Stress er den nye folkesygdom, det er højst sandsynligt et udsagn du har hørt tit. Men stress er ikke en sygdom. Stress er en belastningstilstand – en ubalance der, hvis den står på i længere tid, kan medføre sygdom.
Det er individuelt, hvad der kan giver os stress. Ligesom det er individuelt, hvor pressede vi kan lide at være i vores liv. Og derfor er det naturligvis også meget individuelt, hvad der virker, når du skal finde din vej til et liv uden stress.
Stress blevet et begreb, som stort set alle benytter og i mange forskellige sammenhænge. Det bruges ofte om situationer, hvor vi har svært ved at nå det hele. Det kan også være stressende at have travlt, men det er det ikke nødvendigvis. Det handler meget om, hvordan du opfatter din situation. Her er et par vigtige faktorer, som er gode at kende.
Krav, mål og ressourcer
Den kritiske faktor i de fleste stressede situationer er forholdet mellem de krav, som stilles til dig selv i forhold til de muligheder, du har for at leve op til kravene. Det vil sige, når du stiller dig nogle mål og krav til dig selv, skal du sørge for at have de rette ressourcer (tid, penge, samarbejdspartnere osv.), som er nødvendige, for at du kan nå målene.
Hvis det er andre, som stiller dig de krav, som du bliver stresset af, er det deres pligt at stille de ressourcer til rådighed, som skal til, for at du kan løse opgaverne uden at blive stresset (dette gælder ikke mindst på din arbejdsplads).
Evner og vilje
Du skal også sørge for at have evnerne og viljen til at nå målene. Hvis du skal løse en opgave eller nå et mål, som du egentlig ikke føler dig rustet til at nå, så kan det give dig en følelse af stress. Hvis du ikke har evnen, skal du som minimum have vilje og motivation for at lære det, der skal til.
Tab af kontrol fører til stress
Den sidste og måske vigtigste faktor – for om du kommer til at føle dig stresset af at skulle møde høje krav – er, om du føler, du har kontrol over din egen situation. Kan du selv tilrettelægge din tid? Prioriterer du selv dine opgaver?
Det er et kendt alarmsignal for stress, hvis du føler, at dit liv bliver styret af din kalender, din chef, din kæreste osv. Det vil for de fleste give en følelse af stress.
Signalerne på stress kan være både fysiske og psykiske :
Fysiske signaler på stress
- Hovedpine / Hjertebanken / Svimmelhed / Svedeture
- Nedsat immunforsvar – hyppige infektioner
- Manglende appetit / Diarré / Rysten på hænderne
- Nedsat sexlyst
Psykiske signaler på stress
- Træthed og søvnproblemer
- Hukommelses- og Koncentrationsbesvær
- Anspændthed / Utålmodighed / Manglende lyst
- Angst /Depression
De enkelte signaler er individuelle, og der kan være stor forskel på hvor mange der viser sig, men generelt gælder det, at du skal være opmærksom på kropslige og adfærds mæssige forandringer og søge en forklaring. Har du flere af de omtalte symptomer, eller har du andre symptomer, bør du kontakte din læge.
Find balancen
Hvis det ikke er tilfældet og men du alligevel føler dig stresset, så er det vigtigt at være opmærksom på at nogle kan lide høje krav og mål. Hvis du er én af dem, skal du have høj grad af kontrol, evner og ressourcer til din rådighed.
Hvor imod andre godt kan lide mere moderate krav og derfor kan nøjes med mindre af det andet. Det er derfor vigtige er, at du finder din egen balance.
10 tips til bedre balance og livskvalitet
Nedenstående råd skal tilpasses din livssituation. Du kan sandsynligvis få udbytte af dem, selvom du ikke føler dig stresset. Find dem som passer til dig.
#1. Dyrk motion
Den burde ikke være svært at følge for læserne af denne portal. »Keep up the good work!« Motion er dokumenteret som anti-stresser og øger af livskvalitet. Er du ikke kommet i gang endnu, så er der masser af inspiration at hente her
#2. Brug din humoristiske sans (uden at være sarkastisk)
Hvis du ikke smiler og griner adskillige gange i løbet af en dag, bør du tage din situation op til overvejelse. Grin også ad de ting, som er svære, men tag dem samtidig alvorligt. Og fremfor alt – grin ad dig selv!
#3. Drop perfektionismen
Noget af det, der stresser mest af alt, er de krav, vi stiller til os selv. Du vil gerne have den perfekte krop, være den perfekte far eller mor, være den perfekte kollega eller leder, være den perfekte ven eller veninde og have et perfekt skinnende hjem. Du kører dig selv i sænk!
Sæt ambitionsniveauet ned på i hvert fald én af tingene.
#4. Løs uløste konflikter
Hvis du bruger kræfter på en konflikt på dit arbejde eller privat, trækker det al energien fra andre ting i dit liv. Tag tyren ved hornene og prøv at tage en snak med den eller de andre parter. Det er ikke let, men du har meget at vinde her.
#5. Find ud af, hvad der afstresser dig – og gør mere af det.
Sørg for at gøre de ting, som du holder af, og som får din puls til at falde.
#6. Skær ned på forbruget af alkohol, cigaretter og kaffe
Der er mange gode grunde til dette. En af de værste virkninger kan være, at du får forstyrret din nattesøvn, hvilket næsten i sig selv kan give dig stress. En god nattesøvn er vigtig, for at have energi og overskud.
#7. Tænk positivt og fokuser på dine muligheder
Det er dokumenteret at bekymringer giver stress. Pessimistiske mennesker får stress, fordi de ikke kan se enden på deres problemer. Optimister kan klare mere, fordi de fokuserer på mulighederne i svære situationer og kan se, at der er lys for enden af tunnellen.
#8. Tag kontrol over dit eget liv!
Hvis du føler, at du ikke har kontrol over din tilværelse, risikerer du i høj grad at få stress. Find derfor ud af, hvad du har kontrol over og dyrk det. Og undersøg om der kunne være nye områder af din tilværelse, som du kunne få mere indflydelse på.
#9. Giv ikke andre skylden for dine problemer
Er du offer eller kriger? Ifølge gammel indiansk mytologi er offeret i dig ham, som altid skyder skylden på andre og ikke tør tage ansvar for sin egen udvikling. “Jeg gider da ikke tage til træning, når min ven altid aflyser.”
Krigeren i dig derimod ser kun på, hvad han selv kan gøre for at nå sine mål. Hvis han oplever modgang, piver han ikke, men forsøger at lære af det til næste gang. Offeret taler om at gøre noget. Krigeren gør det.
#10. – Øv dig i at sige NEJ og FARVEL
Hvis du ikke kan sige nej i en situation, er du nødt til at sige…? Og dermed risikerer du, at få opgaver eller mål presset ned over hovedet, selvom du helst var fri.
Mennesker, der ikke kan sige nej, går ofte rundt med stress og ærgrer sig over, at de ikke fik sagt fra i tide. Hvis du har for meget om ørerne, er det måske på tide, at du også øver dig i at sige farvel til nogle af dine pligter. Det kan være svært at vælge fra, men hvis du ikke kan det, risikerer du, at det eneste, du vælger fra, er din nattesøvn. Og så er du på vej ned ad en farlig glidebane.