Hvorfor er det vigtigt at kende sin træningstype? Fordi den afspejler din personlighed og det kommer nok ikke som en overraskelse, at din personlighed har stor indflydelse på næsten alt, hvad du foretager dig. Lige fra det tøj du har på, din favorit mad og til det job, du har. Men har du tænkt over, at din personlighed også dikterer din træning?
Når det gælder om at indfri dine træningsmål, kan din personlighed både hjælpe, men også sabotere din vej til målet. Uanset hvad type du er, afspejler det sig i din træning og ikke mindst i din fysiske form
Er du den rolige omhyggelige type? Den selvudnævnte sociale leder? Eller benhårdt konkurrencemenneske? Tjek din personligheds indflydelse på din træning og find ud af, hvad der skader din træning, og hvad der kan ændre faldgruber til succes.
Træningstype: #1 – Multi-Taskeren
Du kan og vil alting på en gang. Hele din træning er et stort supersæt. Du har flere bolde i luften i fitnesscenteret end en jonglør i et cirkus, men formår stadig at nå at snakke i mobiltelefon, alt imens du træner. Du er ikke den, der triller tommelfingre mellem sættene, men brager derimod igennem træningen, så du kan være ude af døren på den halve tid, og klar til næste punkt på dagsordenen.
Fordele:
Du forbrænder langt flere kalorier end gennemsnittet, fordi du hele tiden er på farten og aldrig sidder stille. Og man kan ikke beskylde dig for at spilde tiden.
Faldgruber:
Du har så travlt med at nå det hele, at du ofte halser igennem dine repetitioner. Det betyder, at du sætter kvantitet frem for kvalitet eller fart over fysisk form. Det har den konsekvens, at du rent faktisk ender op med at arbejde med de forkerte muskler, fordi du ikke har tid til at koncentrere dig om teknikken. Det vil sige, at du ofte ikke får lagt ordentlig fokus på den eller de muskler, du gerne vil træne.
Når du ikke tillader kroppen at hvile mellem dine træningspas eller sæt, risikerer du at forstrække eller på anden måde skade dine muskler. Selv om du ikke som sådan bliver skadet, kan din krop ubevidst gå på kompromis med øvelsen ved næste sæt, fordi den stadig er træt fra den første omgang. Det betyder, at du rent faktisk ikke får det fulde udbytte af øvelsen.
Husk også, at for alle træningstyper er det er mellem dine træningspas, at du bliver stærkere. Derfor er hvile essentielt. Når du styrketræner, skal du sørge for, at din puls får mulighed for både at gå op og ned og for at musklerne når at genvinde deres kræfter, så du næste gang kan arbejde endnu mere intenst. Det er okay at lave supersæt en gang imellem for at booste musklerne, men ikke til hver eneste træning.
Løsning:
Hold en velfortjent pause mellem sættene eller stræk ud, hvis du absolut vil udnytte tiden optimalt. Du kan også gå en tur mellem sættene, hvis du ikke kan holde dig i ro. Tæl 25 skridt, inden du tager næste sæt. På den måde holder du dig i gang uden at trætte dine muskler.
Træningstype: #2 – Guruen
Du er ikke personlig træner eller på anden måde professionel instruktør, men du opfører dig som en, når du træner. Du ved ikke noget bedre end at samle dine disciple omkring dig for at vise dem, hvordan man rigtig gør.
Fordele:
Du befinder dig rigtig godt i dit lokale træningscenter. Du er stort set altid motiveret til at træne, og du er sandsynligvis også i ret god form.
Faldgruber:
Du ved måske ikke lige helt så meget, som du selv går og tror, og det kan have mindre behagelige konsekvenser for dig på et tidspunkt. Guru typen har en tendens til nemmere at få skader end andre, fordi de ofte ikke helt ved, hvad de gør. Men tror, at de ved det. Deres teknik er heller ikke altid korrekt, fordi de selv ikke er lige så modtagelig over for gode træningsråd, som de selv er til at give dem.
Løsning:
Få opdateret din teknik af en kvalificeret instruktør. Hvis du gerne vil fortælle andre, hvordan de skal gøre, så skal du være sikker på, at det, du selv laver, er i orden. Fordelen er, at du også selv bliver bedre og får langt mere ud af din egen træning.
Du er en af dem, alle er på fornavn med i dit træningscenter. Du kender alt og alle. Og du nyder det. Hvad er pointen med at træne, hvis du ikke gør det sammen med gode venner og bekendte?
Fordele:
Du bruger rigtig meget tid i træningscenteret.
Faldgruber:
Som træningstype er du nok ikke så effektiv med din træning, som du kunne være, når du også skal holde omgangskredsen ved lige, samtidig med at du træner. Men uden de sociale forbindelser synes du faktisk ikke, at det er så spændende at træne. Den sociale type er nærmest afhængig af at være sammen med andre mennesker, ellers har de ikke lyst til at lave noget som helst. De keder sig, hvis de skal gå solo.
Din træning kan blive ubalanceret, hvis du kun træner på holdtimer som aerobic og forsømmer den mere solobaserede styrketræning. Styrketræning er lige så vigtig som kredsløbstræning, også selv om det umiddelbart virker noget mere kedeligt.
