Såvel mænd som kvinder skal træne, hvis de vil have de bedste forudsætning for et langt liv og en god livskvalitet i de sidste leve år.
Men skal kvinder og mænd dyrke lige meget motion for at opnå samme resultater – det har et nyt internationalt forskningsprojekt kigget nærmere på og de er kommet frem til en overraskende konklusion.
At regelmæssig træning ikke alene øger din almene sundhed og kan føre til et længere liv og markant forbedret livskvalitet i de senere år – ja det er forlænge siden blevet fastslået.
Men nu giver et nyt og bemærkelsesværdigt studie et overraskende svar, på hvor stor en indsats der skal til for at opnå de bedste resultater – og i den undersøgelse er der rigtigt gode nyheder til den kvindelige del af befolkningen.
For ifølge undersøgelsen der er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Journal of the American College of Cardiology, så viste resultaterne overrasende nok, at kvinder skal træne blot halvt så meget som mænd for at opnå de samme livsforlængende fordele.
I undersøgelsen fandt forskerne tegn på signifikante kønsforskelle i forbindelse med de selvrapporteret fysiske fritids aktiviteter og dødsårsager, blandt 400.000 amerikanske voksne, der deltog i National Health Interview Survey fra 1997 til 2017.
Omkring 40.000 af deltagerne døde indenfor perioden, og derfor kunne forskerne sammenfatte data.
Kvinder skal træne halvt så meget som mænd for at opnå samme resultater
Samlet set opnåede kvinderne sammenlignet med de deltagende mænd større gevinster omkring risiko reduktion ved at udføre den samme mængde fysisk aktivitet. Og forskellene var ganske markante.
Det gav sig blandt andet udslag at de mænd, der deltog i undersøgelsen og som dyrkede omkring 300 minutters kredsløbstræning om ugen, havde 18 procent lavere risiko for at dø sammenlignet med inaktive mænd.
Hvor det hos kvinderne kun krævede 140 kredsløbstræning ugentlig, for at opnå et tilsvarende resultat. Og de kvinder der dyrkede omkring 300 minutters kredsløbstræning om ugen havde 24 procent lavere risiko.
Og hvad det også var ganske interessant, så udfasede gevinsten omkring øget levetid, sig for begge køn når der blev motioneret mere end 300 minutters om ugen.
Såvel mænd som kvinder skal træne, men resultaterne af undersøgelsen er især gode nyheder for de kvinder, der mener at de har svært ved at finde tid til at dyrke motion.
Hvilket også bekræftes at en forskerne bag studiet Martha Gulati, der udtaler: “For mig er det vigtigste budskab: at selv lidt motion kan have en stor betydning.”
Forskerne kørte en tilsvarende analyse omkring styrketræning. Og her kunne de konstatere det samme mønster: For de deltagende kvinder var et enkelt ugentlig styrketræningspas forbundet med lige så mange livsforlængende fordele som mænd kunne opnå med tre ugentlige styrketræningspas.
Ifølge Martha Gulati kan det skyldes at kvinder har en tendens til at have mindre muskelmasse end mænd, og derfor et udgangspunkt der kan betyde at de kan opnå større fordele med mindre doser, baseret på det faktum, at de ikke har så meget styrke og muskelmasse til at begynde med.
Derudover kan andre kønsbaserede fysiologiske forskelle, såsom forskelle i lungerne og hjerte-lungesystemet, også spille ind.
Selvom studiet sender et klart signal, så er der også nogle forbehold
Studiet er et observationsstudie – hvilket betyder, at forskerne har ledt efter mønstre i allerede eksisterende data, og kan derfor ikke nødvendigvis bevise årsag og virkning.
Det er derfor muligt, at motion ikke fik folk til at leve længere, men snarere at de aktive personer i undersøgelsen generelt var sundere eller havde andre livsstilsvaner, der øgede deres levetid.
Forskerne har dog forsøgt at kontrollere for disse muligheder ved at udelukke personer, der havde alvorlige eksisterende tilstande eller mobilitetsbegrænsninger, eller som døde indenfor de første to år af undersøgelsen og dermed kunne have været usunde fra begyndelsen.
Undersøgelsen var også begrænset af dens afhængighed af selvrapporterede træningsdata, som ikke altid er nøjagtige. Undersøgelsen spurgte også om motion, folk dyrkede i deres fritid, og har derfor muligvis ikke taget højde for fysisk aktivitet, der fandt sted på arbejdet eller under huslige pligter – en form for bevægelse, som forskning i stigende grad tyder på, kan forbedre sundheden meningsfuldt.
Ligesom der også kun blev spurgt ind til motion i fritiden, og derfor indeholder tallene for eksempel ikke bevægelse på arbejdet, eller i hjemmet.
Men selvom Martha Gulati mener at det kræver yderligere forskning for at bekræfte resultatet, så er hun også at den overbevisningen at undersøgelsen giver et klart signal om, at der kan være forskel på den fysiske gevinst hos mænd og kvinder.
“Budskabet bør være det samme for mænd og kvinder: lidt er bedre end ingenting,” siger Gulati. og fortsætter “Sid mindre og bevæg dig mere.”
Råd der ligger i tæt tråd med de officielle danske anbefalinger til fysisk aktivitet for voksne fra Sundhedsstyrelsen:
- Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter hver dag
- Lav aktiviteter, der styrker dine muskler, mindst to gange om ugen
- Begræns den tid, hvor du sidder stille
Selvom udbyttet af indsatsen var markant forskellig i denne undersøgelse, så er der almen eninghed om at såvel mænd som kvinder skal træne. Hvis du vil vide mere om hvordan fysisk træning kan forynge ældre muskler, så er det et godt sted at starte her