Aromaterapi er brugen af æteriske olier, der er koncentrerede essenser udvundet fra blomster, frugt, frø, blade, rødder eller bark af planter. Der findes mere end 400 æteriske olier. Nogle bruges i parfume eller kosmetik, men æteriske olier bruges også i alternativ behandling, hvor olierne bruges til at balancerer, harmoniserer og fremmer den generelle følelse af velvære for både krop og sjæl.
Indenfor aromaterapien taler man derfor om at forene det fysiologiske, psykologiske og spirituelle.
Og aromaterapeuter mener, at de æteriske olier kan øge såvel velvære, som lindre stress.
Sådan virker aromaterapi
Aromaterapi virker på flere forskellige måder. En måde er, at du optager de æteriske olier gennem huden. En anden måde er gennem næsen ved brug af din lugtesans.
I vores næsehule er der omkring 40 millioner receptorer, der opfanger forskellige dufte og sender dem videre til lugtekolben, der er bindeleddet mellem din hjerne og din næse. Herfra sendes duftinformation til hjernen og du kan skelne mellem gode og dårlige dufte.
Æteriske olier kan anvendes til at stimulere det limbiske system. Der er den del af hjernen, hvor lugtesansen findes. Når du bruger lugtesansen stimuleres følelser og forskellige kropsfunktioner. Og det er derfor at aromaterapeuter og andre holistiske behandlere mener, at aromaterapeuter at æteriske olier kan anvendes til at påvirke fysisk og psykisk trivsel.
Påvirkes du af en duft, kan det fremkalde en bestemt følelse. Dufte af mad, parfume og planter frigiver alle molekyler, der stimulerer din lugtesans. Og der sendes besked til hjernen, der fortolker lugten, som herefter skaber en reaktion i din krop – følelsesmæssigt og fysisk.
Teorien bag aromaterapi er, at hver eneste æteriske olie har sine egne unikke egenskaber, der kan give sundhedsmæssige fordele. F.eks er det almindelig kendt, at lavendel kan hjælpe med søvnproblemer, og kan lindre muskelspændinger.
Nogle æteriske olier menes at have en anti-inflammatorisk virkning, som kan hjælpe med gigt og muskelsmerter. Andre menes at have egenskaber, der virker let mod smerter.
Nogle olier kan have lokale virkninger kendt som topiske virkninger. For eksempel tyder forskning på, at lavendel olie kan berolige huden efter lette forbrændinger.
Duft dig slank med aromaterapi
Er du løbet sur i alverdens slankekurer, så stop op og nyd duften af sommer. Især duften af citron, lavendel eller en af de mange andre aromatiske dufte, der findes. Aromaterapi har siden oldtidens Egypten været kendt for sine afslappende og velgørende egenskaber på krop og sind.
Men faktisk kan de æteriske olier også få dig tilbage på ret kurs med fornyet styrke, når det gælder sund kost. Hver eneste aromatiske duft har nemlig sin helt egen flower power, der på sin rejse gennem næsen finder og påvirker forskellige feel good områder af hjernen, som både kan få dig i godt humør, få dig til at slappe af og glemme alt om trangen til søde og syndige sager.
Rosmarin:
Er en aromatisk urt, som tilhører mynte familien. Der udover at bruges til at krydre lammekød, også har en lang historie, i olieform. Romerne og grækerne anvendte den, som en helende og rensende olie og det siges at den giver krop og sind fornyet styrke på de der lav-energi dage, som alle har. Styrker din selvtillid og får dig til at holde dig til dit mål.
Bergamotte:
Kaldes også bergamot appelsin – og er en citrusfrugt, som først og fremmest dyrkes i Italien og Nordafrika. Fra frugtens skal presses en æterisk olie, bergamotolie. Den er gul eller grøn af farve, og har en citrusagtig duft. Og det siges at den giver dig selvtillid og styrker dig igennem en svær tid.
Eucalyptus
Eucalyptus olien udvindes af eucalyptus træets blade og har en stærkt kamfer agtig duft, der bl.a. gør den effektiv til at holde insekter væk. Eucalytus træet stammer oprindeligt fra Australien , men i dag dyrkes eucalyptus træer også i Spanien, Portugal, Zimbabwe, Indien, California og Kina.
Duften siges at klarer hjernen og tankerne op – og kontrollerer lysten til destruktive impulsive handlinger såsom et McAttack.
Lavendel:
Lavendel er en hyppigt brugt haveplante og lavendel-blomsternes farve har givet navn til lavendelfarven. Den karakteristiske lavendelduft findes både i blade, skud og blomster.
Den siges at skabe balance i sindet og får kroppen til at slappe af, så du føler dig mindre travl og stresset.
Pebermynte:
Pebermynte og andre mynteplanter er blevet brugt som medicin helt tilbage til det gamle Grækenland. Pebermynteolie udvindes fra plantens stamme, blade og blomster og er blevet et populært middel i behandlingen til inhalation mod gener i de øvre luftveje og mod hoste. Det siges også at give dig masser af styrke, liv og energi, så en tur i træningscenteret ikke længere virker så uoverskueligt.
