Padel skader er i vækst i følge landets sygehuse. Padel er på ganske få år er gået fra at være en temmelig ukendt sport, til at være en af de hurtigst voksende sportsgrene i Danmark.
Ifølge tal fra Danmarks Statistik er det især mænd mellem 25 og 59 år der har kastet sig over padel. Den voksende popularitet giver sig ikke kun udslag i stor efterspørgsel på baner, men den øgende interesse er også blevet bemærket på landets skadestuer.
Som på Sygehus Lillebælt, hvor personalet ifølge en artikel i Berlingske oplever et stigende antal skader relateret til padel.
“I nogle perioder er det næsten dagligt, at vi skal behandle en padelspiller,” udtaler Mette Grau, der er specialeansvarlig sygeplejerske på skadestuen på Kolding Sygehus, i en pressemeddelelse.
De typiske padelskader er en forstuvet ankel eller knæskade – og at de ramte ofte er midaldrende mænd.
“Mange kommer herind og siger: “Jeg skulle lige prøve det, og det var helt vildt sjovt. Og så blev jeg skadet,” udtaler Mette Grau.
Voldsom vækst i antallet af padel baner og padel skader
Hvor der tilbage i 2017 blot var omkring 20 padel baner i hele lander, så er der ifølge Dansk Padel Forbund nu over 1.000 baner i Danmark. At padel nærmest har oplevet en eksplosiv popularitet, er også noget de genkender på Vejle Sygehus.
“Vi begynder at se flere af den type skader. Vi har lige for nylig opereret to patienter, der begge havde revet korsbåndet over i en padelkamp”, fortæller Jakob Vium Fristed, ledende overlæge på Knækirurgisk Enhed til Berlingske.
Også TV2 Østjylland er opmærksomme på problemet og i en artikel på deres hjemmeside kan overlæge Ole Mølgaard fra Aarhus Universitetshospital fortælle om en stigning i antallet af padelskader.
Ofte hos mænd, “der er kommet over den første ungdom, men trænger til at røre sig”, udtaler Ole Mølgaard til TV 2 Østjylland.
Styrketræning kan forebygge padel skader
Skader kommer ofte akut ved et vrid, kraftigt afsæt, kraftigt slag og naturligvis også ved påvirkninger der er svære at gøre noget ved – vride om på foden, tonse ind i glasvæggen, løbe ind i makkeren på banen osv.
Det kræver en del af muskulaturen at lave hurtige ryk, hvor man bevæger sig fra side til side eller bremser pludseligt op. For at forebygge skader kan det derfor være en god idé med generel styrketræning af hele kroppen – gerne nogle gange om ugen.
Ligesom det er vigtigt at huske at varme op og ikke mindst strækker kroppen godt ud.
Hvis du vil være godt klædt på til at reducerer risikoen for skader når du spiller padel, så anbefaler vi varm træningseksperten Kasper Danborgs artikel om netop dette emne. Den finder du her
Så stor er Padel blevet i Danmark
På trods af at sporten er relativ ny herhjemme. Må man sige at danskerne i den grad har taget Padel til sig. Ifølge tal fra Dansk Padel Forbund har man i denne organisation allerede 27.000 medlemmer, men derudover at der også mange der spiller padel i diverse kommercielle padelcentre uden nødvendigvis at være medlem af forbundet.