AT TRÆNE ALENE ELLER SAMMEN MED EN PARTNER ER OFTE ET SPØRGSMÅL OM TEMPERAMENT. LEDER DU EFTER EN AT TRÆNE MED, SÅ FIND TRÆNINGSPARTNER, VED HJÆLP AF 7 EFFEKTIVE TIPS, SOM KAN GØRE PROCESSEN NEMMERE.
For nogle er det at træne nærmest en form for fysisk meditation. Hvor det, at være alene med sig selv og sin krop, er en luksus, der nødig kan undværes. Hvis du hører til i denne kategori, så er der ikke store chancer for, at du vil have glæde af at træne med en partner.
Men alligevel oplever de fleste, der har trænet alene i en periode, at de når til et tidspunkt, hvor deres resultater stagnerer. Og er der noget, som i den grad kan virke undergravende på motivationen, er det manglende resultater af ens anstrengelser. For at komme over denne periode af stilstand får de fleste før eller siden lyst til at træne sammen med en anden.
Men en ting er at træffe beslutningen om at finde en træningspartner, noget helt andet og meget vanskeligere er at finde den rigtige. For står du i den situation, at du skal finde en træningspartner, er der mange hensyn, som skal tages. Og hvis du har besluttet dig, kan du ligeså godt bruge den fornødne tid på at finde den optimale partner.
Igennem årene har jeg talt med motionister, der har trænet sammen med succes over en længere periode. Og spurgt ind til, hvordan de opdagede, at deres træningsvaner passede godt sammen. Ofte får jeg det svar, at for størstedelens vedkommende var det rent held. Men i min terminologi opstår begrebet held, når muligheder og forberedelser støder sammen. Så for at hjælpe dig lidt på vej i jagten på den perfekte træningspartner, har vi lavet denne lille checkliste.
Der er i dag mere end 900.000 danskere, der træner regelmæssig i et motionscenter, så der er nok at vælge imellem.
Men inden du begynder jagten, så prøv at koncentrere dig om muligheder, der ligger lige for. Skal du finde træningspartner et det mest nærliggende selvfølgelig at kigge i det center, du træner. Hvis du derfra også begrænser din søgen til at omhandle dem, der kommer regelmæssigt på samme tidspunkt, har du allerede indsnævret emneområdet ganske godt. Når du har spottet et potentielt emne, der træner på samme tidspunkt og som har et niveau der ser ud til at matche dit, så prøv at check følgende:
# 1 Læg mærke til intensitetsniveauet
Kommer han/hun regelmæssigt og træner seriøst. Kan du lide ham/hende som person, og sidst men ikke mindst er det en, der vil kunne motivere dig til at yde dit optimale. Hvis du svarer negativt på ovenstående spørgsmål, så søg blot videre.
# 2 Check træningsstilen
Er jeres filosofi omkring træning i overensstemmelse. Hvis vedkommende ynder at træne tungt med få gentagelser – og du foretrækker at træne med medium belastning og mange gentagelser, er der ikke den store træningsoverensstemmelse imellem jer.
# 3 Sammenlign jeres ønsker om resultater
Hvis du fortrinsvis vil træne for at få has på fedtlaget og forbedre din kondition, skal du nok ikke vælge en hvis primære fokus er at få fyldt ærmerne ud på T-shirten. I det tilfælde er jeres udgangspunkt alt for forskelligt. Find i stedet en partner, hvis mål ligger tættere på dit eget.
# 4 Har i samme forhold til tid
Hvis du er typen, der hænger i en klokkestreng, er det måske værd at undersøge om din potentielle træningspartner er af samme opfattelse. Der er intet værre end konstant at vente på en, der har et sydlandsk forhold til klokken. Og omvendt er der heller intet værre end at blive mødt af en sammenbidt person med øjet på uret. Velvidende at man skal tilbringe den næste time i selskab med vedkommende.
# 5 Vær enige om begrebet trænings tid
Det er nemt at nå til enighed om, at man f.eks. træner sammen 3×1 time om ugen. Men det fører hurtigt til uenighed, hvis den ene opfatter det som 3×1 time incl. omklædning, bad og sauna og den anden tænker på effektiv træningstid.
# 6 Vær åben for nye input
Har du trænet en længere periode uden at opnå de ønskede resultater, så søg efter en træningspartner, der har haft succes med sin træning. Og vær lydhør overfor partnerens idéer, det lader jo til, at de har virket.
