Fitness influencers fylder godt på de sociale medier og fitnessprogrammer er ikke, hvad de plejede at være.
De ser i hvert fald ikke ud, som de gjorde før sociale medier. Det, vi engang kendte som simple kost- og træningsregimer, kommer nu i alle forskellige former, lige fra programmer og udfordringer til “livsstilstransformationer.”
Og hvis det at finde kvalificeret træningsrådgivning var en udfordring før sociale medier, ja så er den bestemt ikke blevet mindre i dag.
Tekst: Steen Broford // Foto: Shutterstock
En nylig undersøgelse har påvist, at mindre end en femtedel (20%) af fitness-influencers er i besiddelse af de fornødne kvalifikationer – hvilket kan gøre det svært at vælge, hvilket af deres fitnessråd du skal overveje at følge.
Hvad er fitness influencers primære rolle?
Vælger du alligevel at kigge efter fitness rådgivning på sociale medier, så er det først og fremmest vigtigt, at du er meget opmærksom på, at fitness influenceres er der for, at gøre netop det – påvirke og sælge, det er jo det der er deres job.
Fitness influenceres vil for eksempel ofte vise dig før og efter foto af mennesker der har deltaget i f.eks challenge forløb, men du har dybest set ingen mulighed for, at tjekke om det rent faktisk er foto af deltagere fra den pågældende challenge, eller om de er hentet i en tilfældig image bank.
Sociale medier er også fyldt med masser af AI genererede-annoncer, i forbindelse med de forskellige udfordringer som f.eks Wall Pilates, der ser ud til at være enormt populære i øjeblikket. Her skal du være ekstra opmærksom på, at resultaterne, som annoncerne viser, ikke nødvendigvis er fra en rigtig person, og derfor næppe repræsentative for hvad du vil kunne forvente at opnå.
Vi har kigget lidt på nogle af de fitnesstrends, der hitter bland fitness influencers på sociale medier, og som faktisk kan have en negativ effekt på dit helbred, og suppleret med lidt råd der gør det nemmere at hente rådgivning online, inden du overvældes af de mange algoritmer.
1. Body transformationer
75 Hard Challenge er eksempel på hvordan et bodytransformation program, der under hashtagget #75HardChallenge, har taget TikTok med storm og opnået over to milliarder visninger.
Programmet er bygget op omkring seks strenge livsstilsregler, som deltagerne formodes at følge i 75 dage i træk for at forbedre kondition, sundhed og mentale styrke.
Alkohol og snyde måltider skal undgås, og der skal gennemføres to træningspas a 45-minutters hver dag, ligesom der skal drikkes næsten fire liter vand og læses 10 sider af en non fiction bog hver dag.
Og nå ja – hvis du undlader at følge reglerne i en enkelt dag, skal du vende tilbage til dag ét, og starte forfra.
Programmet er blevet udviklet af Andy Frisella og annonceres på hans hjemmeside, som en “taktisk guide til at vinde krigen med dig selv.”
Programmet begyndte først at vinde mainstream popularitet omkring 2020 og har siden fået masser af følgere.
Frisellas hjemmeside er da også fyldt med billeder af tilsyneladende succesfulde deltagere, der viser deres buff arme og flade mavemuskler frem, og de mest populære videoer på TikTok, viser meget af det samme.
Naturligvis vil skaberen af et program fortrække at dele de positive oplevelse, men hvad med den gennemsnitlige person, der ikke er fitness hærdet – ja for dem er der såvel fordele som ulemper.
At have konsekvente motions- og kost vaner giver masser af positive resultater såsom vægttab, forbedret kardiovaskulær sundhed, bedre blodsukker og blodtryk, reduceret risiko for kræft, bedre søvn, mere energi og bedre humør.
Men programmets mangel på fleksibilitet gør det ikke særligt realistisk for den gennemsnitlige person at gennemføre. Alene det at skulle starte forfra, hvis du for eksempel går glip af et træningspas på grund af arbejde, betyder, at det bliver svært at følge programmet.
Programmet er derudover heller ikke udviklet af en læge, ernæringsekspert eller fitness-professionelle af nogen art, ligesom det heller ikke er understøttet af nogen videnskabelig forskning eller data.
