Proteinbarer var engang et specialprodukt du primært kunne finde på skranken i det lokale fitnesscentret, men igennem de seneste 10-15 år har de farvestrålende emballager og mange smagsvarianter opnået en ny status som convenience food og optager i dag masser af plads på hylderne i dagligvarebutikker, supermarkeder, kiosker og ikke mindst på webshoppernes lagre.
Udbredelsen har da også en forklaring, for indenfor den samme periode er langt flere mennesker blevet opmærksomme på at protein mætter godt og er vigtig for kroppens funktioner, ikke mindst i forhold til muskelopbygning.
Så grundlæggende er der ingen tvivl om at protein er et livsnødvendigt næringsstof, der indgår i opbygningen og vedligeholdelsen af kroppens væv og funktionelle processer.
Men selvom det er nemt at købe en proteinbar efter træning, eller når du har brug for en snack imellem to møder, så er spørgsmålet også om proteinbarer blot er en let tilgængelig måde at få dækket dit protein behov på – eller om det i virkeligheden er dine fedtdepoter, der vokser, når du snupper en proteinbar med sukker og alt for mange tomme kalorier efter træning eller i stedet for et måltid?
Der findes ganske vist masser af forskning der påviser, at det fremmer muskelvækst hvis du indtager ekstra protein, når du dyrker hård styrketræning. Og de 25–30 gram protein som det meste forskning anbefaler er også ganske bekvemt netop den mængde protein som mange proteinbarer indeholder.
Hvilket betyder at en proteinbar umiddelbar kan lyde som en nem måde at få den rette mængde protein på. Men og det er et stort men – proteinbarer indeholder ofte meget sukker og har en voldsomt energitæthed hvilket i praksis betyder mange kalorier per gram. En del i et omfang hvor de burde kategoriseres slik.
Og udover at proteinbarer er proppet med ekstra kalorier, som langt de fleste af os sjældent har brug for, så mætter de heller ikke ligeså så godt som f.eks. kylling, der indeholder langt færre kalorier per gram.
Ligesom barerne også kan være fattige på såvel fibre, som mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler, der ofte findes i andre proteinrige fødevarer.
Proteinbarer har opnået en popularitet der er lidt af at paradoks
I en tid hvor flere og flere i stigende grad bliver bevidste om at spise fødevarer, så tæt på deres naturlige tilstand som muligt. Ja der er proteinbarernes popularitet, lidt af et paradoks.
For som i så meget andet Conviniece food, så er mange proteinbarer udover sukker, sirup og andre tomme kalorier også fyldt med syntetiske ingredienser, der udover protein ikke bidrager med meget næring.
Den amerikanske fitness guru Tony Horton udtrykker egenligt ganske glimrende hvordan proteinbarer bør benyttes i sin bog “The Big Picture”
“Proteinbarer er det som jeg kalder det, ““emergency food””. Som alt for mange mennesker desværre opfatter som en sund snack eller en erstatning for et sundt måltid. Mit svar er det er de ikke engang tætte på at være.
Men hvis du er i en nødsituation hvor du har brug for lidt hurtig ernæring, så find en, der har et lavt sukkerindhold og få uudtalelige ingredienser, med et højt fiberindhold og som er økologisk.”
Hvem har brug for proteinbarer
Selvom nyere forskning viser, at protein som næringsstof både mætter glimrende og fremmer restitutionen efter træning, ja så får de fleste der træner på almindelig motions niveau allerede rigeligt dækket deres behov for proteiner via kosten, hvis de til dagligt spiser en sund og varieret kost, der f.eks. indeholder fjerkræ, kød, bælgfrugter, æg og skyr.
Og ifølge det seneste undersøgelse af “Danskernes Kostvaner”, så gør de fleste af os det. For ifølge DTU Fødevareinstituttet, der står bag rapporten er vi generelt dækket ind i forhold til protein. Til gengæld indeholder vores kost i forhold til de officielle anbefalinger for meget sukker og mættet fedt, samt for lidt kostfibre.
Er du i tvivl om du får kostfibre nok, så læs mere her
Men hvem er det så der har brug for en proteinbar?
Træner du stenhårdt og med et specifikt formål, så kan der være nogle fordele ved af og til, at spise en proteinbar. For efter hård træning kan der være et akut behov for at indtage de ekstra proteiner, som øger din restitution. Her kan de være en hjælp i en situation, hvor du ikke kan nå hjem og spise efter et træningspas.
Men en proteinbar er primært et relevant tilskud, hvis du træner hårdt og ofte. Hvis det ikke er tilfældet, så er de mere at betragte som et ekstra kalorietilskud, hvis kalorier omdannes til fedt hvis du ikke forbrænder dem.
Og i den situation er du bedre tjent med at få de 20-25 gram protein du har brug for efter træning fra et proteinrigt måltid der også indeholder vitaminen, mineraler og kostfibre.
Læs næringsdeklarationen
Udbydere af proteinbarer har været rigtig dygtige til at markedsfører deres produkter overfor især kvinder, ved at betone at hvordan protein kan spille en afgørende rolle for vægttab. Men for at tabe dig, skal du som udgangspunkt indtage færre kalorier, end du forbrænder
Er du en af dem der er blevet lidt “afhængig” at proteinbarer som en nem tilgængelig og velsmagende snack, du kan have med i træningstasken, men som samtidigt kæmper med nogle overflødige kilo, så kan det være en rigtigt god idé at læse næringsdeklarationen på din favorit bar.
For det er ikke usædvanligt at en proteinbar indholder 3-400 kalorier per 100 gram og det faktisk ikke meget mindre end hvad der i 100 gram Mars Bar. Ud over proteinerne bidrager barerne ikke med ret meget næring.
Det skal dog retfærdigvis siges, at findes proteinbarer, som overvejende er lavet på sunde råvarer. Og netop derfor er det også en god ide at læse næringsdeklarationen for at finde ud af om din favoritbar er fyldt med sukker, sirup. fedt og e-numre eller om den indeholder sundere alternativer som f.eks tørret frugt, nødder, peanuts, mandler og honning tilsat en passende mængde protein.
Træner du hårdt flere gange om ugen, og føler du at har behov for et protein supplement, så kan det være en fordel at skifte dine proteinbarer ud med proteinpulver. Det meste proteinpulver indeholder ikke sukker og kan nemt blendes med frugt og bær til en proteinshake, der også er væsentligt billigere per gram protein end det du får fra en proteinbar.