Immunforsvaret er et kompliceret netværk, der beskytter dig mod bakterier, vira og infektioner og samtidig hjælper din krop med at bekæmpe sygdomme. Når systemet er “nede” eller svækket, er du ikke blot mere modtagelig over for sygdom, du har også sværere ved at slå sygdommen ned igen, når den først har bidt sig fast.
Selvom du hver dag tager dine daglige vitaminpiller, af og til snupper et ingefærshot og drikker masser af te med honning og citron, hver gang du føler at en forkølelse er på vej. Så er det alene ikke nok til at holde dig sund og rask. For selvom den rigtige kost, motion og har stor betydning for din sundhed, så har såvel dit mentale velbefindende, dine vaner og ikke mindst uvaner også stor indflydelse på, hvor effektivt dit immunforsvar fungerer.
Her er 7 uvaner, der kan have negativ indflydelse på dit immunforsvar
Det er derfor vigtigt at du kan håndtere dårlige vaner og negative følelser, da de kan være med til at svække dit immunforsvar. Her er en oversigt over 7 af de mest almindelige, samt en række gode råd til, hvordan du retter op på uvanerne, hvis du kan genkende dig selv i en eller flere af beskrivelserne.
Immunforsvaret #1: Rygning
Der er intet andet, der som rygning sender immunforsvaret på overarbejde – det får ekstra travlt med at bekæmpe effekten af de mange giftige stoffer fra dine cigaretter. Hvis du er ryger kan dit immunforsvar derfor ikke effektivt bekæmpe andre angreb fra bakterier og virus. Ligesom sår og andre skader også heler langsommere hvis du ryger. Kroppens væv tager skade af rygning, og nikotinen stresser organismen og immunforsvaret.
Immun booster: Kvit smøgerne… Du kan finde hjælp til hvordan du gør det her
Immunforsvaret #2: Udsættelse
En undersøgelse fra Carleton University i Ottawa i Canada har påvist, at personer, der har tendens til at udskyde opgaver i hverdagen, også udsætter helbredscheck, lægebesøg og medicinsk behandling og derfor har dårligere helbred end folk, der ikke gør dette. Jo tidligere du forholder dig til et helbredsmæssigt problem – alvorligt eller ej – jo hurtigere kommer du oven på igen.
Ved at udsætte eller ignorere behandling, forlænger du blot din sygdomsperiode og dermed kan du svække dit immunsystem yderligere, hvilket kan gøre dig endnu mere modtagelig over for nye infektioner.
Immun booster: Har du en tendens til at undgå opgaver, der virker uoverskuelige. Så bør du ændre dit fokus og tænke på, hvordan du kan implementere den pågældende udfordring i dit program.
Eller sagt på en anden måde. I stedet for at du tænker: “Åh nej, jeg har ikke tid til at være syg, for jeg har et vigtigt møde sidst på ugen,” bør du gøre dit fokus langt mere simpelt og kun tænke et skridt frem. “Jeg ringer til lægen og får en tid i eftermiddag.”
Immunforsvaret #3: En alt for kalorielav kost
Overvægtige får lettere infektioner end normalvægtige. Især svært overvægtige døjer oftere med et svækket immunforsvar. Så hvis du spiser sundt og varieret, kan du undgå at blive overvægtig og samtidigt sikre at kroppen og immunforsvaret får de nødvendige næringsstoffer.
Det er dog vigtigt at du ikke falder helt over i den anden grøft, hvor din kost har et meget lavt kalorieindhold, for så får din krop ikke den nødvendige næring. Uden de rette næringsstoffer forringes cellefunktionerne, hvilket går ud over dit immunsystem.
Derudover får du ikke nok af bestemte vitaminer – især B, og det kan i nogle tilfælde give depressionslignende symptomer, der på sigt kan give både hjerteproblemer og andre fysiske skavanker.
Immun booster: Du bør først og fremmest have et realistisk syn på din krop og dit vægttab. Alt for mange, især kvinder, stræber mod at være 5-10 kilo tyndere end det rent faktisk er naturligt for dem at være. De vil gerne tabe sig hurtigst muligt. Og det går som oftest ud over deres helbred.
Uanset om du forsøger at tabe dig eller ej, så stræb efter at spise balancerede måltider og mellemmåltider, der giver dig tilstrækkelig energi til at holde dig frisk hele dagen. Husk, det er muligt at tabe de 5 overflødige kilo, samtidig med du giver din krop den energi og de næringsstoffer, den har brug for.
Immunforsvaret #4: Kronisk stress
Stress er ikke særlig godt for ret meget, men en lille, smule stress kan rent faktisk forbedre dine immun funktioner. Når kroppen fornemmer stress, forøger den nemlig sine antistoffer, f.eks. immunoglobulin, der bekæmper bakterier og vira.
