Pulldown stationen er typisk en af de maskiner der altid er kø ved i et typisk fitnesscenter og det er det er der flere årsager til.
Pulldown er først og fremmest en effektiv øvelser, der kan hjælpe med at opbygge styrke, stabilitet og definition – men det er også samtidigt en øvelse der er relativ nem at mestre.
For en stærk ryg er afgørende for såvel at opretholde en god kropsholdning, som til at forbedre din præstation i en bred vifte af fysiske aktiviteter.
I denne artikel kigger vi på, hvorfor pulldown er en fremragende ryg øvelse, samt hvordan den bedst udføres for maksimal effektivitet.
Hvorfor træne Pulldown?
- Målrette muskelgrupperne: Pulldown er en flerledsøvelse, der primært er målrettet mod de store muskelgrupper i ryggen, såsom latissimus dorsi (de store rygmuskler), teres major, og de øvre rygmuskler. Ved at bearbejde disse muskler kan pulldown hjælpe med at skabe en mere veldefineret og stærkere ryg.
- Forbedre din kropsholdning: En stærk ryg er afgørende for at opretholde en korrekt kropsholdning. Pulldown styrker de muskler, der trækker skuldrene tilbage og ned, hvilket kan hjælpe med at modvirke de fremadskudte skuldre, der ofte ses hos personer, der sidder foran en computer i lange perioder.
- Øger din grebstyrke: Pulldown kan også bidrage til at forbedre grebstyrken, da korrekt udførsel af øvelsen kræver et stabilt og stærkt greb. Det kan være særligt nyttigt for at forbedre præstationen i andre ryg øvelser, som dødløft og pull-ups.
Sådan udføre du Pulldown:
- Indstil altid maskinen korrekt: Sid på pulldown-maskinen og juster sædet, så dine lår er under støtten, og dine knæ er i en behagelig vinkel. Grib fat i stangen med et overhåndsgreb, der er lidt bredere end dine skuldre.
- Aktiver din kropskerne: Spænd dine mave- og rygmuskler for at opretholde en stabil kropsholdning under hele øvelsen. Det hjælper med til at beskytte din ryg mod skader og maksimere træningseffektiviteten.
- Udfør bevægelsen kontrolleret: Træk håndtaget ned mod din brystkasse ved at trække dine skulderblade sammen og nedad. Udfør en kontrolleret bevægelse, mens ud ånder ind. Undgå at svinge eller bruge momentum til at trække håndtaget ned.
- Hold kontraktionen: Når håndtaget når din brystkasse, hold positionen i et øjeblik, og fokusér på at spænde dine rygmuskler. Dette giver dig mulighed for at maksimere muskelaktivering og træningseffekt.
- Vend langsomt tilbage til startpositionen: Hold igen og kontroller bevægelsen tilbage til startpositionen, mens du ånder ud. Husk det er dig der skal styre belastningen, ikke den der skal styre dig. Så undgå at lade vægten “hive” dig opad i hurtige ryk, hvilket kan øge risikoen for skader.
- Gentagelser: Udfør 8-12 gentagelser i hver sæt for at opbygge din rygs styrke og udholdenhed. Start med en relativ let belastning og øg gradvist modstanden, når du bliver stærkere.
Træk til bryst eller træk til nakke?
Der har været meget debat omkring hvorvidt det var mest effektivt at trække stangen ned til brystet eller bag om hoved til nakken. Der har endda været nogle der påpegede at det kunne være direkte farligt at trække til nakken.
Først og fremmest så handler det om hvor smidig du er i dine skuldre, har du nedsat smidighed i dine skuldre, så er den en fordel at trække til brystet. Men ser vi på hvad videnskaben siger om det hvorvidt det er mest effektiv at køre stangen ned foran hovedet til kravebenet, eller trække bag om hoved til nakken, så er der forskning, der viser at når det kommer til aktivering af latissimus dorsi, så er der ikke den store difference imellem de to varianter af øvelsen (hvis den udføres med et forholdvis bredt greb med håndfladerne væk fra kroppen).
Men der findes også to studier, som er i modstrid med hinanden, her viser det ene en større aktivering af bagerste del af skulderen (deltoideus posterior) under træk til nakke, sammenlignet med træk til bryst, mens der i det andet studie ikke blev konstateret en tilsvarende forskel.
Bredt eller smalt greb?
Der er også blevet forsket i hvilket greb der er mest effektivt når der trænes pulldowns. I en undersøgelse har man kiggede på effekten af tre forskellige greb (smalt, medium og bredt). Bredt greb er en del bredere end skulder bredde, mens smalt greb som regel er ca. skulder bredde.
Her fandt man ingen markante forskelle når det kom til muskelaktivering af latissimus dorsi. Men til gengæld var der en mindre tendens til at biceps blev lidt mere aktiveret med et medium greb, og at forsøgspersonerne kunne løfte lidt tungere med et medium og smalt greb, sammenlignet med et bredt greb.
En anden undersøgelse havde fokus på hvilke muskler der blev aktiveret mest under lat pulldowns med fire forskellige greb: Henholdsvis bredt og smalt greb med håndfladerne ind mod kroppen, samt bredt og smalt greb med håndfladerne væk fra kroppen.
Her var konklusionen at håndfladerne vendt væk fra kroppen medførte den største aktivering af latissimus dorsi, uanset grebsbredde.
Hvad er så bedst?
Med udgangspunkt i overstående forskning, så er der stort set frit valg i mellem alle pulldown varianter når det kommer til aktivering af latissimus dorsi. Men der kan være en lille fordel ved at udføre pulldowns med håndfladerne væk fra kroppen, fremfor ind mod kroppen.
Forskellene i aktiveringsgrad af latissimus dorsi er stort set ens uanset om du træner med forskellige greb eller trækker til bryst eller nakke.
Men som i alle andre øvelser er det altid en god idé at få kompetent instruktion fordi korrekt udførsel er medvirkende til at du lærer at bruge de rigtige muskler.
Så næste gang du oplever kø ved Pulldown maskinen, så ved du hvorfor, for det er en glimrende øvelse i de fleste træningsrutiner, der sigter mod at opbygge en stærk og veldefineret ryg.
Ved at udføre pulldown korrekt og regelmæssigt kan du opnå en stærkere, mere stabil og bedre tonet ryg, der vil gavne dig både til træning, som i din hverdag.
Men det er heller ikke en øvelse der kan stå alene, så hvis du vil opnå en allround udvikling af din rygs muskler og undgå skader, så er det en god idé at variere din træning, og udføre flere forskellige ryg øvelser.
Savner du variation til din styrketræning så finder du 4 inspirerende øvelser her