Bacon Risotto er en moderne og velsmagende variant af den traditionel italiensk risret, der stammer fra det nordlige Italien.
Det menes, at risotto først blev tilberedt i området omkring byen Milano i det 16. århundrede. Ris blev bragt til Italien fra Asien i middelalderen, og på grund af det fugtige klima i Po-dalen i det nordlige Italien fandt det en egnet vækstplads der. Dette førte til udviklingen af forskellige risretter, herunder risotto.
Risotto blev oprindeligt betragtet som en luksusret, da ris tidligere var en dyr importvare. Det blev ofte serveret ved festlige lejligheder og var en del af det norditalienske aristokratiske køkken.
I dag er risotto en populær ret over hele Italien og er blevet en ikonisk del af det italienske køkken. Der findes utallige variationer af risotto, der varierer afhængigt af regionen og de tilgængelige ingredienser.
Med denne variant, med bacon og æble- rosenkålstopping kan du give din risotto et umiskendeligt nordisk tvist
Bacon risotto med æble-rosenkålstopping
(4 personer)
Ingredienser:
- 125 g bacon i tynde skiver
- 25 g smør
- 320 g risottoris,(ca. 4 dl)
- 200 g knoldselleri i tern
- 7 dl grønsagsbouillon
- 1 tsk groft salt
- 200 g Hytteost 4,5%
- 200 g rosenkål i tynde skiver
- 3⁄4 liter vand
- 3⁄4 tsk groft salt
- 200 æbler i tern
- 2 tsk fintrevet citronskal (usprøjtet)
- 1 spsk friskpresset citronsaft
- 1 spsk rapsolie
- 1⁄4 tsk groft salt
- friskkværnet peber
Sådan gør du:
- Læg baconskiverne i en kold pande og steg dem – først 2 min. ved kraftig varme og derefter ved jævn varme til de er gyldne og sprøde.
- Lad baconen dryppe af på et stykke køkkenrulle og del derefter den sprøde bacon i mindre stykker.
- Smelt smørret i en tykbundet gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits ris og selleri i ca. 1 min.
- Tilsæt bouillon og salt og kog ved svag varme og under tæt- sluttende låg i ca. 15 min. Risene skal være al dente – dvs. møre men stadig med bid.
- Vend hytteost i, varm risottoen igennem og smag til.
- Kom imens rosenkålen i en gryde med kogende vand tilsat salt. Bring rosenkålen i kog.
- Hæld vandet fra, kom kålen i en sigte og brus over med koldt vand.
- Lad rosenkålen dryppe godt af og vend kål og æbler sammen med citronskal, -saft, olie, salt og peber.
- Server straks risottoen rygende varm med æble-rosenkålstopping og bacondrys.
energiindhold for hele retten: 8790kJ
energifordeling:
- Protein 16 %
- Kulhydrat 62 %
- Fedt 22 %