Derimod leder kronisk stress til en overbelastning af kroppens kampberedskab og giver i stedet et fald i antistofferne, hvilket svækker din modstandskraft over for infektioner. Faktisk er det sådan, at du allerede efter tre dage med ekstremt stress øger risikoen for svækket hukommelse, uregelmæssig menstruation, knogleskørhed og sukkersyge.
Immun booster: Der er stor forskel på, hvordan vi som mennesker reagerer på stress, og på hvornår vi oplever stress. Det som nogen synes, er en uoverkommelig byrde, kan være småting for andre. Hvis du føler dig overbebyrdet, udmattet eller udkørt, så er du nok for stresset til, at det er godt for din krop.
Pludselig op blusning af kroniske lidelser som psoriasis eller astma kan også være stressrelateret. Så bør du hurtigst muligt finde ud af, hvad der er vigtigt for dig og foretager de nødvendige ændringer i dit liv, der gør, at du slipper af med de faktorer, der stresser dig. Det kan være alt fra problemer på jobbet, et dårligt forhold til alt for mange pligter og bekymringer.
Immunforsvaret #5: Søvnmangel
Mens du sover, lader immunforsvaret op og reparerer sig selv – lige som de øvrige dele af kroppen. Så når du sover for lidt sætter det sig altså ikke kun som mørke rande og poser under øjnene. Du berøver også din krop for dens livsnødvendige fornyelsesproces.
Immun booster: En god tommelfingerregel er at sigte i mod at få omkring otte timer søvn hver dag. Nogle mennesker har brug for lidt mere, andre lidt mindre. Prøv dig frem, indtil du har fundet dit personlige søvnbehov. Det vil sige, når du føler dig veludhvilet og frisk hele dagen igennem.
Det er en god idé at undgå kaffe og andre drikke der indeholder koffein, fra sen eftermiddag ligesom du og skal undgå at drikke alkohol omkring fire timer, før du skal sove. Begge dele kan nemlig gøre det sværere for dig at falde i søvn og samtidig påvirke kvaliteten af din søvn.
Hvis du allerede får søvn nok, men stadig føler dig træt og uoplagt i løbet af dagen, kan det være en god idé at tage en snak med din læge og få undersøgt, om du skulle have en eller anden form for sygdom eller forstyrrelse, som gør det svært for dig at sove igennem om natten. Det kunne f.eks. være søvnapnø, hvor vejrtrækning er stærkt uregelmæssig, mens du sover, snorker eller får natlige læg kramper.
Du kan læse mere om gode søvn vaner her
Immunforsvaret #6: At bære nag
Tidligere undersøgelser har påvist, at mennesker, der bærer nag til andre personer, som de føler har såret dem, oftere har forhøjet blodtryk, øget puls og negative følelser. Det er nogle af de klassiske symptomer på stress, der jo som tidligere nævnt har en negativ indflydelse på immunforsvaret.
Immun booster: Tilgiv! Det bedste, du kan gøre for dig selv og sikkert også for den person, der er kommet til at såre dig, er at tilgive ham eller hende. En række undersøgelse foretaget på Hope College viser at de deltagere, der kunne tilgive blev mere rolige, følte sig mere positive og var mere i kontrol.
Det at tilgive betyder at kunne huske en begivenhed uden at huske vrede eller sårede følelser. Men uden nødvendigvis at glemme, hvad det var, der gjorde dig vred eller ked af det. Det handler altså ikke bare om at tolerere eller undskylde den andens opførsel, men om ærligt at anerkende dine sårede følelser.
Og derefter for din egen skyld at give slip på al den bitterhed eller hævntørst, der har fået lov til at hobe sig op inden i dig.
Immunforsvaret #7: Overtræning
30 minutters motion dagligt har vist sig at forbedre aktivitet i de hvide blodlegemer. Men hvis du træner alt for meget og for hårdt dag ud og dag ind, uden at give kroppen en chance for at komme sig oven på et hårdt træningspas, har det den stik modsatte effekt.
Din krop begynder at opfatte den hårde træning som stress, hvorved dit immunoglobulin tal falder. Hvis du træner intensivt i mere end 90 minutter i træk, begynder dit immunsystems funktioner at virke dårligere. Det kan tage helt op til tre dage, før immunforsvaret er helt i top igen.
Det kan være en af grundene til at personer der dyrker ekstreme langdistanceløb ofte er syge efter et løb. Derudover kan perioder med hård, vedvarende træning betyde en udtømning af vitaminerne i kroppen, hvilket også er med til at gøre dig syg.
Immun booster: Hvis du gerne vil træne hårdt og intensivt, så skær din træningstid ned til under halvanden time. Og hvis du godt kan lide at bruge lidt længere tid på træningen i weekenden, så sørg for at din træning også indeholder aktiviteter med lav intensitet såsom yoga, gang eller svømning.