Parkinson og træning med høj intensitet kan være en vinder kombination, mener forskerne bag en ny Yale-undersøgelse
Parkinson er en af de mest udbredte neurologiske sygdomme og det anslås at sygdommen vil påvirke mere end 12 millioner mennesker på verdensplan når vi når frem til 2040.
Der eksisterer ikke et samlet register over parkinsonpatienter i Danmark. Men ifølge Parkinsonforeningens estimater, anslås det at omkring 12.000 personer lever med Parkinson sygdom. Hvert år får 1.500 personer herhjemme stillet diagnosen.
Der findes i øjeblikket ingen kur – kun medicin til behandling af symptomerne – så denne nye undersøgelse fra Yale der viser, at træning kan hjælpe med at afbøde sygdommen, er yderst lovende.
To tidligere kliniske forsøg har vist, at det at dyrke høj intensiv fysisk træning tre gange om ugen over en periode på seks måneder er forbundet med mindre alvorlige motoriske symptomer.
I den nye undersøgelse, er forskerne gået et skridt videre og har for første gang brugte hjernescanninger til at finde beviser for yderligere sundhedsmæssige fordele ved høj intensiv fysisk træning.
Hvad er parkinson?
Parkinsonisme er en fælles betegnelse for en række motoriske symptomer i form af langsomme bevægelser, rysten og muskelstivhed. Der er en kronisk lidelse, der langsomt tiltager. Man mister flere og flere af de nerveceller i hjernen, som indeholder signalstoffet dopamin.
Det er manglen på dopamin der giver de fysiske symptomer, især motoriske rystelser og langsomme bevægelser. Da det er en gradvis progression, har patienter ofte når de bliver diagnosticeret, mistet mere end halvdelen af deres dopamin-producerende neuroner.
“På det tidspunkt hvor patienter klinisk manifesterer de typiske motoriske symptomer på Parkinson, kan man antage, at den neurodegenerative proces faktisk er startet meget tidligere, måske et årti eller to tidlige,” udtaler Sue Tinaz, lektor i neurologi.
Den mest almindelige tilgængelige medicin erstatter dopaminen, som lindrer symptomerne, men kan ikke forhindrer den igangværende neurodegeneration. Langvarig brug kan også forårsage uønskede bivirkninger, såsom ukontrollerede overdrevne bevægelser.
Imidlertid har fysisk træning med høj intensitet vist sig at bevare de dopaminproducerende neuroner. Det er de hjerneceller, der er mest sårbare over for ødelæggelse hos patienter med sygdommen, og også det stof i hjernen, som hjælper cellerne med at kommunikere med hinanden.
Parkinson og træning
Undersøgelsen fra Yale omfattede 10 patienter, der var blevet diagnosticeret i indenfor de sidste fire år og som ikke havde mistet alle deres dopamin-producerende neuroner.
Deltagerne gennemgik et to-ugers forsøg for at tjekke, om de kunne klare træningen. Herefter de modtog MR- og PET-scanninger for at måle mængden af neuromelanin, der findes i dopamin-producerende neuroner.
Efter seks måneders fysisk træning tre gange om ugen blev scanningerne gentaget, og billederne af hjernen viste en signifikant stigning i såvel neuromelanin og de DAT-signalerne der hjælper med at opretholde dopamin niveauet. Forskerne udtaler, at dette tyder på, at træning med høj intensitet ikke kun bremsede den neurodegenerative proces, men også kan skabe forbedringer.
“Hvor vi normalt ville have forventet at se et fald i DAT- og neuromelanin-signalerne, så vi en stigning,” udtaler Bart de Laat, lektor i psykiatri og undersøgelsens førsteforfatter.
”Vi havde håbet at se, at neurodegenerationen ikke ville udvikle sig så hurtigt eller stoppe midlertidigt, men i stedet så vi en stigning hos ni ud af 10 personer. Hvilket var bemærkelsesværdigt.”
Tinaz siger, at undersøgelsen fremhæver vigtigheden af at inkludere et træningsregime som en del af en Parkinsons behandlingsplan: “Den medicin, vi har til rådighed, er kun til symptomatisk behandling. De ændrer ikke sygdomsforløbet. Men træning ser ud til at gå et skridt videre og beskytte hjernen på neuronalt niveau.”
Holdet bag undersøgelsen håber, at deres arbejde omkring Parkinson og træning vil inspirere andre forskere til at prioritere forskning i træning og dets sygdomsmodificerende potentiale.
Selvom ovenstående undersøgelse omkring Parkinson og træninger foretaget på en relativ lille gruppe mennesker, så bekræfter den endnu engang, at træning gavner det overordnede helbred, og kan skabe ekstraordinære resultater selv for mennesker, der lever med de mest udfordrende helbredstilstande.
Ligesom den også bekræfter de historiske ændringer der er sket indenfor forskernes holdning til fysisk træning. For vi skal ikke mange år tilbage i tiden, før at det ville have været utænkelig at mennesker med tilstande som f.eks Parkinson ville være blevet opfordret til at træne fysisk.
Projekt “Dans med parkinson”
Herhjemme har har Elisabeth Dalsgaard været en banebrydende pioner med hendes målrettet danseklasser for Parkingson patienter. Hvor styrke, balance, kropskontrol, gangfunktion og ikke mindst livsglæde og øget livskvalitet styrkes.
Et projekt der senere i samarbejde med Parkinsonforeningen og med støtte fra TrygFonden. blev til konceptet “Dans med parkinson”. Hvor landets parkinson berørte familier kan samles i et fælles projekt centreret omkring dansetræning, musik og livsglæde. Det kan du læse mere om her
Læs også hvordan Ginseng kan fremme restitution her