Udbuddet af tilbud indenfor assisterede strækøvelser har oplevet en nærmest eksplosiv vækst på det amerikanske fitnessmarked.
Og kombinationen af de mange timer vi moderne mennesker tilbringer bøjet ind over et skrivebord, samt det faktum, at mange udfører masser af dynamisk træning uden at have den fornødne smidighed, taler for at det også vil blive stort på det danske marked.
Tekst: Steen Broford Foto: Shutterstock
I generelle termer kan man tale om, at de brede masser først opdagede fordelen ved at have en god kondition i slutningen af 60érne og først i 70érne, da den første joggingbølge og de første store motionsløb så dagens lys. Og at styrketræning først for alvor begyndte at tiltale det brede marked i slutningen af 80érne og starten af 90érne. Det første årti efter skiftet til år 2000 stod i Cross-fit og andet HIIT træningens tegn.
Og nu siger meldingerne fra det amerikanske marked, at interessen og bevidsthed omkring fleksibilitet og korrekt kropsholdning er vokset eksplosivt de seneste par år.
Der er dem, som er vant til strækøvelser, og for hvem det at strække kroppen godt igennem indgår på lige fod med andre gode hverdagsvaner som at sove godt, spise sundt, bade og børste tænder.
Og for dem kan det være nærliggende at undre sig over, hvorfor folk er villige til at betale for at blive strakt, i stedet for selv at strække ud?
Udviklingen på det amerikanske marked giver svaret på det spørgsmål. Dels viser det sig, at rigtigt mange er afskåret fra selv at strække ud, fordi de ikke ved, hvad de skal gøre, eller fordi det kan føles smertefuldt. Men hovedsagelig skyldes det, at assisteret strækning er effektivt, da kroppen med den rette assistance kan lindres forbi de naturlige modstandspunkter..
Fordelene forekommer da også at være betydelige. For dem med stillesiddende job mindsker det bivirkningerne af begrænsede daglige bevægelser, kompromitterede arbejdsstillinger og gentagne monotome arbejdsrelaterede bevægelser. Og for dem, der allerede er fysisk aktive, optimerer det ydeevnen, genopretter kroppens naturlige holdning og bringer den tilbage i balance.
Flere ældre har fokus på mobilitet
Vi lever i et samfund, hvor vi bliver ældre og ældre. Og mange ældre har opdaget, at hvis de skal forsætte med at være aktive og selvhjulpne, så er fleksibilitet og bevægelighed vigtige nøgler til en bedre livskvalitet.
En del træningsforskning udført på ældre voksne inkluderer strækøvelser som en del af et vel afrundet træningsprogram. Desværre er der ingen klare tidsangivelser for smidigheds træning hos ældre voksne, fordi stræk i forskningssammenhæng ofte kombineres med styrke, balance og kredsløbsaktiviteter, hvilket gør det vanskeligt at isolere udstrækningens effektivitet.
Men alt tyder på, at ældre voksne kan have brug for at tilbringe længere tid i et stræk end de normalt anbefalede 15 til 30 sekunder.
En undersøgelse viser f.eks., at et statisk stræk af 60-sekunders varighed var forbundet med større forbedringer i hamstringsfleksibilitet hos ældre voksne sammenlignet med kortere stræk. Og viste at et 10 ugers program med statisk stræk var i stand til at øge spinal mobilitet (kombineret fleksion og ekstension ROM) hos ældre voksne markant. Ligesom at statisk stræk af hoftebøjere og -ekstensorer også kan forbedre gang hos ældre voksne.
Men strækøvelser udført på egen hånd kan for mange, ikke mindst ældre, forekomme uoverskueligt. Og netop her har assisterede one-on-one stræksessioner deres berettigelse. For netop ved at være i kompetente hænder, hvor træneren hjælper din krop ud i de rigtige positioner, gør det nemmere at opnå at forsøge at slappe af i musklerne. Ligesom man opnår sikkerhed i, hvordan øvelserne skal udføres på egen hånd.
Og udover at det er en god måde at øge mobiliteten, er der også mange tilbagemeldinger om, at assisterede stræk til en vis grad også kan reducere kroniske smerter.
