Æbler er ikke blot en lækker og saftig frugt, for når du sætter tænderne i et sprødt æble tager du også en bid af en sundhedsforstærkende superfrugt, der giver dig en bred vifte af sundheds fordele.
Med deres sprøde tekstur og søde smag er æbler ikke kun en fornøjelse for smagsløgene, men de leverer også en imponerende cocktail af næringsstoffer, der kan bidrage til at opretholde en sund livsstil.
- Rig på fibre: Æbler er en fremragende kilde til kostfibre, der spiller en afgørende rolle i vores fordøjelsessystem. Fibrene hjælper med at regulere tarmfunktionen, forhindre forstoppelse og opretholde en sund tarmflora.
- Vitaminer og antioxidanter: Æbler er rige på vitaminer som C-vitamin, der styrker immunsystemet og beskytter kroppen mod infektioner. Derudover indeholder æbler antioxidanter som quercetin, der har antiinflammatoriske egenskaber og kan bidrage til at reducere risikoen for kroniske sygdomme.
- Lavt kalorieindhold: Er du opmærksomme på dit kalorieindtag, er æbler en ideel snack. De indeholder relativt få kalorier sammenlignet med mange andre snacks, hvilket gør dem til et sundt alternativ for dig, der ønsker at opretholde din vægt eller tabe dig.
- Regulering af blodsukkeret: På trods af deres naturlige sødme har æbler en lav glykæmisk indeksværdi, hvilket betyder, at de ikke får blodsukkeret til at stige hurtigt. Dette gør æbler til et velegnet valg for diabetikere og dem, der ønsker at stabilisere deres blodsukkerniveauer.
- Bedre hjertesundhed: Studier har vist, at regelmæssigt indtag af æbler kan være forbundet med en reduceret risiko for hjertesygdomme. De gavnlige virkninger skyldes blandt andet æblernes evne til at sænke blodtrykket og reducere niveauet af dårligt kolesterol i kroppen.
Med deres rige indhold af fibre, vitaminer, antioxidanter og andre gavnlige næringsstoffer er æbler populære og vi danskere spiser i gennemsnit hver cirka 20 kilo æbler om året og der blev produceret 32.500 tons æbler herhjemme i 2018.
Alligevel så er 72% af de æbler vi spiser importerede. Det skyldes først og fremmest at vi har fået smag for de mere søde æble varianter men ifølge DTU Fødevareinstituttet er der færre kalorier og flere C-vitaminer i danske æbler end i udenlandske.
Således indeholder 100 gram rå dansk æble 46 kalorier, 7,7 milligram C-vitamin, 11,5 gram kulhydrat og 87,6 gram vand, mens 100 gram rå importeret æble indeholder 59 kalorier, 6 milligram C-vitamin, 14 gram kulhydrat og 84,9 gram vand.
Er du samtidigt bekymret for sprøjtemiddelrester når du spiser æbler, så kan det være en rigtig god idé at holde dig til dig danske æbler.
Frugt og grønt under lup: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel
Når du køber dansk frugt og grønt er det meget sjældent, at indholdet af sprøjtemiddelrester er højere end de tilladte grænseværdier. Det viser den årlige pesticidrapport 2022 fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.
“Når du vælger dansk frugt og grønt, får du generelt færre pesticidrester med i købet, end når du køber frugt og grønt fra udlandet. Samtidig viste kontrollen også, at langt de fleste varer fra udlandet overholder grænseværdien for pesticidrester i fødevarer. Hovedparten har intet indhold eller lave niveauer af pesticidrester”, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen.
I konventionelt dyrket frugt fra andre EU-lande blev der fundet pesticidrester under grænseværdien i 83 pct. af prøverne. Det samme gjorde sig gældende for 86 pct. af prøverne fra tredjelande. Til sammenligning blev der fundet restindhold under grænseværdien i 51 pct. af de danske frugtprøver.
I konventionelt dyrkede grøntsager fra andre EU-lande var der restindhold under grænseværdien i 58 pct. af prøverne, mens 56 pct. af prøverne fra tredjelande indeholdt pesticidrester. I konventionelt dyrkede danske grøntsager var der kun restindhold under grænseværdien i 20 pct. af prøverne.
Ingen sundhedsrisiko
Af i alt 2.176 fødevareprøver, hvor også korn, kød og babymad blev analyseret, blev der fundet 34 prøver med indhold, der blev vurderet sundhedsmæssigt uacceptabelt. Det svarer til, at der i 1,6 pct. af samtlige fødevareprøver fra ind- og udland blev fundet sundhedsmæssigt uacceptable overskridelser af grænseværdien. Disse produkter blev tilbagekaldt, og der blev udsendt en varsling til andre EU-lande.
I danske prøver blev der kun fundet indhold over grænseværdien i én prøve af æbler, hvor overskridelsen dog ikke udgjorde en sundhedsmæssig risiko for forbrugerne.
Indholdet af pesticidrester er generelt så lavt, at det ikke udgør en sundhedsmæssig risiko. Og selv hvis du en gang imellem spiser et stykke frugt eller grønt, som marginalt overskrider grænseværdierne, er din sundhed heller ikke truet, understreger kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen:
“Men pesticidrester i fødevarerne skal holdes under grænseværdien. Derfor har vi løbende kontrol med pesticidrester i både danske og udenlandske fødevarer, og virksomhederne skal trække varerne tilbage, hvis der konstateres sundhedsmæssigt uacceptabelt indhold af pesticidrester.”
Du kan læse hele Pesticidrapporten 2022 her
3 gode ting ved æbler
- Æbler lever længst
Æbler kan holde sig halvanden uge eller mere efter du har købt dem. Det er op til 10 dage mere end bløde frugter som f.eks. jordbær. Du skal dog undgå at have bana- ner og æbler i samme frugtskål, da æblerne ellers modnes for hurtigt. Læg dem hellere i køleskabet, så holder de sig friske længere. - Æbler holder kolesterolet i skak
Ifølge en undersøgelse fra Cornell Universi- tet skulle et æble om dagen kunne blokere LDL iltningen, hvilket giver en 8% reduktion af kolesterolniveauet. Som ekstra bonus indeholder æbler (også skrællen) opløselige fibre, der kan skrubbe indersiden af arteri- erne rene. Skær for eksempel et æble i tern og spis det på dine havregryn til morgenmad, som er en anden top næringsrig energikilde. - Æbler vinder på skrællen
Husk at spise hele æblet. Canadiske forskere har nemlig fornyligt fundet ud af, at 80% af æblets antioxidanter findes i skrællen. Og det er også der, du finder de fleste gavnlige fibre.
Sådan undgår du pesticidrester
Beregninger fra DTU Fødevareinstituttets overvågningsrapport (2012-2017) viser, at gennemsnitsdanskeren kan nedsætte sit pesticidindtag med en tredjedel ved at vælge danske konventionelle varer, hvor det er muligt – dvs. stadig spise udenlandske appelsiner, men altid vælge danske æbler. Ved valg af økologiske fødevarer kan indtaget reduceres yderligere.
Lave grænseværdier i EU
EU-grænseværdier for pesticidrester i fødevarer fastsættes altid på niveau med eller lavere end den sundhedsmæssigt acceptable grænse. Der må ikke anvendes mere pesticid end nødvendigt for at opnå den ønskede effekt på skadevolderen. Ofte vil en overskridelse af grænseværdien derfor ikke have en sundhedsmæssig betydning.
Læs også hvorfor D-vitamin er vigtigt når du træner her