Spiselige insekter er en god kilde til protein, og de kan være et bæredygtigt alternativ til kød fra kvæg, svin og fjerkræ.
I mange dele af verden spiser man allerede insekter som en del af kosten, og det er også flere og flere i vesten som har opdaget at insekter er en bæredygtig og miljøvenlig kilde til protein.
En af grundene til, at insekter er blevet et interessant alternativ til traditionelle fødevarer, er deres bæredygtighed. Insekter kræver betydeligt mindre plads, vand og foder end traditionelle kødproducenter, og deres produktion udleder også mindre kuldioxid.
- Insekter meget effektive til at omdanne plantemateriale til protein. De har en høj fødeeffektivitet og kan derfor producere meget mere protein pr. enhed areal end kvæg eller fjerkræ. Det betyder, at man kan få meget mere protein ud af en lille mængde landbrugsjord ved at dyrke insekter i stedet for traditionelle kødproducerende dyr.
- Insekter også meget mindre klimabelastende end kvæg. Kvægudleder store mængder metan, som er en kraftig drivhusgas, mens insekter ikke gør det. Dyrkning af insekter kræver også mindre vand og foder end kødproduktion, og det kan være en god løsning i områder, hvor vand og foder er knappe.
- Insektet kan også være en god kilde til vitaminer og mineraler. Insekter indeholder bl.a. B-vitaminer, jern og zink, og det kan være en god måde at få tilstrækkelige mængder af disse næringsstoffer i kosten.
Vi er stadigvæk skeptiske i den vestlige verden
Men selvom et øget forbrug af spiselige insekter kan være en god strategi til at forbedre såvel bæredygtighed, som adgang til protein, så er vi stadigvæk skeptiske i den vestlige verden.
Det afspejler sig også i en undersøgelse foretaget af en forskergruppe fra UOC’s FoodLab der havde til formål, at identificerer de parametre, der bidrager til at forbedre accepten af spiselige insekter.
Undersøgelsen Consumers’ Acceptability and Perception of Edible Insects as an Emerging Protein Source der er blevet offentliggjort i International Journal of Environmental Research and Public Health.
Selvom den bekræftede, at 58% af de adspurgte 1.034 Spaniere, som deltog i en undersøgelse, anså at spiselige insekter kan blive en alternativ og bæredygtig kilde til protein i fremtiden, og kan blive en del af kosten – også her i Europa. Så viste undersøgelsen også, at langt fleste mennesker i Spanien aldrig har indtaget spiselige insekter
Langt de fleste, 86%, angav, at de aldrig havde spist insekter, og kun 13% sagde, at de havde.
De primære årsager til dette var:
- afsky (38 %)
- manglende sædvane (15 %)
- tvivl om fødevaresikkerhed (9 %)
- kulturelle årsager (6 %),
Modviljen mod at spise insekter viste sig også, når undersøgelsesmodtagere blev bedt om at overveje, om de ville være forberedte på at inkludere dem i deres normale kost. Kun 16 % sagde, at de ville, mens 82 % svarede, at det ville de ikke.
Flertallet, 71 %, sagde også, at de ikke ville tilberede insekter derhjemme, mens 28 % sagde, at de ville.
Forespurgt om de ville tilbyde retter med insekter på en restaurant, svarede 73 % nej, mens 25 % svarede positivt.
Flertallet (81 % i dette tilfælde) mente, at den brede offentlighed ikke ville være modtagelig for retter med insekter, mens 16 % mente, at det ville.
Et positivt blik for fremtiden
På trods af dette blev holdningerne lidt mere positive, når der blev spurgt ind til betingelser.
For her mente næsten 50 % af de adspurgte, at oplysninger om insekters potentiale som bæredygtig mad ville fremme deres forbrug, mens det for 48 % ikke ville gøre en forskel.
Optimisme for fremtiden vises tydeligt, når man spørger, om insektforbrug kan blive en praksis i fremtiden. Et klart flertal, 58 %, svarede positivt, mens 38 % svarede negativt.
Der er sundhedsmæssige fordele ved at indtage spiselige insekter
En række undersøgelser har tidligere påvist den positive indvirkning, som indtagelse af insekter har på såvel menneskers, som dyrs sundhed.
Undersøgelser på mennesker viser, at spiselige insekter hjælper med at forbedre tarmsundheden, reducere systemisk inflammation og øge blodkoncentrationerne af aminosyrer betydeligt.
FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) har da også siden 2013 fremhævet behovet for øge handelen med og forbruget og accept af insekter som fødekilde.
Insekter er nemmere at spise – hvis vi ikke kan se dem
I undersøgelsen angav de fleste respondenter da også, at den måde, hvorpå insekter tilberedes, er vigtig for at tiltrække forbrugere. Mere specifikt mente 70 % af de adspurgte, at et præparat, der ikke afslørede insekternes naturlige form, ville gøre dem nemmere at indtage.
På den anden side mente blot 10 %, at insekter ville være mere attraktive for forbrugerne, hvis deres naturlige udseende kunne ses. Langt det mest populære format blandt respondenterne var mel (23 %), efterfulgt af kiks (6 %) og barer (5,8 %).
Det er også i overensstemmelse med at Europa-Kommissionen har givet grønt lys til markedsføringen af mørkebille larver (Alphitobius diaperinus) (frosne, tørrede eller pulveriserede) i pasta, som en ny fødevare og tilladt kommercialiseringen af delvist affedtet pulver fra Husfårekyllinger (Acheta domesticus)
Om undersøgelsen
Undersøgelsen der blevet offentliggjort i International Journal of Environmental Research and Public Health. Havde til formål at identificere de parametre, der kan forbedre forbrugernes accept af insekter med henblik på at introducere dem som en bæredygtig kilde til protein i fremtidige kostvaner.
Svarene har hjulpet med at studere de områder, der er forbundet med accept: neofobi, sociale normer, fortrolighed, forbrugeroplevelser og forståelse af fordele.
Undersøgelsens forfattere fremhæver, hvordan mænd ser ud til at være mere åbne over for at spise insekter end kvinder, og bemærker, at den aldersgruppe, der er mest modtagelig for at prøve dem, er mellem 40 og 59.
Her spiser man allerede insekter
Spiselige insekter er en populær form for mad i mange lande verden over. Især i Asien, Afrika og Sydamerika er det normalt at spise insekter som en del af den daglige kost.
I Thailand, for eksempel, er det almindeligt at spise gryderetter og snacks lavet af insekter som græshopper, grynte og bambusorme.
I Mexico finder man mange forskellige typer af insekt-baserede retter, fra tacos fyldt med chapulines (græshopper) til mezcal, der er lavet af agave-skadedyr. I Kenya er termitter et almindeligt spisemiddel, og i Ghana er det normalt at spise mopane-orme, der er kogt eller tørret.
Det er vigtigt at bemærke, at insekter ikke kun er en del af kulturen i fattige lande. I Europa og USA er der også en voksende interesse for insekter som fødevarekilde. Der er flere og flere virksomheder, der producerer insekt-baserede produkter, som f.eks. insekt-baserede proteinpulver og -snacks.
Samlet set spiser man insekter i mange lande verden over, og interessen for at spise insekter som en bæredygtig fødevarekilde vokser i flere og flere lande.
Du kan finde andre spændende fødevare trends i artiklen her