Samtidigt er programmet også i direkte konflikt med et nyligt studie, der viser at vi mennesker er mere tilbøjelige til at fejle, når vi forsøger at følge en rigid kur og/eller opdager, at resultaterne er kortsigtede og forsvundet 6 måneder til et år efter, at vi er stoppet.
Samtidigt lægger programmet op til, at der skal trænes hver eneste dag i 75 dage i træk. Så hårdt et program kan nemt føre til skader, udmattelse eller overbelastning.
Og det er da også i direkte modstrid med de fleste eksperters anbefalinger, der foreslår mindst 1 til 3 hviledage om ugen, når du dyrker motion, især anstrengende træning.
Hvis man så yderligere ser på stifteren og fitness influencers Frisellas omfattende involvering i kosttilskuds industrien, så anes der også en potentiel interessekonflikt i, hvordan programmet udvikles, annonceres og sælges.
Så selvom et sådanne program for nogen kan være en hjælp til opbygge positive vaner, er dets effektivitet og sikkerhed kompromitteret, ikke mindst fordi hverken kostplaner eller træningsplaner er skræddersyet til den enkeltes behov.
2. Dry scooping pre-workout pulver
“Dry scooping” er en trend, der er blevet vældig populær blandt fitness influencers på sociale medier. Der er ikke alene tåbeligt, men tilhører kategorien direkte farligt.
Og det går i alt sin tåbelige enkelthed ud på at du i stedet for at blande pulveret med vand, putter det direkte i munden og så efterfølgende drikker lidt vand for at skylle det ned.
Tørt scooping af pre-workout pulver er desværre hurtigt blevet en trend på tværs af TikTok med mere end 8 millioner visninger, hvor nogen tror, at det kan hjælpe pulveret til at absorberes hurtigere i systemet, hvilket skulle give forbedringer til deres træningspræstation.
Ligesom fænomenet har eksisteret et stykke tid i fitnessfællesskabet på Instagram. Her har populære “fit-stagrammers” postet videoer af dem selv, hvor de “Tør scooper”, før de træner.
Skulle du mod alt sund fornuft alligevel være fristet til at give det en chance – så lad være.
For hvis du “tør scooper” før træning i stedet for at blande dit pre-workout pulver med vand, som instruktionerne anbefaler. Ja så skal du vide, at denne tendens er direkte farlig.
Hvor farligt er Dry scooping?
At prøve at “tør scoope” pre-workout pulver medfører alvorlige risici. Når du tager disse kosttilskud som et pulver i stedet for at blande dem med vand, kan og vil de sandsynligvis blive inhaleret direkte i lungerne.
Og i modsætning til visse lægemidler, der er skabt til at blive absorberet gennem lungerne, så er der i den slags pulver en masse andre stoffer, der ikke absorberes. Og de stoffer kan forårsage astma lignende anfald og potentielt permanent lungeskader.
Selvom et hoste anfald ikke nødvendigvis er livstruende, så er det næppe noget der fremmer din træningslyst.
Øget risiko for koffein overdosis
En anden risiko er at det fremmer chancen for at få en koffein overdosis.
Selvom det er en udpræget “mere må være bedre” mentalitet, der ligger bag nogle fitness influencers begejstring for Dry scooping. Så en af de væsentligste bestanddele i preworkout pulver koffein. Og netop med koffein er der en gradueret respons.
I mindre mængder kan det få dig til at føle dig mere fokuseret og energisk, men indtager du for store doser, kan det i bedste tilfælde forringe dit fokus under træning og i værste tilfælde ende med en giftig overdosis.
I praksis forholder det sig sådan, at jo mere koffein du indtager, jo højere er risikoen for at du opleve bivirkninger. Og bivirkningerne af koffein bliver mere alvorlige ved højere doser.
Milde bivirkninger omfatter nervøsitet, rødmen i ansigtet, muskeltrækninger, irritabilitet, angst og rastløshed. Men “overdreven koffein indtag kan føre til uregelmæssige hjerterytmer unormalt forhøjet puls og hjerteanfald.
Så udover at være potentielt farlig (og er det ikke nok?), så er der absolut ingen fordele ved tør scooping.” Fordi at indholdet af pre-workout pulver er skabt til at absorberes i en vand opløsning.
Så “Tør scooper” du’ tilføjer du blot en risiko til din pre-træningsrutine uden at opnå nogen potentiel fordel.