Kamille:
Er udbredt anvendt som lægeplante til sår rensning, badning af øjne, mund skylning og som mild sovemedicin. Det er en mild og lindrende olie, der beroliger flossede nerver. Har du brug for lidt trøst, så ræk ud efter den, i stedet for chokoladen!
Citrus oiler:
Udvindes fra Citron-, lime-, grapefrugt- og appelsiner Og om olierne, siges det at de opfrisker den trætte krop op og hjælper dig med at bekæmpe lysten til at overspise.
Rose:
Rosenolien er kendt sine antibakterielle og anti-svampe egenskaber og har været brugt såvel som desinfektionsmiddel, som et beroligende middel. Olien menes også at være gavnlig for hjerte og åndedræts- og fordøjelsessystemet.
Den siges at give ro til en overbebyrdet krop og et stresset sind. En lille lur eller 10 minutter i selskab med rosenolie er langt bedre end en chokoladebar.
Tea Tree:
Den oprindelige befolkning i Australien (Aboriginals), har kendt til Tea Trees bakteriehæmmende egenskaber i årtusinder. Og anvendt bladene fra Tea Trees til behandling af mange forskellige hudlidelser. Og udover at fremskynder helings processen både på små sår og udslæt, tilskrives olien også fremmende egenskaber på små psykologiske sår og ujævnheder.
Ylang, Ylang:
Ylang Ylang Olie udvindes fra blomsterne af Cananga odorata – også kendt som blomsten over alle blomster. Ylang Ylang æterisk olie har en sød, eksotisk, blomstret duft, der er en af de mest eftertragtede aromaer. Og siges at give dig masser af energi og glæde og får dig til at føle dig som født på ny.
Patchouli:
Er en art af blomstrende planter i familien Lamiaceae, der almindeligvis kaldes mynte- eller dead nettle-familien, Dens tunge, stærke, træagtige duft er blevet brugt i århundreder i såvel parfume, som i mange alternative lægemidler. Det siges at, den får dig i det romantiske hjørne på et øjeblik, og til at føle dig både lækker og sexet.
Pelargonie:
Olien udvindes fra såkaldte duftende pelargonier og kaldes også for “duftgeranier”.
De tilskrives evnen til at løfter dit humør og får dig til at føle, at dit nye slanke, mere fitte og selvsikre dig er lige rundt om hjørnet.
Du kan benytte æteriske olier på forskellige måder:
Massér de æteriske olier på kroppen. Så bliver de optaget gennem huden. Husk dog at æteriske olier altid skal fortyndes i en god basisolie.
Tilsæt olier til dig varme karbad. Husk altid at fortyndes i basisolie inden de benyttes i badevandet.
Brug æteriske olier i en særlig aromaterapiolielampe – det spreder de æteriske olier i luften
Det skal du være opmærksom på ved brug af æteriske olier til aromaterapi:
- Du må aldrig drikke eller på anden måde indtage æteriske olier.
Sker det ved et uheld, drik masser af mælk og kontakte din læge. - Vær altid forsigtig ved brug af æteriske olier. De kan indeholde stoffer, der kan være allergifremkaldende.
- Olier kan også misfarve eller medføre en allergisk reaktion af din hud. Hvis du udsætter den for sollys indenfor 48 timer efter olien er påført. Pas generelt på med citrusolier. men også bergamot, angelica og enebær.
- Opbevar altid æteriske olier utilgængeligt for børn.
- Benyt ikke citrongræs, timian, pebermynte eller eukalyptus på børn under 3 år.
- Vær forsigtig med brug af æteriske olier på børn under 12 år.
- Brug aldrig æteriske olier i badevandet til babyer og børn.
- Er du gravid, skal æteriske olier ikke uden først at konsultere din praktiserende læge.
- Brug ikke æteriske olier, hvis du er gravid, er kronisk syg, har epilepsi, astma eller forhøjet blodtryk uden at konsultere din læge først.
Historien bag aromaterapi
Æteriske olier har været benyttet i tusinder af år. Og velduftende planteolier er nævnt flere gange i Biblen.
De gamle grækere og romere benyttede i vid udstrækning olier i deres medicinske behandlinger.
Egypterne brugte krydderurter til at behandle både fysiske og psykiske problemer og deres Dronning Cleopatra var også kendt for at bruge æteriske olier i sine parfumer.
Ligesom man i Kina det øvrige Østen og i Indien i har kendt og benyttet æteriske olier og udtræk af planter.
Begrebet “aromaterapi” og det der betegnes som den moderne aromaterapi opstod dog først i 1937 hvor den fransk kemiker, Rene-Maurice Gattefosse. udgav en bog af samme navn. Gattefosse der blev den moderne aromaterapis fader var overbevist om, at olier havde bedre antiseptiske egenskaber, end de antiseptiske produkter, der blev brugt på det tidspunkt.