Grimme grøntsager er blevet et hit hos de danske forbrugere. Alene sidste år har danskerne reddet hele 500.000 poser med skæve, krumme og frasorterede madspildsagurker – og Danmarks største væksthus-grøntsagsproducent og Stop Spild Af Mad’s samarbejdspartner Nordic Greens har derudover allerede opnået FN’s Verdensmål mod madspild 10 år før deadline.
Siden 2018 har foreningen Stop Spild Af Mad samarbejdet med Danmarks største væksthus-grøntsagsproducent Nordic Greens, som dengang hed Alfred Pedersen & Søn, sammen med danskerne og flere toneangivende detailkæder som REMA 1000, Coop og Salling Group om at redde grimme grøntsager fra madspildsdøden – altså fx. frasorterede, ukurante tomater og skæve agurker.
De grimme grøntsager er populære
Grimme grøntsager går som varmt brød – og i 2022 har danskerne sammen med Nordic Greens, Salling Group og foreningen Stop Spild Af Mad reddet hele 500.000 poser med skæve, krumme og frasorterede madspildsagurker som blandt andet findes under brandet “Pedersens Fravalgte” i Føtex, Bilka og Netto.
Katrine og Alfreds “uperfekte agurker” findes i Kvickly og Coop. Derudover findes madspildsagurkerne også i REMA 1000 under brandet “Nordic Greens”. Det velkendte Stop Spild Af Mad logo figurerer også på produkterne.
Faktisk har Nordic Greens allerede formået at opnå FN’s Verdensmål mod madspild 10 år før deadline. Af den totale produktion er madspildet hos Nordic Greens reduceret fra en andel på 8,4 % i 2018 til 4 % madspild i 2019 til 1,7 % i 2020 – og det flotte niveau holdes tilsvarende lavt i 2022.
Støtter Stop Spild Af Mad’s kamp mod madspild
Samarbejdet om at redde de grimme grøntsager fra madspildsdøden støtter også foreningen Stop Spild Af Mad’s vedvarende arbejde i kampen mod madspild. Rikke Dybkjær Pedersen, Public Relations Manager hos Nordic Greens, glæder sig over det meningsfyldte samarbejde:
“Vi er glade for at være en af de første danske virksomheder som støttede op om organisationen Stop Spild Af Mad og Fødevareministeriets nationale partnerskab, Danmark Mod Madspild, så vi sammen kan komme madspild til livs.
Alene i 2022 ville 330 tons tomater og agurker have lidt madspildsdøden, hvis ikke vi havde igangsat en fokuseret indsats for at redde dem. Heldigvis har både forbrugerne og detailkæderne vist sig at være klar til ligestilling mellem 1. klasses og de overskydende 2. klasses tomater og agurker af samme høje kvalitet, så de undgik madspildsdøden. Vi fortsætter kampen. Sammen med detailhandlen. Sammen med danskerne. For klodens – men også for grøntsagernes skyld. For det skæve og krøllede rummer lige så meget skønhed og god smag.”
Også hos Stop Spild Af Mad er stifter og bestyrelsesformand, Selina Juul, glad for samarbejdet:
“Det er så utroligt flot, at Nordic Greens har opnået FN’s Verdensmål mod madspild allerede 10 år før deadline. De grimme grøntsager har også brug for kærlighed. Derfor glæder det os, at danskerne tager så godt imod de frasorterede og ukurante grøntsager – det giver god mening i kampen mod madspild og det giver også en god smag i munden. Selvom agurken er krum, smager den ikke anderledes end den pæne og lige agurk.”
Samarbejder fortsætter i år og den nye sæson for de grimme grøntsager fra Nordic Greens er startet i maj måned.
Om Nordic Greens A/S:
Nordic Greens er den største skandinaviske producent af konventionelle og økologiske tomater, agurker, peberfrugter og fra maj 2023 ligeledes salater.
Væksthusgrøntsagerne produceres i højteknologiske væksthuse på Fyn og i Trelleborg i Sverige, og til sammen råder virksomheden over mere end 350.000 m2 væksthuse.
Nordic Greens har hovedsæde i Bellinge ved Odense og beskæftiger i dag 350 medarbejdere. Gartneriet blev grundlagt i 1948 af Katrine og Alfred Pedersen. I dag er Katrine og Alfreds søn Mads Ulrik Pedersen både direktør og ejer af Nordic Greens A/S.
Nordic Greens A/S er partner i Fødevareministeriets nationale partnerskab, Danmark mod Madspild, siden 2018, og gennem salg af 2. klasses væksthusgrøntsager som fx. tomater, agurker og peberfrugter har siden 2018 støttet foreningen Stop Spild Af Mad’s vedvarende arbejde i kampen mod madspild.
Læs mere om Nordic Greens’ brands her:
www.nordicgreens.dk
www.pedersensudvalgte.dk
www.katrineogalfreds.dk
Om Stop Spild Af Mad:
Stop Spild Af Mad bevægelsen har eksisteret siden 2008. Stop Spild Af Mad er Danmarks største og ældste bevægelse mod madspild målt på antal af gennemførte aktiviteter og projekter i hele værdikæden fra jord til bord, antal af danske og internationale medieomtaler, samt antal af følgere på de sociale medier.
Stop Spild Af Mad bevægelsen blev stiftet i juli 2008 og har igangsat kampen mod madspild i Danmark og bragte Danmarks kamp mod madspild på verdenskortet. Stop Spild Af Mad’s formål er at arbejde bredt i hele værdikæden fra jord til bord nationalt og internationalt for at frembringe, finde og udbrede konkrete løsninger, som kan forebygge og minimere madspild.
Stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad Selina Juul har skrevet adskillige nationale og internationale bøger, publikationer og kronikker om madspild og er bl.a. medlem af den globale koalition mod madspild Champions 12.3, medlem af Europa-Kommissionens vidensplatform om madspild EU Platform on Food Losses and Food Waste og partner i FN’s globale SAVE FOOD initiativ.
Selina Juul modtog flere priser for sit arbejde med Stop Spild Af Mad. I 2014 blev Selina Juul kåret til Årets Dansker af Berlingske. I 2020 blev Selina Juul kåret til Årets Europæer 2020 af et af verdens største magasiner Reader’s Digest. Se mere her
Læs også om hvordan danskernes forhold til bælgfrugter er ved at bløde op her