En undersøgelse fra University of Illinois har opdaget, at når teenagepiger (15-18 år) deltager i mere moderat og kraftig fysisk aktivitet hver dag, har de bedre opmærksomhedskontrol – hvilket igen kan have en positiv indflydelse på deres akademiske resultater.
Dem der deltog i færre fysisk aktivitet, var langsommere og mindre præcise end deres jævnaldrende når det kom til opmærksomhedskontrol.
Data viser, at mere end 80 procent af unge i alderen 11-17 år ikke opfylder de gældende retningslinjer for fysisk aktivitet.
Studiets medforfattere siger, at der er voksende beviser, der tyder på, at lave niveauer af fysisk aktivitet kan “påvirke kognitiv og hjernesundhed hos unge negativt”, så målet med undersøgelsen var at undersøge sammenhænge mellem accelerometer målt fysisk aktivitetsintensitet og fysisk aktivitetsvolumen , opmærksomhedskontrol og arbejdshukommelse hos teenagere i alderen 15-18 år.
Dominika Pindus, professor i kinesiologi og samfundssundhed ved University of Illinois, ledede undersøgelsen – som blev støttet af National Health and Medical Research Council of Australia – og resultaterne blev offentliggjort i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports og hun udtaler:
“Opmærksomhedskontrol er et aspekt af hæmmende kontrol – vi kan tænke på hæmmende kontrol som vores evne til at kontrollere opmærksomhed, når vi bliver distraheret, og vores evne til at kontrollere impuls handlinger”.
“Undersøgelser har tidligere påvist, at hæmmende kontrol er relateret til bedre akademisk præstation.”
Pindus benyttede basisdata fra et forsøg med gymnasieelever i Australien. Samlet set deltog 418 studerende i undersøgelsen der indsamlede kognitive data og data fra et accelerometer. De 211 var teenagepiger.
Deltagerne bar et accelerometre på håndledet i syv dage, som registrerede deres ændringer i accelerationen.
“Det, vi fik, var et kontinuerligt signal om intensiteten af bevægelse,” udtaler Pindus.
Deltagerne engagerede sig også i computeriserede kognitive opgaver, der registrerede responstider på tværs af forskellige forsøg.
“Det hjalp os med at forstå effektiviteten af højere opmærksomhedskontrol,” beretter hun.
Fysisk aktivitet over tid blev målt ved hjælp af en ‘intensitetsgradient’, som svarede til teenagepigernes evne til at fastholde deres opmærksomhed på en opgave i lyset af distraherende information under kognitive forsøg.
De deltagere, der registrerede mindst intens fysisk aktivitet i løbet af dagen, brugte længere tid på de kognitive tests og var mindre nøjagtige.
“Det fortæller os, at vi muligvis skal fokusere på interventionsstrategier, der engagerer de piger, der er de mindst fysisk aktive i højintensiv fysisk aktivitet, for at forbedre de kognitive funktioner, der er vigtige for akademisk præstation,” afslutter Pindus.
Er det hensigtsmæssigt at gøre den eneste voksende motionsform blandt teenagere dyrere?
Fitness er den eneste voksende sportsgren blandt teenagere, og de helt unge har særligt stor interesse for at dyrke styrketræning. Det er faktisk 52 % af teenagere i alderen 16-19 år der styrketræner ifølge tal fra Idan.
Og ovenstående undersøgelse er blot en af mange der fremhæver fordelene omkring træning i ungdomsårerne. Alligevel forholder det sig sådan, at folketinget i disse uger skal beslutte om der skal pålægges yderlige moms på populære fysisk aktivitet, som fitness, yoga, og dans.
Det kan vise sig at være en rimelig dyr samfundsmæssig disposition at gøre adgangen til de mest populære træningsformer dyrere – ikke mindst når det forventes at over 50% af alle danskere vil være overvægtige i 2035.
7 tips til: Teenagepiger og deres træning
- Hold fast i din træning – du bliver gladere af det!
- Sæt tid af til træning – det giver dig et pusterum i hverdagen
- Vælg en træningsform du finder sjov og som kan tilpasses til dine ønsker og behov.
- Få nye venner igennem din træning
- Udfordr dig selv og vær ikke bange for at begå fejl – de er en del af rejsen til at blive bedre.
- Husk at din træning er med til at udvikle dig fysisk, i skolesammenhæng og som person.
- Tag en pause eller trap lidt ned hvis du i perioder har meget at se til – frem for helt at stoppe
Læs også artiklen om hvordan hvordan børn og unge får for lidt motion her