Danskerne er godt klar over myndighedernes og fødevareindustriens sundhedstips. Men mange har svært ved at følge rådene – og det er ikke overraskende. Der er for mange, og de er for generelle, mener læge Michael Thorp.
En undersøgelse, der er foretaget af YouGov på vegne af livsstilsfirmaet Herbalife, har undersøgt danskernes holdning til nogle af de mest etablerede sundheds- og kostråd fra sundhedsmyndigheder og fødevareindustrien.
Undersøgelsen dykkede også ned i, hvor godt vi kender disse anbefalinger, og om vi er i stand til at efterleve dem.
Sundhedsstyrelsens råd om 30 minutters daglig aktivitet er velkendt af 73 procent af befolkningen, men kun 16 procent rejser sig fra sofaen og gør noget ved det. Og på trods af kampagner om mere fisk fra både fiskeindustrien og detailkæderne er andelen af danskere, der spiser fisk og skaldyr, forsat faldende.
Læge og specialist i fysisk medicin og rehabilitering, Michael Thorp, roser både myndighederne og fødevareindustrien for hele tiden at minde danskerne om, hvor vigtigt det er at spise sundt og være aktiv. Han mener dog, at der er gået inflation i rådene, og at det er blevet svært for mange at følge med.
“De har været gode til at kommunikere og forenkle. Derfor er det bekymrende, at flere ikke følger de råd, de siger, de kender godt til. Især når vi ved, at næsten halvdelen af befolkningen er bekymret for deres eget helbred,” siger Thorp.
Stol på myndighederne, ikke altid på influencerne
I Danmark er der generelt stor tillid til de kostråd, der kommunikeres om, uanset om de kommer fra Sundhedsstyrelsen eller diætister.
Ifølge undersøgelsen har vi størst tillid til Sundhedsstyrelsen (62 procent), mens kun 18 procent af os har tillid til, hvad dagligvarekæderne og fødevareproducenterne fortæller os. Vi har mindst tillid (10 procent) til typiske madinfluencere, som skal få os til at prøve nye produkter eller opskrifter.
“Det er faktisk et sundt tegn, at danskerne har stor tillid til myndighederne og dem, der giver forskningsbaseret rådgivning, og er mere skeptiske over for dem, der måske først og fremmest er ude på at sælge os noget” siger Thorp.
Læs mere om hvordan blot 20% af fitness influencers har de fornødne kvalifikationer her
Får dårlig samvittighed
I undersøgelsen sagde mere end 4 ud af 10, at de følte sig skyldige over ikke at spise sundt nok. Thorp mener, at mængden af råd er en del af udfordringen, da de kan være overvældende at forholde sig til. Han påpeger også, at de fleste råd er generelle og ikke tager højde for individuelle overvejelser.
“Selvfølgelig kan og bør du ikke følge alle sundhedsråd. Folk, der træner meget, har brug for flere kalorier end dem, der træner lidt. Ældre mennesker skal tage andre hensyn end yngre mennesker, og undervægtige og overvægtige har forskellige ernæringsmæssige behov. Listen over forskelle er lang. Det, der fungerer for din nabo eller kæreste, er ikke nødvendigvis det rigtige for dig,” forsikrer Thorp.
Han mener derfor, at de færreste bør føle sig skyldige i ikke at følge alle former for sundhedsråd. I sit arbejde som speciallæge møder han mange mennesker, der har brug for at ændre deres kost og livsstil, men han mener ikke, at der er nogen grund til, at normalt sunde mennesker slavisk følger sundhedsrådene.
“Det er hovedsageligt hverdagene, der tæller, så man kan lige så godt hygge sig lidt mere i weekenden eller på ferien. Dårlig samvittighed er i hvert fald ikke sundt, og man bliver aldrig lykkelig, hvis der altid er noget, man skal ændre,” slutter han.
Her er Thorps 5 bedste sundhedstips til spisevaner:
- Start med den ændring, der er nemmest for dig. Du behøver ikke at gøre alt på én gang.
- Fokuser mere på, hvad du kan spise, end hvad du ikke bør spise. Fyld din tallerken med protein- og fiberrige grøntsager, og start dit måltid i den ende af tallerkenen.
- Spis ikke din aftensmad foran tv’et. Når du fokuserer på tv’et, mens du spiser, føler du dig ikke mæt på samme måde, og det er lettere at overspise.
- Hvis du spiser mad, der optages langsomt i tarmen, mindsker du risikoen for at spise usundt. Spis derfor noget, der knaser mellem tænderne, da det er et tegn på, at der er bindemidler i maden. For eksempel en rigtig saftig gulerod eller havregryn.
- Vær din egen cheerleader. Alt, hvad du opnår, er godt, også selv om det er små skridt i starten. Ros dig selv for det, du opnår, i stedet for at få dårlig samvittighed over det, du ikke har opnået.
Vil du vide mere om de officielle kostråd – så finder du dem her