Løb i skoven, er sjovt, udfordrende, byder på masser af naturoplevelser og ikke mindst aktiveres det indre legebarn. I denne artikel kan du få tips til hvordan du kommer i gang med at løbe i skoven og nogle gode råd til hvordan du skaber variation i din træning.
Tekst: Bea Maria Kjæmpe / Foto: Michael Guldbøg
Når solen skinner fra en skyfri himmel, er der ikke meget ved at stå indenfor i træningscenteret og svede. Men trænes skal der jo, hvis du skal opretholde den gode figur, du har trænet så hårdt på i vintermånederne. Så på med løbeskoene og ud i den nærmeste skov. Her er der masser af muligheder for spændende og effektiv træning.
# 1 Løb i skoven af de små stier
Sommeren er et perfekt tidspunkt at starte den gode løberutine op på, hvis du ikke allerede løber fast og skoven er et perfekt sted at løbe. Det bløde underlag på skov stierne er godt for kroppen, da det ikke giver de samme stød op igennem knæ og ryg, som du får når du løber på asfalt. Derudover er der ofte køligere i træernes skygge, så det er mere behageligt at løbe, selv om solen skinner fra en skyfri himmel. Endelig er naturen et skønt sted at løbe, da der hele tiden er noget at se på.
# 2 Løb i skoven – Off road
En løbetur i skoven behøver ikke at være lige ud af landevejen. Når du først har lært skovstierne at kende, så er det tid til at forlade dem og løbe ind igennem skoven på tværs af stierne. Det giver en super udfordring for kroppen, idet du skal dukke sig for grene, undvige stubbe og springe over grene. Derudover forsvinder tiden som dug for solen, da du er meget mere koncentreret om terrænet, end du er om hvor langt eller hvor hurtigt, du har løbet.
Her kan du finde løberuter og regler for færdsel i de danske skove
#3 Løb i skoven – Op af bakke
En super effektiv måde at booste din kondition på er ved at løbe i kuperet terræn og op og ned at bakker. Er der en god stigning i din skov, så få den inkorporeret i en af sine løbe dag. En god rute kunne være at løbe rundt om bakken først for at varme kroppen op, hvorefter du løber op ad bakken, enten i siksak eller den direkte vej, alt afhængig af, hvor længe du vil have stigningen til at vare og så løbe ned af bakken på den anden side.
Både op og nedturen byder på masse af kropslige udfordringer. Det kræver styrke og kondi at forcere bakken og det kræver kontrol i ben og fodled at løbe ned at bakken igen.
#4 Løb i skoven – Cirkeltræning
Du kan også mikse din løbetræning med styrketræning og på den måde lave en slags cirkl træning inde i skoven. Det bedste er hvis du finder en rute, der starter og slutter samme sted og som du kender godt i forvejen. Inddel derefter ruten i 5 til 10 bidder. Idéen er, at du løber den første bid (gerne i hurtigere tempo end du plejer), hvorefter du stopper op og laver en styrkeøvelse fx squat eller lunges.
Derefter løber du den næste bid og laver en ny styrkeøvelser. Der findes mange styrkeøvelser, hvor du kun behøver at bruge din kropsvægt for at få en effektiv træning, men du kan også tage en exertube med på ruten (lang træningselastik med håndtag red.). Den vejer ikke særlige meget og du kan have den hængende om halsen, mens du løber.
Gode øvelser til skov cirkeltræning kunne for eksempel være: Armstræk på jorden eller op af et træ, dips på jorden eller fra en træstub, rygtræning med exertube eller håndklæde rundt om træstamme, biceps curl med exertube, skuldertræning med exertube og selvfølgelig mavetræning
#5 Sidst men ikke mindst …
Udstrækning! Efter en god træning følger en godt cool down af kroppen samt ud strækning. Så når du er igennem din rute, så lunt 5-10 minutter bagefter for at bringe systemet til ro. Stræk derefter ud og drik masser af vand, så du ikke får kramper. Det er nemlig ikke altid du lægger mærke til, hvor meget du presser dig selv, når du er en (løbe)tur i det grønne.
Få også 5 tips til løb med hund her