# 7 Aftal et par ganges prøve-træning
Før du aftaler en længere træningsperiode med en ny partner, skal I prøve at træne sammen et par gange. Og tro mig, du lærer mere om et andet menneskes sande karakter under hård fysisk træning, end de fleste psykologers personlighedstester vil kunne fortælle dig.
Find træningspartner af det modsatte køn
Hvad nu hvis den person, du finder frem til, er af det modsatte køn? Kan det så alligevel lade sig gøre, på trods af de fysiske forskelle, at opnå resultater i fællesskab? Kan man træne lige så intensivt med en kvinde som med en mand?
Selvfølgelig kan man det, hvis blot man efterlever nogle ganske simple regler. Flere og flere vælger en træningspartner af det modsatte køn, og det er der mange gode årsager til. For netop med hensyn til fitnesstræning er der mange områder, hvor de to køn supplerer hinanden fortrinligt.
For kvinder, der for første gang prøver at træne vægttræning med en mand, vil især den lidt mere konkurrenceprægede indstilling til tingene ofte betyde en højere intensitet i træningen. De vil begynde at benytte lidt tungere belastninger end de har været vant til, og især på områder som ben og balder vil mange kvinder blive overrasket over den ømhed og de resultater, der følger i kølvandet på en bentræning med tungere belastning og 10-20 gentagelser, sammenlignet med de hundredvis af gentagelser uden nævneværdig belastning, som mange kvinder ofte fejlagtigt benytter sig af.
Mænd får til gengæld ofte en lektion i, hvad rigtig udholdenhed handler om, for når det kommer til sejpineri, er kvinder os ganske overlegne. De kan bide tænderne sammen og fortsætte et godt stykke forbi de fleste mænds smertegrænse.
Er man i forvejen par, er det at træne sammen vel ganske nærliggende. I en travl tid, hvor det kan være svært at finde plads i kalenderen til bare at være sammen, er det vel i virkeligheden ganske oplagt, at man som par træner sammen. Ikke alene har man et fælles aktivt fritidsprojekt, men det bliver også væsentligt nemmere at efterleve de sunde kostvaner, hvis man er fælles om beslutningen.
Fordele ved at træne m/k
Mænd træner oftest med en mere konkurrencepræget intensitet og kommer hurtigere til at sjuske med den korrekte udførelse. Kvinder går mere op i en korrekt udførelse og prioriterer sikkerheden højt. Hvis begge parter er villige til at mødes på halvvejen, er der meget at lære. Ulemper ved at træne m/k Hvis du kan lide at træne hurtigt med ultra korte pauser imellem sættene, bør du nok ikke vælge en partner af modsatte køn. Den tid, som skal bruges på at skifte belastning imellem hvert sæt, vil hurtigt føles som spildtid.
Find træningspartner og opnå følgende fordele
– Det kan hjælpe på din træningsdisciplin, at du ved, der står en og venter på dig.
– Det kan hjælpe dig til at øge dine belastninger, at der står en bagved, som er parat til at hjælpe.
– Ved at træne med en anden person bliver du introduceret til andre øvelser end dem, du selv plejer at træne.
– I kan løbende checke hinanden, så øvelserne bliver udført anatomisk korrekt.
FALDGRUPPER FOR MÆND DER VÆLGER AT TRÆNE MED EN KVINDELIG PARTNER
SIG ALDRIG JA, HVIS HUN DEN FØRSTE TRÆNINGSDAG FORESLÅR AT VARME
OP MED HENDES FAVORIT BALLEPROGRAM PÅ STAIRMASTEREN. (ISÆR IKKE HVIS DU BOR I ETAGEBYGGERI OG HAR PLANER OM AT KOMME PÅ GADEN NÆSTE DAG.)
HVAD KVINDER SKAL PASSE PÅ, NÅR DE TRÆNER MED EN MAND
HVIS HAN PRÆSENTERER SIG SOM PETER – SINGLE, SÅ ER DET NÆPPE EN TRÆNINGSPARTNER HAN LEDER EFTER.
UNDGÅ DEM, DER KONSTANT INSISTERER PÅ AT LÆNE SIG 45 GRADER FOROVER, NÅR DE HJÆLPER DIG I INCLINEPRES. DER ER EN MARKANT CHANCE FOR, AT DET ER DIT BRYSTMÅL FREMFOR DINE EVNER SOM TRÆNINGSPARTNER, DER INTERESSERER HAM.