En ny undersøgelse af aktive ældre der har trænet hele livet, viser at hvis du træner gennem dit voksne liv, kan det senere beskytte dine muskler mod aldersrelaterede skader.
Resultater fra denne undersøgelse viser, at selvom aldring fører til en øget inflammatorisk profil i vores blod og muskler, så kan livslang træning delvis beskytter mod denne effekt og begunstiger en generelt antiinflammatorisk profil i vores muskler.
Ligesom at musklerne hos de aktive ældre mænd, også er langt mindre påvirkelige af inflammationer, end musklerne hos inaktive ældre mand.
Undersøgelsen påpeger også fordelene ved at træne hele livet, fremfor først at begynde regelmæssig træning, når vi bliver midaldrende eller ældre.
Tekst: Steen Broford // Foto: Shutterstock
Vores fysiske ældnings proces er kompliceret og på mange områder stadigvæk en gåde for videnskaben. Der stadigvæk ved meget lidt omkring hvad det er der fremkalder aldersbetingede forandringer, i vores celler.
Men der er bred enighed om at denne proces sker i ryk igennem forskellige perioder i livet. Og at det samtidigt er en individuel proces, som rammer nogle individer og nogle kropsdele tidligere og mere åbenlyst end andre.
Vores muskler er noget af det, der er allermest sårbare over for tidens tand. Næsten alle starter med for alvor at miste muskelmasse og styrke, når vi bliver midaldrende, og denne proces accelerere i de efterfølgende årtier.
Hvad der helt nøjagtigt, forårsager dette tab af muskelmasse, ved man ikke med sikkerhed, men blandt de fleste der forskere i denne proces er der enighed om, at noget der kan spille en rolle, er en øget aldersrelateret forekomst af inflammation i vores kroppe.
Om det siger Todd Trappe, der er professor ved Ball State University
“Mange studier påviser, at jo flere inflammationsfaktorer, folk har, jo mere muskelmasse mister de”.
Todd og hans bror, Scott Trappe, der sammen med flere andre forskere fra Ball State University står bag flere undersøgelser hvor man har undersøgt ældres fysik. Hvilket betød, at de allerede viste, at de ældre, der er i god fysisk form, ofte har lavere inflammations niveauer i deres kroppe end der har samme alder, men er inaktive.
Med den viden som udgangspunkt begyndte de tænke på om aktive ældre også har mere muskelmasse end andre ældre mennesker? Og hvis det var tilfældet, ville de så yderligere kunne belyse hvordan vores muskler ældes mest hensigtsmæssigt?
Undersøgelsen
Til det formål udvalgt forskerne fra Ball State 21 atletiske ældre mænd der var i 70erne og 80erne, og som alle havde trænet regelmæssigt, siden jogging blev populært først i 1970erne.
De indgik i en forsøgsgruppe sammen med ti løbere og cyklister i 20erne og ti raske, men inaktive ældre mænd.
Alle de deltagende mænd fik målt omkredsen af deres lår for at forskerne kunne få et indtryk af deres muskelmasse, ligesom der blev taget blodprøver og biopsi af muskelvæv.
Det viste sig hurtigt, at omkredsen på deltagernes lår tydeligt afspejlede deres alder og livsstil. De yngre deltagere havde de kraftigste lår, mens de aktive ældre lår var lidt mindre, og de inaktive ældre deltagere havde de tyndeste lår.
Efterfølgende gennemførte alle deltagerne en kort, men intensivt vægttrænings session. Denne bestod af én øvelse – leg extension, der blev udført 3 sæt af 10 gentagelser med en belastningen der svarede til 70% af den enkeltes max belastning ved en gentagelse. Og der var 2. minutters pause imellem hvert sæt.
Øvelsen var udvalgt fordi ingen af deltagerne trænede styrketræning til hverdag, og man derfor forventede, at denne øvelse ville belast deltagernes ben muskulatur på en anden måde end de var vant til.
Fire timer efter at deltagerne havde udført denne øvelse tog forskerne igen blodprøver og biopsi fra deres lårmuskler.
Stor forskel på inflammatoriske niveauer
Deltagernes prøver blev efterfølgende undersøgt for inflammatoriske celler og gen-markører.
Inflammation er i sig selv, ikke nødvendigvis dårligt. F.eks opstår der ofte en inflammation i vævet i forbindelse med en akut skade, og her har det en positiv betydning for, at den naturlige vævsheling sættes i gang.
Ligesom der helt naturligt opstår inflammation, efter fysisk træning, og her kickstarter inflammation den muskelopbyggende proces efter et træningspas,
Men hvis denne inflammations tilstand fortsætter, kan den ende med at være skadelig og forhindre eller forsinke musklerne i at vokse sig stærkere og efter træning.
I denne undersøgelse opdagede forskerne, at der var markant forskel på, hvordan deltagerne reagerede efter deres træning.
Der blev målt mindst inflammation hos de yngre deltagere både i blod og muskler og det var tilfældet såvel i begyndelsen af studiet, som efter deres træning.
Og selvom der opstod kortvarigt inflammation i deres muskler efter træningen, så viste en mikroskop-undersøgelse også, at deres kroppe samtidig producerede anti-inflammatoriske signaler, der hurtigt fik inflammationen reduceret.
En tilsvarende proces oplevede forskerne også i musklerne på de aktive ældre, selvom de producerede en anelse mere inflammation.
Helt anderledes forholdt det sig hos de inaktive ældre deltagere hvor der kunne måles langt højere grader af inflammationen, og en markant længere reducerings periode.
Hvad kan vi lære af undersøgelsen
Resultaterne af denne undersøgelse viser, at regelmæssig træning over tid ikke alene kan være en hjælp til at bremse aldrings proces i vores muskler, ved at forberede deres evne til at bekæmpe den stigende inflammation, som kommer med alderen.
Denne undersøgelse påviser også, at inaktivitet over tid, kan medføre, at kroppens muskler reagerer med større og længerevarende inflammation, når træning påbegyndes. Hvilket i den sidste ende, kan betyde, at det bliver vanskeligere at opbygge muskler.
Og selvom ingen af deltagerne i undersøgelsen var vant til at styrketræne, så viste denne undersøgelse også fysisk aktive ældre udviser en velbevaret respons på træning, hvilket kan indikere, at de er bedre forberedt til at tilpasse sig styrketræning.
Undersøgelsen er dog en relativ lille undersøgelse, og deltagerens muskler blev blot undersøgt én gang, kort efter at have trænet. Så man undersøgte ikke, om deres muskler ændrer sig over tid med styrketræning.
Resultaterne skal da heller ikke tage modet fra midaldrende eller ældre mænd, som for nylig er begyndt at træne, for ifølge Trappe, er det vigtigst at understrege, “at selv hvis inflammation gør det lidt vanskeligere til at begynde med, så vil musklerne efterhånden reagere på det og vokse”
Så selvom ældre der altid har trænet har nogle fordele, så er det aldrig for sent at gå i gang – og det er stadigvæk muligt at opbygge muskler, der ligner dem, som ældre atleter har efter et helt liv med regelmæssig træning.
Er du over 50 år og endnu ikke i gang med at træne, så kan du finde flere gode grunde til at starte her