Øget bevidsthed skaber nye behov
Det er dog ikke kun de ældre, der har fået øjnene op for vigtigheden af at strække de stive muskler. Også yngre mennesker arbejder i stigende grad på at forbedre deres fleksibilitet og kropsholdning, som en modvægt til såvel et stillesiddende arbejdsliv og at opveje den muskelstivhed, som er opstået fra det utal af højintensive træningspas, der har domineret fitnessscenen de seneste år.
Og det har da også vist sig, at selv mennesker, der dyrker yoga og pilates, tilkøber ekstra strækydelser, blot fordi det kan give dem øget fleksibilitet til deres normale træning.
Den øgede fokus på strækøvelser er en ganske naturlig udvidelse i takt med flere og flere bliver bevidste om at træne kroppen mere holistisk. For ser man på optimal træning af kroppen, så er der 4 elementer, som alle grundliggende bør have fokus på:
- Grundkondition fra f.eks. cardiotræning i centeret eller løb/cykling i naturen
- Styrke fra f.eks. vægttræning
- Fleksibilitet og fuld bevægelighed fra f.eks. yoga & strækøvelser
- En korrekt kropsholdning fra f.eks. Pilates, yoga & strækøvelser
Det er på de sidste to punkter, at såvel assisterede som strækøvelser udført på egen hånd har en effekt.
Assisterede strækøvelser kan åbne døren til nye kunder
I fitnessbranchen, som i en del år typisk har haft succes med at nå ca. 20% af befolkningen, men traditionelt har haft svært ved at nå ud til resten, kan en af fordelene ved at tilbyde assisterede stræk, som en særskilt ydelse, være, at det giver nye potentielle medlemmer en mulighed for at komme ind til en session, når de vil, og uden at skulle binde sig til et medlemskab.
Og i selskab med en kompetent underviser opleve et miljø, som mange stadigvæk finder overvældende og skræmmende, i trygge rolige omgivelser.
Assisterede strækøvelser – et godt sted at begynde
Netop fleksibilitetstræning er da også et godt sted at begynde for mennesker, der vil påbegynde træning efter længere tids inaktivitet, og som er præget af en stillesiddende hverdag. Ikke mindst fordi et øget bevægelsesområde er en vigtig faktor for f.eks. at opbygge styrke på en sikker facon og med nedsat risiko for at få skader.
Ifølge meldingerne fra det amerikanske marked er det dog ikke kun folk med stillesiddende arbejde, der tiltrækkes af muligheder for at få hjælp med strækøvelserne.
Atleter kommer for at forbedre deres ydeevne og forlænge deres karriere; andre kommer for at redde deres led – muskelspændinger komprimerer leddene og slider dem for tidligt, og muskel ubalancer skaber problemer og smerter. Mens andre igen kommer blot fordi det føles så godt at blive strakt ud.
Assisterede strækøvelser -effektivt og populært
Lou DeFrancisco, der er direktør for StretchLab – en californisk kæde af stretchstudier, beretter om, hvorfor det ikke er overraskende, at assisterede stræk er blevet så populære.
”Hvis du spurgte 100 mennesker, om de havde det bedre efter en session med assisterede stræk, ville samtlige sige ja!” siger han. Og fortsætter med at fortælle om, hvordan interessen er blevet øget af det boom, der har været indenfor HIIT-træningen indenfor de sidste 10 år.
“Når folk følger træningsprogrammer, der minder om professionelle atleters, så er de også mere tilbøjelige til at tænke på de hjælpemidler, som sportsudøvere har til deres rådighed. Og derfor viser de mere interesse for aktiviteter, der aktivt kan fremme deres restitutionstid.”
Fra uafhængige iværksættere til big business
Udviklingen inden for assisteret stræk er gået utroligt hurtigt, f.eks. var Kika DuBose´s Stretch Studios det første i New York, da det åbnede i 2011. Folk anså hende nærmest som værende vanvittig, hvis hun kunne tro, at hun kunne leve af one-on-one stræklektioner.
Men i dag har de store operatører i branchen også fået øjnene op for den forbruger bevidsthed og øget efterspørgsel, som små uafhængige iværksættere som f.eks. Kika DuBose har skabt.
StretchLab – der oprindeligt blev oprettet af en PTér med en klient, der kunne lide at blive strakt – er blevet erhvervet af Xponential Fitness. Og for nogle år siden lancerede franchisekæden Massage Envy deres eget strækkoncept – Streto Methodn, udviklet i samarbejde med en anerkendt kiropraktor, en massageterapeut og en ergonom.
