Peter Larsen er født tilbage i 1965 i Skovlunde. Og lige siden, han som 16-årig trådte ind af døren til Sporting Health Club i Gothersgade, har træning været en stor del af hans liv.
I slutningen af 90érne og i starten 00érne var han en af Danmarks bedste fitness atleter, og det blev til en guldmedalje og tre sølvmedaljer til datidens populære Mr. Fitness konkurrencer.
Udover at være en fremragende atlet har Peter Larsen også i en årrække professionelt været beskæftiget i fitnessbranchen. Han var tidligere medejer af Fin Form og er i dag bosiddende i Vejle, hvor han er medejer af Club Lido Fitness. Privat er han far til 2 ”drenge” og en ”pige”, på henholdsvis 17 ,19 og 32 år.
Peter Larsen Lido Fitness
Vi mødte Peter til en snak om, hvordan han formår at bevare motivationen, hans træning dengang og nu – og ikke mindst de oplevelser han har haft undervejs. Hvordan det begyndte, og hvad der motiverede ham til at komme i gang?
“Min fitnessrejse startede, da jeg som 16-årig trådte ind af døren til Sporting Health Club. Stedet var dengang ejet af Svend Ole Thorsen. Det var noget af en oplevelse. Den STORE mand sad selv bag skranken, hans smukke kone Anniqa var der også, og der var muskuløse mænd, som trænede og lugten af sved var overvældende. Det gjorde alt sammen voldsomt indtryk på en knægt i min alder. Så jeg blev med det samme bidt af “The iron bug”. Overalt hang der billeder af Arnold Schwartzenegger, så helt klart blev Arnold også mit store idol.”
Selvom Peter Larsen oprindelig var fascineret af bodybuilding, og han også prøvede kræfter med en enkelt konkurrence indenfor denne sport, så har han aldrig været tiltrukket af de gængse træningsmetoder og -principper, eller fundet dem effektive i forhold til at opnå sine egne fitnessmål?
“Jeg har aldrig trænet super tungt. Jeg har altid vægtet korrekt udførelse højere end ”bare” det at løfte tungt. Det betyder så også, at jeg aldrig har været stor, men til gengæld har jeg aldrig været træningsskadet.”
Da fitness konkurrencerne kom frem i midten af 90érne passede all-round konceptet til Peter. Og de efterfølgende år bragte ham mange gode oplevelser.
“Det var en fed tid med fyldte sale, et entusiastisk publikum og massiv TV-eksponering. Det sidste åbnede dørene op for at deltage i programmet TveKamp på TV3. Min makker, Lars Hyttel, og jeg vandt det hele. Vi var to glade amatører, der trænede i vores fritid, og vi slog en række af tidens bedste professionelle sportsfolk. Det var en fantastisk oplevelse.
Året efter blev det til 9 afsnit i programmet Gladiatorerne som gladiatoren “Matrix”. Desværre blev det sidste afsnit også sidste gang, at jeg kunne gøre mig i fitness. Jeg fik revet en del af min brystmuskel over i en af dysterne, og det gjorde desværre ikke noget godt for symmetrien.
I 2021 var jeg med i programmet Robinson ekspeditionen også på TV3. En fantastisk oplevelse – og en super personlig udfordring. 30 dage uden ret meget mad og sammen med en flok fremmede mennesker, som jeg skulle forholde mig til…..”
Træner stadigvæk 4-5 gange om ugen
I dag hvor Peters tid som konkurrenceatlet er overstået for længe siden, så er det nærliggende at spørge, om han har tilpasset sin træningsrutine til sin alder? Eller om han stadigvæk træner på samme måde, som da han var yngre?
“Jeg er 58 år og fokuserer hel klart på at bevare så meget af min nuværende muskelmasse som muligt. I modsætning til, da jeg startede med at træne som 16-årig, fokuserer jeg i dag mere på færre forskellige øvelser for de forskellige muskelgrupper med ekstra fokus på de tungere basisøvelser. Squat, dødløft, skulderpres og brystpres, bicepscurl og tricepspres. 3-4 forskellige øvelser for de store muskelgrupper og 2-3 forskellige for de små.
Jeg træner på de fleste træningsdage, max 1 time. Til gengæld er jeg fokuseret på træningen så længe, at det står på.
