Et dagligt forbrug af kakao beskytter ikke imod træningsrelaterede fordøjelsesproblemer viser ny undersøgelse.
Der blev vist imponerende atletiske evner under vinter-OL. Men at være på toppen i sportens verden beskytter ikke nødvendigvis mod fordøjelsesbesvær som følge af træning.
En del atleter har overraskende nok tilføjet kakao til deres kost for at reducere disse
symptomer. Nu rapporterer forskere i en ny undersøgelse, at et langsigtet dagligt forbrug af kakao ikke ser ud til at forbedre træningsrelaterede fordøjelsesproblemer hos mandlige atleter og kun minimale skaber ændringer i deres tarm mikrobiomer.
Udførelse af intens træning kan hos nogle mennesker forårsage fordøjelsesforstyrrelser. Symptomerne, der kan omfatte kvalme, halsbrand, mavekramper og diarré og i de værste tilfælde kan symptomerne være så slemme, at det medfører at atleter stopper og dropper ud midt i en konkurrence.
Kakao er rig på flavonoider
Tidligere undersøgelser har antydet, at et langsigtet forbrug af kakao ville kunne afhjælpe disse problemer på grund af det velsmagende stofs høje niveau af flavonoider.
Disse forbindelser kan øge antioxidant- og antiinflammatorisk aktivitet og har vist sig at have præbiotisk effekt på gavnlige tarmmikrober i dyreforsøg. Imidlertid er et længerevarende forbrug af kakaopulver for at reducere træningsrelaterede fordøjelsesproblemer hos mennesker ikke tidligere blevet undersøgt på en standardiseret måde.
Så François Fenaille, Mar Larrosa og hans forskerkolleger ønskede at udvikle et meget kontrolleret, men også realistisk menneskeligt forsøg for at vurdere, om kakao kunne afhjælpe disse symptomer.
Forskerne gennemførte en randomiseret, placebokontrolleret undersøgelse af 54 fysisk velegnede mandlige atleter, som fulgte en streng træningsrutine over 10 uger. I løbet af den tid supplerede deltagerne deres almindelige diæter med enten flavonoid rig kakao eller et placebo-stivelsespulver blandet i letmælk, som de drak dagligt til morgenmad.
I begyndelsen og i slutningen af træningsperioden gennemgik atleterne en udholdenheds løbetest på højt niveau. Deltagernes mave-tarmsymptomer ændrede sig ikke i nogen af tilskudsgrupperne, hvilket indikerer, at kakaoen ikke forbedrede træningsinducerede fordøjelsesforstyrrelser.
Endelig fandt forskerne kun små effekter på sammensætningen af tarmmikrobiomet og plasma- og fækale metabolitter. Selvom atleternes diæter, som omfattede en høj mængde frugt og grøntsager, kunne have maskeret en lille effekt af kakaoen, konkluderer forskerne, at kakao ikke er et effektivt træningstilskud til at undertrykke mave-tarmproblemer eller ændre den overordnede tarmmikrobiom hos udholdenhedsatleter.
Tilsæt ekstra smag til din mad, uden at tilføje flere kalorier. Læs mere her