Selvom det som regel tager lidt tid, før tendenser fra USA rammer det danske marked, så er en del personlige trænere begyndt at tilbyde ydelsen, og i København har Lotte Arndal allerede indført det hun i sit mondæne Studie & Spa kalder for “lazy yoga” på programmet.
Det er en one-to-one session til kr. 500,- for 25 minutter.
Assisterede strækøvelser: Fordel & Ulemper
Fordele:
- Forbedret cirkulation
Lav-intensitet udstrækning udført rutinemæssigt kan øge blodgennemstrømningen til væv og reducere blodtrykket. Øget cirkulation til musklerne bringer ilt og næringsstoffer til væv og spiller en rolle i at formindske muskelømhed efter træning. - Forbedret holdning
Selvom klienter ikke vil være højere efter udstrækning, så vil de i det mindste føle, de er. Udstrækning tilskynder til korrekt justering af kroppen og understøtter en god kropsholdning. Stramme brystmuskler eller stram forside af skuldrene er med til at skabe en holdning, hvor skuldrene trækkes fremad, hvilket skaber en krumning i den øvre del af ryggen, der får en person til at se krumrygget ud. Ved at udstrække disse muskler kan en klients kropsholdning korrigeres eller forbedres væsentligt. - Stress lindring
Alle har oplevet spændinger, som følge af mentale og følelsesmæssige udfordringer. Vores krop reagerer på stress ved at trække sig sammen eller spænde op. Jo længere spændinger forbliver i kroppen, jo strammere bliver muskelvævet. - Udspænding lindrer spændinger ved langsomt at åbne kroppens muskler op. Ligesom udstrækning også stimulerer kroppens parasympatiske nervesystem til at frigive endorfiner, vores krops feel-good-hormoner. Hvilket får mange mennesker til at føle sig mere rolige og med et klarere sind efter udstrækning.
- Smertelindring
Udstrækning er blevet brugt blandt atleter og rehabiliteringscentre til at lindre smerter forårsaget af alt fra sportsskader til bilulykker. Begrænset bevægelse kan forårsage smerte, hæmme bevægelse og skabe stivhed og ømhed i vores kroppe. Udstrækning har vist sig at modvirke disse effekter.
Ulemper:
Kritikere betragter assisteret udstrækning, som en situation hvor en anden person manipulerer med din krop, mens du forsøger at slappe af i dine muskler. De påpeger, at det kan være glimrende, men anser det ikke som rigtig udspænding.
Og på trods af at det vil løsne dig op til en vis grad, så mener kritikkerne, at effekten er som en thai massage eller tilsvarende. Men de påpeger også, at det ikke vil ændre meget i forhold til din grundlæggende fleksibilitet.
Årsagen til kritikken bunder i en teori om, at når en anden person bevæger din krop, lærer din krop ikke at bevæge sig selv, og derfor kommer den ikke til at besidde den viden og hukommelse, den skal bruge for at skabe bæredygtige forbedringer over tid, som i sidste ende fører til resultater.
På samme måde, som du aldrig ville forvente at opbygge din biceps, hvis nogen assisterede din arm, når du løftede håndvægten – eller at du aldrig ville lære at at “dunke” en basketball i kurven på egen hånd, hvis nogen løftede dig op til nettet – så går kritikken på assisteret udstrækning på, at assistancen sender et budskab om afhængighed til dine muskler, hvilket betyder, at de aldrig skal lære at skabe de forbindelser i din krop, der får det til at ske af sig selv.
De mener ganske enkelt, at du er nødt til at mærke, hvor du er indefra for at foretage de nødvendige justeringer, som vil gøre dig i stand til at gå længere ud i et stræk. Og at du ved at lade en anden person bevæge dig, berøver dig selv en vital mulighed for opnå den nødvendige kropsbevidsthed.
Når det så samtidigt ifølge ACE Physical Therapy and Sports Medicine Institute er bedst at udføre strækøvelser hver dag, hvis målet er forbedret fleksibilitet, så siger det sig selv, at det for de fleste er urealistisk at betale nogen for at strække dem hver dag.
Men omvendt er fordelen jo også, at har du først prøvet en stræksession og kan lide det, så har du lært at lave de enkelte stræk ordenligt og kan derfor indarbejde dem i din rutine i det omfang, du kan afse tid til det.
Læs også artiklen om Outdoor fitness tiltagende popularitet her