Der er mange atleter, såvel som motionister der benytter sig af en kombination af kreatin og koffein og forskellige andre kosttilskud i et forsøg på at øge deres præstationsevne.
Et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, støttet af og designet i samarbejde med Team Danmark, har påvist en positiv effekt af kreatin og koffein, hvorimod bikarbonat ikke havde nogen effekt. Forskerne håber, at den nye viden kan bidrage til, at atleter vælger kosttilskud afhængigt af deres sportsgren.
Det er ofte meget små marginaler der kan være afgørende for, om man som elitesports udøver vinder eller ej. Derfor benytter mange atleter sig af en sammensætning af forskellige kosttilskud i håbet om at opnå en fordel.
Ingen gavn af kombination af kosttilskud
Den ny undersøgelse viser, at kreatin kan forbedre konkurrencecykelrytteres evne til at sprinte, og at koffein kan forbedrede deres præstation i en 6-minutters tidskørsel, hvorimod der ikke blev fundet en effekt af bikarbonat (bagepulver). Ligesom kombinationen af kosttilskud ikke gavnede præstationen mere end når kreatin eller koffein blev indtaget alene.
Undersøgelsen omfattede 23 forsøgspersoner, der alle trænede udholdenhedstræning (træning der udføres som et antal korte gentagelser ved relativt høj arbejdsintensitet) flere gange om ugen.
Forsøgspersonerne blev inddelt i grupper, der over fem dage dagligt indtog enten kreatin eller placebo (et stof uden effekt). Herefter gennemførte de fem forsøgsdage, hvor de indtog enten koffein, bikarbonat eller placebo – eller kombinationen af koffein og bikarbonat – før de gennemførte forskellige præstationstests, der blandt andet bestod af 15-sekunders sprinttest og 6-minutters tidskørsel.
“Rigtig mange atleter bruger flere forskellige kosttilskud, og derfor havde vi egentlig også forventet, at kombineret brug af disse kosttilskud ville have en gavnlig effekt på vores forsøgspersoners præstation. Det virkede ikke til at være tilfældet, hvilket måske kan få atleter til at overveje, hvilke kosttilskud de reelt har gavn af, eftersom mange oplever bivirkninger ved et kosttilskud som bikarbonat, hvor vi ikke så nogen præstationsfremmende effekt,” udtaler ph.d.-studerende ved Institut fra Idræt og Ernæring Lukas Moesgaard, der er en af hovedkræfterne bag studiet.
Brugen af både kreatin og koffein kan give mening for nogle atleter
Selvom resultaterne fra studiet viste, at kombinationen af kreatin og koffein ikke yderligere forbedrede sprint og tidskørsel, kan der stadig være god grund til at benytte netop disse to kosttilskud, fastslår forskerne.
“Den kombinerede brug af kreatin og koffein øgede ikke atleternes præstation mere end brugen af kreatin alene gjorde for sprint og koffein gjorde for tidskørslen. Men derfor tyder vores resultater stadig på, at atleter i sportsgrene, der involverer både sprint og længerevarende høj-intenst arbejde, som fx cykling og fodbold, kan drage fordel af kombineret brug af kreatin og koffein. Her vil kreatin bidrage til at øge præstationsevnen i sprint, hvor koffein vil øge præstationsevnen ved længerevarende høj-intenst arbejde,” fortæller lektor Morten Hostrup, som stod i spidsen for studiet.
Resultaterne styrker effekten af rådgivningen
Forskningsprojektet er udført i et samarbejde med Team Danmark ved sportsfysiolog Peter Møller Christensen, der ser en direkte sammenhæng mellem studier som dette og udviklingen af fremtidens topatleter:
“Det er afgørende for os i Team Danmark, at vi medvirker til at give vores atleter de bedst mulige vilkår for at præstere. Derfor søger vi altid efter at udvikle vores viden om, hvordan atleterne kan optimere deres præstation – og det sker blandt andet i samarbejder som dette med Københavns Universitet. For når vi får ny viden om effekten af kosttilskud, så øger vi også vores evne til at rådgive atleterne,” siger Peter Møller Christensen.
Du kan læse mere om studiet: “No additive effect of creatine, caffeine, and sodium bicarbonate on intense exercise performance in endurance‐trained individuals” her
Fakta om studiet
- 23 forsøgspersoner (12 mænd med gennemsnitligt konditionstal på 56.7 mL ilt pr. minut/vægt (kg); 11 kvinder med konditionstal: 50.2 mL ilt pr. minut/vægt (kg)) fik kreatin og forbedrede gennemsnitligt deres power output med 34 watt i 15-sekunder sprint forhold til dem, der fik placebo. Derudover forbedrede koffein gennemsnitligt power output i 6-minutters tidskørsel med 12 watt.
- Kombinationen af kreatin og koffein førte ikke til yderligere fremgang i præstation på hverken 15-sekunders sprint eller 6-minutters tidskørsel.
- Der var ingen effekt af bikarbonat på præstationsevne.
Om Institut for Idræt og Ernæring
Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet beskæftiger sig med forskning, uddannelse, innovation og formidling inden for ernæring, fysisk aktivitet og idræt på højeste internationale niveau og dækker såvel sundhedsvidenskabelige som humanistiske og samfundsvidenskabelige discipliner.
Læs også hvorfor svesker kan give sundere knogler her