Løsning:
Reevaluer hvorfor du egentlig er i fitnesscenteret. Det kan hjælpe dig til at sætte nogle nye mål for din træning, som ikke kun går ud på at møde andre mennesker. Det kunne være mål som: At blive stærkere, mere tonet, vægttab og så videre. Ved at sætte dig et mål, kan du også meget nemmere se din fremgang.
Prøv også at gå solo for en gangs skyld. Det hjælper dig til at fokusere mere på dine personlige mål og ikke så meget på alt det, der ellers foregår i centeret. En god måde at lære at træne alene på er ved at dyrke yoga eller meditation. Den type træning får dig til at vende blikket indad mod dig selv og din krop.
Derudover vil det være en god idé at udskifte nogle af dine mange cardio timer med styrketræning, pilates, cirkeltræning eller udstrækning, så du opnår en mere balanceret træning af kroppen.
Træningstype: #4 – Arbejdsnarkomanen
Den dag, du ikke træner, er den dag du bliver lagt i graven. Fitness er ikke en hobby for dig, det er ramme alvor. Du vil altid løfte tungere, løbe hurtigere, trænere længere og hårdere end din modstander. Og modstanderen er ofte dig selv.
Fordele:
Fysisk træning er en af dine topprioriteter. Du sørger altid for at overholde din træningsplan, uanset hvor travlt du har.
Faldgruber:
Du er så fokuseret på din træning, at der er stor risiko for, at du på et tidspunkt får en overbelastnings skade. Din krop giver dig nogle signaler, som du ikke opfatter, fordi du er så optaget af at presse dig selv til det yderste for at nå nye og store mål.
Du er nok også lidt besat af din træning. Det kan faktisk gå ud over din fysik i form af overtræning, manglende fremgang og skader.
Løsning:
Du bør skemalægge et par hviledage om ugen. 4-5 dages intens træning om ugen er alt rigeligt. Hvis du har svært ved helt at undvære træningen, kan du dele dine træningsdage op i høj intensitetsdage, hvor du træner igennem på dit max. Og lav intensitetsdage, hvor du f.eks. strækker ud, går eller svømmer en tur. Men husk stadigvæk at give din krop helt fri en gang imellem, selv om det kan være svært.
Træningstype: #5 – Drømmeren
Det føltes, som var det i går, at du var dagens miniputspiller, skøjteprinsesse, konkurrencesvømmer eller elitegymnast. Dengang kunne du løbe som vinden, finte dig ud af en hver situation eller gå i spagat uden problemer. Men det var dengang. Nu er din største udfordring at løbe 50 meter efter bussen – og uden den store succes. I hovedet ved du, hvordan det skal gøres, men kroppen har glemt det efter så lang tid.
Fordele:
Du har stadig lysten og ånden og kan snildt komme tilbage i kampen.
Faldgruber:
Frustration. Din krop er ikke længere 14 år, men du forventer stadig de samme resultater som dengang. Hver gang du møder op til træning. Som træningstype bliver “Drømmeren” ofte hurtig frustreret over at virkelighed og forventninger ikke stemmer overens. Det betyder ofte, at de vælger at stoppe. Eller også presser de sig selv for hårdt i forhold til deres nuværende form og ender med at blive skadet og derfor må stoppe. Og for hver gang du stopper, bliver det sværere at komme ind i kampen igen.
Løsning:
Start op stille og roligt. Erkend, at din krop ikke længere kan det, den kunne en gang. For hvis du forsøger at fortsætte der, hvor du slap dengang, hvor du var i dit livs form, så vil du helt sikkert blive skuffet. Du bliver nødt til at tage et skridt af gangen og introducere din krop til træning på ny, uanset hvad du vælger at træne. Og derefter gradvist øge belastningen og ambitionerne i takt med, at din krop bliver stærkere, mere smidig og du kommer i bedre kondition.
Book eventuelt en tid hos en personlig træner, så du er sikker på at starte helt rigtigt op. Og husk at være tålmodig. Det tager mellem 10 og 12 uger med regelmæssig træning at genopbygge din gamle form.
Træningstype: #6 – Den stabile
Du er så præcis med din træning, at man kan stille sit ur efter dig. Og du træner det samme hver eneste gang. Den samme kredsløbstræning, de samme maskiner, den samme vægt og de samme hold uge ud og uge ind – og i nøjagtig samme rækkefølge hver uge.
Fordele:
Du er super konsekvent med din træning.
Faldgruber:
Når du holder dig til din gode gamle træning, vil du på et tidspunkt nå et plateau, hvor din krop ikke længere udvikler sig, men stagnerer. Det betyder i bedste fald, at du blot vedligeholder formen. Men det betyder samtidig, at du ikke længere får det optimale ud af din træning.
Løsning:
Forandring fryder, og det vil være rigtig godt for din krop at udfordre dine muskler på en ny måde. Det behøver ikke at være de store forandringer. Hvis du altid bruger stepmaskinen, så prøv crosstraineren eller løbebåndet næste gang. Eller find en ny rute til din ugentlige løbetur. Hvis du normalt laver maveøvelser på gulvet, så prøv at bruge en stor træningsbold i stedet. Træner du altid biceps i maskine, så skift til håndvægte eller vægtstang.
Du kan også få ny inspiration til din træning fra en Personlig Træner. Det er ofte små justeringer, der giver de store resultater.
Vil du have svar på flere træningsspørgsmål så se her Trænings spørgsmål – Få svar på de 10 oftest stillede