Placebo effekt virker også på træning. Og det er godt nyt for dem der føler sig snydt når de opdager at det “personlige træningsprogram” de har købt hos en online-coach, ikke er specielt personligt men blot en algoritme genereret standard ydelse.
For der er måske ikke grund til at føle sig snyd over det, hvis man skal tro resultaterne fra en norsk pilot undersøgelse. Den viser nemlig at hvis blot man bevare troen på at ens program er “unikt” og tilpasset egne behov, så kan det skabe resultater via placebo effekt.
Placebo effekt
Indenfor medicin og psykologi er Placebo effekt et kendt og anerkendt fænomen. Og placebo effekt dækker over situationer hvor en simuleret behandling, såsom en inaktiv pille eller en falsk operation, kan føre til en forbedring i en persons symptomer.
I forbindelse med fysisk træning ved man dog kun lidt om placebo-effekt. Derfor satte nogle norske forskere sig for at undersøge, om forsøgspersoner, der fik at vide, at de er i interventionsgruppe, ville opnå bedre træningsresultater sammenlignet med forsøgspersoner, der fik at vide, at de var i en kontrolgruppe.
I undersøgelsen indgik fyrre atleter (31 mænd og 9 kvinder) der alle gennemførte et 10-ugers træningsprogram. Deltagerne blev inddelt i to grupper, hvorefter deltagerne enten at vide, at det træningsprogram, de fik, var individuelt udformet ud fra deres profil (Placebo), eller at de var i kontrolgruppen.
Placebo har en træningseffekt
Til forskernes overraskelse viste det sig at de deltager der troede de trænede efter et personligt designet træningsprogram, opnåede bedre resultater.
Undersøgelsen der er et norsk pilotstudie udført af Agder Universitet, “The effects of being told you are in the intervention group on training results: a pilot study”, og som er udgivet i the journal, Scientific Reports, viste at den placebo effekt som er almindelig indenfor medicin – også gælder for træning.
”Hvis du selv tror, at det træningsprogram, du følger, er optimeret til dig, vil det i sig selv have en effekt, uanset programmets indhold. Det er præcis det samme som den placebo-effekt, vi kender fra medicinen,” siger Kolbjørn Lindberg fra Agder Universitet.
Da deltagerne blev testet igen efter otte til 10 ugers træning, viste det sig, at dem, der troede, de havde fået et tildelt et individuelt tilpasset træningsprogram, i gennemsnit havde opnået bedre resultater end kontrolgruppen.
De væsentligste forskelle var med hensyn til forbedring af squat og generel muskeltykkelse.
Lindberg udtaler, at det kan virke overraskende, men der er grunde til, at det kan give bedre resultater at tro, at dit træningsprogram er blevet personligt tilpasset til dine behov.
Men han udtrykker også forbehold omkring hvordan andre faktorer kan påvirke resultaterne.
“Kontrolgruppen kan have følt, at de skulle præstere, da programmet skulle give dem resultater,” siger han. ”Ligesom dem, der troede, de fulgte et personligt program, trænede lidt mere og med en højere intensitet.”
Læs mere om hvordan tro kan have indflydelse på dit helbred her