Indholdet i din træningstaske, kan hurtigt komme til at repræsentere en mindre formue. Du investerer i det sejeste træningsudstyr – sko med støddæmpning, boksehandsker i skind og cykelbukser med indbygget skridtbeskyttelse etc. Men hvad gør du så, når udstyret har været i brug?
Du har knoklet, svedt og sluppet kropsvæskerne fri for fuld udblæsning. Kort sagt dine indkøb har forvandlet sig til en mindre mødding. Skoene lugter af stinkdyr, fra dybet af boksehandskerne møder du en stank, som alene kunne sende Tyson Fury i kanvassen. Og som et ekstra kuriosum kan cykelbuksernes bakteriedræbende skridtbeskytter dræbe alt andet end bakterier.
De ældre læsere husker sikkert fortidens gymnastiktøj, som hang på knage uge efter uge? Når timen var vel overstået, kastede man tøj, sko og det pjaskvåde håndklæde ned i posen. I bedste fald fulgte posen med hjem en gang eller to om måneden, hvor man så vaskede håndklæde, byttede T- shirt og luftede skoene. Og i værste fald tog man kun posen med hjem op til sommerferien.
I dag husker vi at tage tøj og udstyr fra vores træningstaske med hjem, pakke ud og vaske – i hvert fald det, der kan vaskes. Træningsudstyr er dyrt og passer man på det, kan det holde en evighed. Men hvordan behandler du det bedst, hvis du vil undgå, at det får sit helt eget selvstændige liv.
Sådan passer du bedst på indholdet i din træningstaske
Cykelbukser
Cykelbukser med indbygget skridtbeskyttelse er bekvemt. Men virkningen af det antibakterielle middel i skridtbeskytteren kan diskuteres. Det påstås, at man bevarer den antibakterielle virkning længere, hvis man ikke vasker bukserne for ofte. Efter al sandsynlighed forsvinder midlet dog alligevel ud i afløbet sammen med vaskemidlet. Faktisk ødelægger du det virksomme middel første gang, det kommer i kontakt med skyllemiddel.
Bakteriedræbende middel eller ej, cykelbukser skal vaskes ifølge den indsyede vaskeanvisning. Hvis man ikke vasker efter hver træning, skal de i det mindste hænges til tørre og luftes godt.
Boksehandsker
Boksehandsker havner på stinkbombe listens andenplads. Det er de færreste, der af egen fri vilje stikker trynen ned i fitnesscentrets boksehandsker. Og mange vælger af samme årsag at anskaffe sig deres egne. Problemet er blot, at de kommer også til at lugte efter en tid. For at undgå rynkede næser, gælder det om at passe godt på dem fra starten. Udluftning er alfa og omega. Stop to køkkenrulle rør ned i handskerne; de fungerer som ventilations rør og leder effektivt den dårlige lugt væk.
Når du bruger handskerne, kan det også være en god idé at have et par tynde bomuldshandsker inden under. Et sidste tips er at lægge handskerne i fryseren natten over; dagen efter er lugten næsten forsvundet.
Vandflasken
Hvis du medbringer samme vandflaske i din træningstaske hver gang du træner, bliver den efterhånden noget nusset. Selv om du har tømt den for gammelt vand og hældt frisk på, så når flasken sjældent at tørre helt ud fra gang til gang og er derfor yngleplads for bakterier. Hvis du ikke er syg, kan du nøjes med at vaske den et par gange om ugen og skylle den igennem med kogende vand. Sørg for at flasken efterfølgende får lov at tørre helt. Lad aldrig flasken stå med proppen på i længere tid.
Sports-bh’er og toppe
I dag er det snarere reglen end undtagelsen, at sports-bh’er og toppe er fremstillet i kunstfiber. En fordel da kunstfibre kan ånde og leder fugten væk fra kroppen til forskel fra bomuld. En ulempe fordi størstedelen af kunstfibre kun kan vaskes på 40 grader.. Faktisk mener Forbrugerstyrelsen, at man skal undgå at købe tøj, som skal være tæt på kroppen, hvis det ikke kan vaskes på 60 grader.
Man bør altså undgå bomuldstøj, som ikke tåler 60 grader eller som kun tåler vask i hånden, i det hygiejnetemperaturen – det vil sige den temperatur, hvor bakterierne uskadeliggøres – er 72 grader. Tøj fremstillet af syntetisk materiale, som ånder og leder sveden væk, kan godt vaskes ved en lavere temperatur.
Er det svært at få tøjet rent og lugter det stadig af sved efter vask, kan man med vand og sæbe “håndvaske” der, hvor man sveder mest. Alternativt kan tøjet lægges i blød i sæbevand i ca. ti minutter inden vask. Et andet tip er at lægge tøjet i eddike – 1 1/2 dl eddike til ti liter lunkent vand. Syntetisk materiale skal ligge i blød i en halv time og bomuld kan ligge i godt en time.
Sko
Træningssko dufter heller ikke altid af blomstereng – specielt hvis du lider af fodsved. Det bedste er selvfølgelig forebyggende fodpleje. Er skoene først begyndt at stinke, kan det være svært at få lugten væk. Men der findes et par tricks. Det mest enkle er at smide dem i vaskemaskinen på 40 grader. Når skoene har tørret med avispapir i, er de helt lugtfri.
Desværre er det ikke det bedste råd, da skoene alt for hurtigt ødelægges i maskinen, og så godt som alle skofabrikanter fraråder derfor fremgangsmåden. Du kan også lægge skoene i fryseren natten over. På den måde dør alle bakterier, som er årsag til den dårlige lugt. Dog er træningssko ikke fremstillet til at ligge i fryseren, så fabrikanterne tør ikke garantere for skoens holdbarhed i længden.
Efter brug er det i alle tilfælde en god idé at tage indersålen ud og lade skoene lufte ordentligt igennem. At anvende en ekstra sål kan være en fordel, især da det i dag er muligt at købe såler, som modvirker dårlig lugt og fodsved. Ellers kan du jo altid forsøge at forbedre luften med en antilugt spray eller hvad med et klassisk “Wunderbaum”?
10 Tips til en velduftende træningstaske
- Sørg for god udluftning af tøj, sko og vandflaske
- Vask efter vaskeanvisningen – ellers vær forberedt på slitage
- Læg træningstøj i blød i sæbe eller eddike før vask
- Skyld vandflasken med kogende vand og opbevar den uden prop
- Læg boksehandsker og evt. sko i fryseren
- Sørg for gennemtræk i boksehandskerne – brug noget som holder dem åbne
- Brug anti lugt spray i skoene
- Tag indersålen ud af skoene efter brug
- Køb specielle anti svedsåler
- Hav gerne to par sko at skifte med
Mangler du inspiration til at finde den helt rigtige træningsform læs mere her