Olivenbrød er en populær brødtype, der er lavet med oliven og typisk er fyldt med smagfulde krydderier og urter.
Udover at smage fantastisk, har olivenbrød også en række sundhedsmæssige fordele. Oliven er en kilde til sundt fedt og antioxidanter, som kan hjælpe med at beskytte kroppen mod kroniske sygdomme og reducere inflammation i kroppen.
Olivenbrød er også en kilde til komplekse kulhydrater, som giver langvarig energi, og fiber, som kan hjælpe med at opretholde en sund fordøjelse.
Olivenbrødet har en lang historie, der kan spores tilbage til oldtidens Grækenland og Romerrige. Siden da er brødet blevet videreudviklet og tilpasset af forskellige kulturer og regioner rundt om i verden, og i dag er det en populær del af mange køkkener. I Italien er brødet kendt som “focaccia”, og i Spanien som “pan con aceitunas”.
Olivenbrød
(20 pers.)
Ingredienser:
- 25 g gær
- 6 dl vand
- 2 dl yoghurt naturel
- 500 g hvedemel
- 200 g sorte oliven
- 500 g durummel
Sådan gør du:
- Rør gæren ud i vandet, tilsæt resten og rør det godt sammen.
- Det bliver en meget våd dej. Lad den hæve til dobbelt størrelse et lunt sted. Dækkes med et viskestykke.
- Pensl to bradepander med olivenolie og fordel dejen i bradepanden i et tyndt lag.
- Prik brødet tæt med en gaffel, skær det evt. ud i firkanter med en klejnespore
- Pensl med olivenolie, drys med groft salt og lad det hæve til dobbelt størrelse igen.
- Læg klædet over.
- Bag ved 250° C i ca. 20 min.
- Tag brødet ud af ovnen og lad det køle af på en rist uden klæde.
Næringsindhold:
(1 pers.)
Energi 911,5 kJ
Protein 5,4 g
Fedt 4 g
Kulhydrat 39,1 g