Jeg træner styrketræning 4-5 gange om ugen, og jeg træner typisk ryg, skuldre og triceps sammen, og ben, bryst og biceps sammen.”
De fleste, der har været beskæftiget i fitnessbranchen, ved, at balancen mellem arbejde og træning kan være udfordrende. Hvordan strukturerer du din dag for at sikre, at du får tid til din egen træning uden at forsømme din forretning ?
“Når jeg træner, har jeg ingen problemer med at tale med medlemmerne imellem sættene. Jeg har altid været ”god” til ikke at falde hen i lange samtaler. Og medlemmerne giver mig altid plads til at træne, og så må vi tage de store emner bagefter.”
Som tidligere atlet, hvis resultater blandt andet afhang af en knivskrap six-pack, så er det også nærliggende at spørge Peter, om han stadigvæk har nogle grundlæggende kostprincipper, han følger?
“Glem aldrig protein fordelt over hele dagen. Indtag kulhydrater efter aktivitetsniveauet og pas på den store synder: sukker. For mig personligt har min forståelse for indtagelsen af proteiner og kulhydrater, og hvad et overforbrug eller det modsatte gør ved min krop, gjort en kæmpe forskel. Jeg har igennem årene kunne forme min krop, næsten som jeg ville, selvfølgelig ud fra den kropsbygning som jeg fra naturens side er født med. Det, at have fået så meget forståelse for, hvordan min krop reagerer på indtagelsen af de forskellige fødevare, har virkelig været givende.”
Hvordan balancerer du idag din kost for at imødekomme dine ernæringsmæssige behov og samtidig nyde dine måltider?
“Jeg ved, hvad sukker, pizza og andet usundt junkfood gør ved min krop. Så det er en stærk motivationsfaktor i forhold til at spise et minimum af dette – UDEN at jeg er fanatisk. Når jeg spiser ude, hvad der sker jævnligt, så bestiller jeg som regel det, som jeg ikke selv er verdensmester i at tilberede som f.eks. fiskeretter.
Min vægt svinger ikke meget, og når den går op, så ved jeg, at der skal strammes op. Med mindre at jeg kan se, det er muskelmassen, der vokser!”
Er der nogle kosttilskud, som du anser for at være vigtige for at opnå dine træningsmål, eller for at forbedre din almene sundhedstilstand?
“I forbindelse med min træning indtager jeg altid et proteintilskud, og jeg sørger for at få en vitaminpille. Derudover er jeg ikke den store forbruger af kosttilskud.”
Nye trends og ny forskning påvirker konstant fitnessverdenen. Hvordan holder du dig opdateret med de seneste udviklinger?
“Jeg er blevet klogere med årene og bruger min viden til at guide både unge som gamle, kvinder og mænd til at træne på en sund og fornuftig måde. Idag beskæftiger jeg mig ikke med atleter, med mindre jeg bliver spurgt. Jeg lever af at holde den almindelige dansker fit. Og selvom der hele tiden kommer nye fif, så ender det som regel altid ud med, at mange af de råd, som jeg selv fik, da jeg var yngre, stadig holder.”
Jeg har aldrig mistet motivationen
For mange mennesker kan det være udfordrende at opretholde motivationen på lang sigt. Men når det kommer til spørgsmålet om, hvordan Peter Larsen bevarer sin entusiasme for træning – ja, så er han helt klar i mælet:
“Jeg har ALDRIG mistet motivationen eller været i nærheden af det. Det, som fitness/styrketræning har givet mig, kan på ingen måde erstattes af noget andet. Det er og har altid været en investering i et sundt og forhåbentligt længere liv med øget livskvalitet.”
Har du nogle råd eller tips til andre, der er +50 år, og ønsker at komme i gang med en sundere livsstil og forbedre deres fitnessniveau baseret på dine egne erfaringer?
“Jeg har 3 gode råd. Styrketræning, styrketræning og styrketræning. Og så lige et 4. råd. Få styr på kosten og de måltider, som der skal indtages. Det kræver struktur og viljen til at ændre på ellers indgroede dårlige vaner. Men tro mig, det er det hele værd. Og det giver dig SÅ MEGET MERE LIVSKVALITET!”
Læs også artiklen om kvinden, der fik danske kvinder i gang med at styrketræne her