3. Æblecidereddike trenden
Æblecidereddike har i nogle alternative helsekredse haft ry for at være godt i mod stort set alt.
Og æblecidereddike har også på sociale medier opnået popularitet som et middel til vægttab, fedtreduktion og appetitnedsættelse.
Der findes også studier der har påvist en positiv effekt af at drikke æblecidereddike. Men de kommer også med advarsler. For eksempel er æblecidereddike meget sur, hvilket kan udløse irritation eller skade på din hals, hvis du drikker det ofte eller i store mængder.
Og der er alene dokumentation for, at æblecidereddike kan øge mæthedsfornemmelsen og stabilisere blodsukkeret, når æblecidereddiken indtages i forbindelse med et måltid.
Effekten af at drikke æblecideredikke skulle være, at maden opholder sig længere tid i mavesækken, inden den bliver tømt videre ned i tarmen. Det længere ophold i mavesækken skulle så øge mæthedsfornemmelsen og betyde, at næringsstoffer som kulhydrater bliver optaget langsommere.
Selvom æblecidereddike er populær blandt fitness influencers er det dog stadigvæk uklart, om det har nogen nævneværdig effekt. Hvis du vælger at drikke det, så skal æblecidereddiken indtages i forbindelse med måltid, og ikke på tom mave.
Eddiken skal opløses i vand – der er generel enighed om, at en spiseskefuld æblecidereddike opløst i et stort glas vand er sikkert at drikke.
Men det ikke noget, du skal bælle i store mængder – og slet ikke som shots. Æblecidereddike er syre og kan ødelægge emaljen på dine tænder.
Et studie, fra 2020 viste at blot to spiseskefulde opløst i vand to gange dagen er nok til at påvirke tandemaljen negativt. Og er den først ødelagt, kan den ikke genskabes.
Så selvom shots med ren æblecidereddike, er populære blandt fitness influencers, er det noget du skal omgå med forsigtighed. Og døjer i forvejen med halsbrand, sure opstød eller svien i maven, så kan generne forværres generne.
Internettets udbredelse har givet os alle fri adgang til meget information, men det kan ofte være svært at afkode validiteten af den tilgængelige information.
Længe før der var tænkt på internet og sociale medier skrev den engelske journalist, forfatter og digter Rudyard Kipling (Der herhjemme er bedst kendt for Junglebogen) følgende kloge ord
“Jeg har 6 trofaste tjenere, de har lært mig alt, hvad jeg ved.
De hedder: Hvad, hvorfor, hvornår, hvordan, hvor og hvem.”Rudyard Kipling
De ord holder stadigvæk i dag, fordi en del af det at tage ansvar for sin egen sundhed, handler i høj grad om at være en bevidst forbruger på alle niveauer. Den mest effektive måde, du kan blive det på, er ved at lære at stille de rigtige spørgsmål, når du støder på de mange budskaber online.
Gør det til en vane at undersøge: HVEM er afsenderen – og hvilke kvalifikationer har vedkommende? HVORFOR skal du tillægge afsenderens ord værdi? HVAD er deres motiver og baggrund for at agere, som de gør? HVOR udspringer deres interesse i at påvirke dig fra?
Gør du det, så kan du også bedre fastslå HVORNÅR der er et oprigtigt og ægte ønske om at hjælpe andre til at leve et sundere liv bag budskabet.
Eller om budskabet blot er en del af en markedsføringsstrategi, som kun har et formål – nemlig at få dig som forbruger til at handle i en given retning (læs: Købe deres produkt eller budskab).
Søg altid efter HVORDAN, du kan tjekke rigtigheden af det, du støder på. Refereres der til undersøgelser fra videnskabelige institutter eller har de opfundet deres egne?
Hvis du stiller den slags kritiske spørgsmål, inden du bevæger dig ind i sundhedsjunglen, så er der langt bedre chancer for at du ender der hvor du møder dem, der vil dig det godt – i stedet for dem, hvis største interesse primært er at trimme din pung, frem for din krop.
Hvis det forholder sig således at 80% af de fitness influencers du støder på online, ikke har nogen relevante kvalifikationer til at understøtte deres påstande – ja så er det i virkeligheden kun deres personlige mening (eller den mening de er blevet betalt for at dele) de formidler.
Og som de siger “over there” an opinion is like an asshole – everybody got one
Læs også 20 tips til gode træningsvaner her