Selvom vi i Danmark er kendt som nogle af dem i verden, der spiser allermest fuldkorn – så får 60% af os faktisk ikke den anbefalede mængde på 90 gram fuldkorn om dagen. Det viser en ny beregning foretaget af Kræftens Bekæmpelse. Fuldkornspartnerskabet opfordrer danskerne til at huske fuldkornet til morgenmad.
Havregryn, mysli, rugbrød, knækbrød, fuldkornspasta- og ris. Der findes en masse produkter at vælge i mellem, når du skal have din daglige dosis fuldkorn. I juni måned blev fuldkornsanbefalingen i De officielle Kostråd justeret fra 75 gram til 90 gram fuldkorn om dagen og i den forbindelse har Kræftens Bekæmpelse lavet en ny beregning af, hvor mange danskere, der lever op til anbefalingen fra De officielle Kostråd.
Vi er langt fra målet
“Den nye beregning viser, at 60% af danskerne ikke spiser den anbefalede mængde fuldkorn på 90 gram om dagen – så der er behov for igen at minde danskerne om at spise fuldkorn” udtaler Cecilie Kyrø, seniorforsker hos Kræftens Bekæmpelse.
Tallet er udregnet på baggrund af den omfattende Kost, Kræft og Helbred – nye generationer undersøgelse fra 2019 som viste, at 46% af danskerne ikke levede op til fuldkornsanbefalingen, da den var 75 gram fuldkorn om dagen.
Kræftens Bekæmpelse udgør sammen med 26 andre partnere det offentlig private Fuldkornspartnerskab, som arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Fuldkorn betyder, at hele kornet er med også kimen og skaldelene, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder.
Fyld op med fuldkorn: Spis havregryn til morgenmad
Morgenmåltidet er et godt sted at fylde op med fuldkorn: “Der findes mange forskellige morgenmadsprodukter med det orange fuldkornslogo, som sikrer dig et produkt med et højt fuldkornsindhold. Havregryn er for eksempel 100% fuldkorn, og har samtidig et højt indhold af fibre og er en kilde til flere typer B vitaminer, E vitamin samt en række vigtige mineraler” siger Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.
Drikker du din morgenmad – kan du tilføje en håndfuld havregryn i smoothien.
Læs mere om havregryn her
En hel uge i morgenmadens tegn
I hele uge 37 sætter Fuldkornspartnerskabet fokus på at vælge fuldkorn til morgenmad. Der vil blandt andet blive serveret fuldkornsmorgenmad i kantiner på arbejdspladser, og supermarkederne har gode tilbud på morgenmadsprodukter med fuldkorn.
Danskerne spiser i gennemsnit 82 gram fuldkorn om dagen. Mens 69% genkender det orange fuldkornslogo og 80% tilkendegiver, at de handler ind efter det i større til mindre grad.
4 Morgenmåltider med masser af fuldkorn
Buddha breakfast bowl
Morgenmad til 1 person (Samlet tid 10 minutter)
Gør morgenmadsskålen til en sjov og smagfuld aktivitet for hele familien. Bland det bedste du har af fuldkornsgryn, müsli og nødder og server.
Ingredienser
- 1 håndfuld havregryn
- 1 håndfuld fuldkornsmüsli
- 1/2 håndfuld bær eller frugt
- 1/2 håndfuld kerner, nødder efter smag
- 1,5 dl mælk
Sådan gør du
Bland gryn, müsli og nødder sammen, server med mælk eller plantemælk
Brødmuffins
Morgenmad til 4 personer (Samlet tid 40 minutter)
Her er et godt hack til din weekend! Gammelt toastbrød kan blive forvandlet til lækre fuldkornsmuffins med æg, og det smager forrygende.
Ingredienser:
- 4 stk fuldkornstoast – gerne daggammelt
- 4 æg
- 1 håndfuld frisk spinat
- Olivenolie
- Salt og peber
Sådan gør du:
Sæt ovnen på 190 grader varmluft.
Skær kanterne af toastbrødet og rul det helt fladt med en kagerulle. Kanterne kan evt. gemmes og bages til croutoner, så undgår du madspild.
Smør en muffinform med olivenolie, og fold nu toastbrødene ned i formen. Du kan evt. rive dem lidt fra hinanden, så de passer bedre.
Skyl spinat og hak den groft. Drys spinaten ned i brødformene.
Slå et æg ud i hver form og drys salt og peber på toppen.
Bag indtil æggene er færdige, ca. 7-10 minutter – hold løbende øje!
Server brødmuffins og spis dem varme.
Overnight oats med chia og bær
Morgenmad til 2 personer (Samlet tid 10 minutter)
Forbered din morgenmad aftenen inden, og du vil takke dig selv næste dag. Overnight oats er en skøn måde at få en god portion fuldkorn på, og du kan variere med bær, nødder, kerner og frugt.
Ingredienser:
- 35 g havregryn
- 1 tsk chiafrø, eller evt. kerner
- 50 g yoghurt naturel
- 50 g mælk
- 1/2 Æble, fintskåret
- 1 lille håndfuld hindbær
- 10 valnødder eller mandler
Sådan gør du:
Rør gryn og chiafrø sammen med yoghurt og mælk. Sæt på glas eller i en anden beholder og lad stå på køl natten over.
Næste morgen skylles æbler og hindbær. Hak æbler og valnødder fint og top din grød, så er den klar til at spise.
Tip: Overnight oats kan holde sig et par dage i køleskabet
Knækbrød med et smil
Morgenmad til 4 personer (Samlet tid 15 minutter)
Server en morgenmad eller mellemmåltid, der smiler tilbage! Knækbrød er det perfekte, sprøde fuldkornsmatch til nøddesmør, ost eller avocado.
Ingredienser:
- 4 stk fuldkornsmærket knækbrød
- 1 håndfuld blåbær
- 1 banan
- 4 spsk nøddesmør, fx peanutbutter
Sådan gør du:
Skyl og skær blåbær i halve. Skær bananen i skiver.
Smør en lille spsk peanutbutter på hvert knækbrød.
Dekorer med banan og blåbær, så du laver et lille smil.
Lav gerne flere stykker knækbrød med hvad end du har i køleskabet, fx. smøreost og avocado, skiveost og radiser etc.
Om Fuldkornspartnerskabet
Fuldkornspartnerskabet er et offentligt privat partnerskab, der arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.
Bag Fuldkornspartnerskabet står Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder. Det kan du læse mere om her