Offer eller kriger du har sikkert hørt det før og Ifølge den indianske visdom går vi alle rundt med et offer og en kriger i maven. Hvilken af dem, der fylder mest i den måde, du vælger at leve dit liv, er med til at afgøre, om du får den livskvalitet, du ønsker dig – både fysisk og mentalt. Hvis du lader krigeren styre dit liv, øger du samtidigt mulighederne for at nå dine mål.
Også med hensyn til din træning, kan denne gamle visdom benyttes, og endda betyde forskellen på at nå dine mål, i stedet for at have dårlig samvittighed eller komme med undskyldninger for ikke at have opnået det, du havde sat dig for.
Men lad os først se lidt på forskellen på offeret og krigeren.
Offerets natur
Vi har alle offeret i os. Offeret er den, som ser livet ske omkring sig og føler sig ude af stand til at gøre noget for at ændre på det. Offeret er populært sagt: tilskuer til sit eget liv. Når noget går galt, vil offeret komme med undskyldninger for ikke selv at tage ansvar for, hvad der er sket.
Offeret vil beskylde andre for, at deres fejl var skyld i det, der gik galt. Når offeret står overfor forandringer, vil reaktionen ofte være at blive bange og reagere med modstand og fordømmelse. Hvis du ikke får trænet, så ofte som du gerne vil eller ikke overholder din kostplan, så vil offerreaktionen være: »Det er, fordi jeg har så travlt på arbejdet!« – »Min træningsmakker brændte mig af!«. Offeret taler meget, men gør ikke så meget ved det. Offeret i dig føler ikke, du er god nok!
Krigerens natur
Hvor offeret er tilskuer til sit eget liv, er krigeren medspiller. Krigeren ser altid muligheder i svære situationer og tænker: »Hvordan kan jeg forberede mig til næste gang, når noget går galt!!”
Krigeren tager ansvar, fordi han (eller hun) altid ser efter livets valgmuligheder. Derfor er forandringer altid spændende for krigeren. Krigeren kan konfrontere sig selv og andre med livets svære ting. Krigeren har en indre disciplin, som gør, at han/hun udfører de opgaver, han/hun sætter sig for.
Det betyder også, at en kriger ikke taler om alt det, han/hun gerne vil – han/hun gør det! Krigeren taler ikke om at tage til træning – han/hun går til træning. Krigeren taler ikke om at ændre sin kost – han/hun ændrer sin kost. Han/hun viser, hvem de er, via de ting de gør. Dermed bliver han/hun et forbillede for andre.
Hvis du ikke får trænet så meget, som du gerne vil, eller overholder din kostplan, vil krigeren tænke: »Hvad kan jeg gøre for at ændre på dette i mit liv?« Hvis det viser sig at være umuligt at ændre det, tænker han: »Hvilke nye mål kan jeg sætte for mig selv?«
Sådan tager du de første skridt… Hvad kan du så gøre for at blive mere kriger i dit liv?
Det kræver først og fremmest, at du har modet og styrken til at se på dig selv og tænke, at der er ting i dit liv og ved dig selv, som du godt kunne tænke dig at håndtere mere optimalt eller helt forandre.
Kan du ikke det, behøver du ikke læse videre… Hvis du vælger at læse videre nu, har du allerede taget et skridt på vejen mod at blive mere kriger, fordi du har valgt at være nysgerrig!
6 tips til at finde din indre kriger
#1 – Handling frem for ord
Det er krigerens vigtigste våben. At blive mere kriger er ikke noget, du skal tale om. Det er noget, du skal gøre. Dette gælder i de fleste af livets forhold – ikke mindst når vi taler træning, sundhed og livsstil. Du kan ikke tale dig selv til bedre fysisk form!
#2 -Hav fokus på dine muligheder
Først og fremmest giver det dig en følelse af, at du har kontrol over dit eget liv. Det giver dig større selvværd/selvtillid og mindsker følelsen af stress. For det andet kan blot det at tænke, at du har handlemuligheder, rent faktisk give dig idéer til, hvad du kan gøre, når du står overfor udfordringer. Hvis din træning eller kostplan ikke virker efter hensigten, vil offeret lede efter undskyldninger, mens krigeren vil finde ud af, hvad han eller hun kan gøre for at ændre på det.
#3 – Se muligheder i forandringer verden og dit liv er konstant i forandring.
Accepter det, og lær at nyde det! Når en dør frivilligt eller ufrivilligt lukkes for dig, så åbner der sig også et vindue.
#4 – Tag ansvar for dine udfordringer
Når problemer opstår, vil vi have svar på, hvordan de er opstået. Hvis skyld er det? Beskyldningerne kan rettes mod såvel personer, som begivenheder i vores liv. Hvis du hører dig selv sige sætninger som: »Det er ikke min skyld!« – »Min træningspartner brænder mig af!« – »Mit stofskifte er lavt!« – »Min cykel er punkteret!« – »Instruktøren er elendig!«. Så er det offeret, der taler.
#5 – Stil spørgsmål til dig selv og andre
Spørgsmål er et redskab til mange formål. De kan f.eks. bruges til at spørge dig selv om, hvordan du har det, om hvordan du kan nå dine mål, om dine mål er i overensstemmelse med den energi og tid, du har til rådighed, osv.
Benyt især spørgsmål som hvem, hvad, hvor, hvornår og hvordan? Hvor vil jeg hen? Hvad er årsagen til, at jeg vil derhen? Hvordan kommer jeg derhen? Hvornår vil jeg derhen? Hvem skal hjælpe mig på vejen derhen? Undgå så vidt muligt: »Hvorfor?« fordi det ofte peger tilbage mod, hvis skyld det hele er.
#6 – Øv dig i at sige nej og farvel
Ordet »nej« er et stærkt, men vanskeligt våben at bruge. Det kræver øvelse, men det er nødvendigt for en kriger at sige nej til ting, som forhindrer dig i at nå de mål, du har sat dig.
Hvad burde du oftere sige nej til? Hvilke konsekvenser har det for dig, at du ikke gør det? ordet »farvel« kan være nødvendigt, fordi vi nogle gange får sat os i nogle situationer, som vi egentlig ikke ønsker at være i. Det kan også være nogle drømme og mål, vi må sige farvel til, fordi de giver os stress.
Hvad burde du sige farvel til? Hvilke konsekvenser har det for dig, at du ikke gør det?
Den lette og den svære vej
Ofte vil de valg, du træffer som kriger, virke sværere end dem, du træffer som offer. Men de lette valg – at skyde skylden på andre, at blive hjemme fra træning osv. – vil ofte gøre dig utilfreds med dig selv. De svære valg – at tage ansvaret selv, tage til træning på cykel i regnvejr, konfrontere problemerne osv. – vil gøre dig stolt af dig selv. Måske vil du rette dig lidt mere op og kæmpe mere for at nå dine mål og opfylde dine drømme. Måske vil du føle dig lidt mere som en kriger, hver gang det lykkes for dig at gå den svære vej?
Læs også artiklen om hvordan du når dine mål med 7 effektive trin her