Vabler er noget de fleste af os kender til. For med en fysisk aktiv livsstil kan det være svært at undgå de generende og smertefulde vabler. Men faktisk kan du let minimere risikoen for at vablerne i det hele taget opstår – og dét uden at du behøver droppe løbeturen.
Vabler – hvorfor?
Vabler er et mærkbart vink med en vognstang om, at din hud ganske enkelt har fået nok – sandsynligvis efter for lang tid i (de forkerte) løbesko. Kort beskrevet består den øverste del af huden – epidermis – af flere lag hudceller, der ligger sirligt organiseret ovenpå hinanden.
Ved længerevarende tryk og friktion i sokkens fugtige varme kan vablen hurtigt melde sig, idet bestemte hudlag ganske enkelt slides og tvinges fra hinanden. Tomrummet fyldes lynsnart med væske, som nu smerteligt trykker på nerverne i det underliggende bindevæv, der også kaldes dermis. Vablen er nu en realitet.
Forebyg!
Forebyggelse er – som ved de fleste kropslige problemer og dårligdomme – alfa & omega. Forebygger du effektivt, behøver du aldrig mere at se en vabel på din fod igen. Først og fremmest hjælper det at have velplejede fødder. Så frem med fodbadet, fodfilen og fugtighedscremen.
Og gerne i rigtig god tid, før du udsætter dine fødder for vabelrisiko. Sørg derfor altid for at få professionel råd og vejledning, inden du køber dit fodtøj. Det er faktisk netop dét ekspedienterne er uddannede til. Løbeskoene skal løbes gradvist til.
Det er ofte en god idé at bruge to par strømper: En tynd sok inderst og en tykkere udenpå. Undgå altid sokker med indvendig søm, idet disse har tendens til at fremprovokere vabler.
Strømperne må hverken være for store eller for små; de skal med andre ord passe som ‘fod i hose’. Det er i øvrigt også en glimrende idé at gøre det ydre hudlag slidstærk og vant til belastning. Huden skal simpelthen trænes – hærdes – uden at den vel at mærke overbelastes.
Dette kan eksempelvis gøres ved at gå barfodet om sommeren. Ligeledes som dine muskler kræver træning, har dine fødder altså også gavn af regelmæssig træning.
Du kan beskytte sårbare områder med tape eller specialplastre, hvilket mindsker belastningen på fødder og tæer. Blandt andet Compeed-plastre har vist sig at være ganske effektive til at holde vabler væk.
Når skaden er sket
Da vabelvæsken er med til at beskytte det ødelagte væv, er det oftest allerbedst at lade vablen være, holde den ren, skåne den og blot beskytte den med plaster eller lignende.
Det er desuden en god idé at skifte sko, så du ikke fortsætter i det selvsamme fodtøj, der har frembragt vablen.
Nogle gange bliver vablerne desværre så store og bevægelseshæmmende, at man må overveje at dræne vablen for den indestængte væske. Især under vigtige sportspræstationer, hvor man har et akut behov for at kunne fortsætte.
Rengør hele foden. Grundigt. Prik forsigtigt i kanten af vablen med en steril nål og hold øje med, om væsken er glasklar.
Hvis væsken fra vablen derimod er uklar eller grumset, har du muligvis reddet dig en begyndende infektion.
Hvis vablen er blodfyldt, er der sket skade på blodkar i dermis beliggende under epidermis. Hvis du punkterer en blodvabel, er der således stor risiko for infektioner. Vablen tømmes ved at rulle en ren vatpind i retning mod det prikkede hul. Fjern ikke det løse skind, hvis det stadig hæfter med mere end halvdelen.
Et godt fif er at bruge vådservietter indeholdende Lidocain, som bedøver huden let. Klorhexidin kan bruges til desinfektion af vabler.
Men undgå i det hele taget denne smertefulde og noget risikable dræn-seance igennem forebyggelse:
Forebyg med tape
En smertefuld vabel kan spolere enhver løbetur. Men nu har forskere tilsyneladende fundet en nem og effektiv løsning på det irriterende problem.
Inden løbeturen skal du ganske enkelt sætte lidt papirtape på de steder på foden, hvor der er fare for, at du kan få vabler.
Papirtapen forebygger vabler særdeles effektivt – uden dog helt at eliminere risikoen for, at de kan opstå, hvis du løber rigtig langt. Det viser et forsøg. offentliggjort i Clinical Journal of Sports Medicine.
Her testede forskerne metoden på 128 løbere, som deltog i et 250 kilometer langt ultramarathon. Efter løbet, der foregik over syv dage, så var det blot 24 procent af deltagerne der havde fået vabler, der hvor de havde papirtape på fødderne. Derimod havde 63 procent fået vabler på de steder, hvor der ikke var brugt tape.
Den type tape, der blev brugt i forsøget, kaldes også for kirurgisk tape. Det lader huden ånde, og klæbestoffet i tapen er ikke så kraftigt, at det får vablerne til at briste, hvis de alligevel opstår.
Og det er en billig løsning, for en sådan rulle papirtape på 10 meter tape kan fås for under 30 kroner.
Find også 17 tips til bedre løbeform her