Kylling med svampe og boghvede er en oplagt måde at prøve at lave lidt variation med den kylling som vi danskere er blandt de største forbrugere af i verden.
Ifølge tal fra Fødevarestyrelsen og Danmarks Statistik spiste danskerne i 2021 omkring 28-30 kg kylling pr. indbygger årligt.
Desværre har vi også en tendens til at tilberede kylling efter nogle ret traditionelle opskrifter.
I denne skønne ret kommer kombinationen af kylling, svampe og boghvede virkelig til sin ret.
Kylling tilføjer en mild og saftig smag til retten. Svampe har en karakteristisk umami-smag og en unik kødfuld tekstur, der kan komplementere kyllingen godt. Boghvede giver en nøddeagtig smag og en let knasende tekstur, der tilføjer en behagelig variation til retten.
Samtidigt giver kombinationen af kylling og boghvede en balanceret proteinkilde. Kylling er en rig kilde til animalsk protein, der er højkvalitetsprotein, da det indeholder alle essentielle aminosyrer. Boghvede er en plantebaseret kilde til protein og har også et komplet aminosyreprofil, hvilket gør det til en god følgesvend for kyllingen.
Og fordi der i retten anvendes boghvede i stedet for traditionelle korn som hvede, byg eller rug er den glutenfri.
Kylling med svampe og boghvede
(4 personer • Tilberedning 40 minutter)
Ingredienser:
- 200 g svampe (gerne østershatte)
- 1 spsk. olivenolie
- 200 g kyllingbryst skåret i skiver
- 100 g hakket løg
- 100 g gulerødder i skiver
- 200 g zucchini i skiver
- 2 fed knuste hvidløg
- 2 dl. grøntsagsbouillon
- 1 dl. boghvede
- 2 tsk. frisk timian
- 1 dl. frisk persille
Sådan gør du:
- Rens svampene i varmt vand.
- Varm olien i en stor gryde ved medium varme, tilsæt kylling og steg den indtil den har fået en lysebrun farve (ca. 10 min.). Tag kyllingen af panden.
- Skær svampene i skiver, bland dem sammen med løg, gulerødder, zucchini, hvidløg og halvdelen af grøntsags- bouillon. Steg indtil løgene er bløde (ca. 10 min.).
- Bland resten af grøntsagsbouillonen i retten sammen med boghvede og timian. Varm retten indtil det meste af væsken er kogt ind og boghveden har den rette konsistens (ca. 10 min.).
- Bland kyllingen i og varm hele retten ved jævn varme i 5 minutter.
- Tilføj persille.
Næringsindhold per 100 gram:
- Kalorier: 248
- Protein 30 g
- Kulhydrater: 21 g
- Fedt: 6 g