Holdtræning

Holdtræning er en fantastisk måde at bevare motivationen til at få trænet på og der findes masser af tilbud, til enhver smag, alder og på alle niveauer. Du kan i de fleste fitnesscentre, selv vælge om du ønsker at deltage på klasser med eller uden udstyr og du kan typisk finde dit niveau ved at følge enten de farvekoder eller tal (I, II, III), de fleste fitnesscentre benytter til at angive det enkelte holds niveau.
Desværre benytter enkelte fitnesscentre og kæder ofte deres egne betegnelser for den mere eller mindre samme form for træning hvilket desværre betyder, at der findes et utal af forskellige betegnelser indenfor holdtræning.
Her et overblik over de hyppigst forekommende træningsformer i centrene.

Quickguide til holdtræning

Bodytoning

Er en klassiker indenfor holdtræning og kaldes i dag også ofte for “stram op” Og der anvendes ofte stepbænke, træningselastikker, vægte, vægtstænger, bolde og lignende på klasserne.
Det er generelt en fin klasse til grundstyrketræning, men på en del klasser fokuseres der dog mere på udholdenhed. Ofte får du også samtidig noget balance- og stabilitetstræning på en sådanne klasse.
Plus: Forbedre grundform og -udholdenhed samt kropsbevidsthed og er let at være med til (lav grad af koordination).
Ulemper: Er mindre effektivt end almindelig, tungere styrketræning og der kan være stor forskel på hvordan der undervises på de forskellige hold.

Dans & Rytme

Kan du lide at danse og bevæge dig til musik, så er holdtræning på et dansehold, en glimrende måder at komme i form på.
Selvom interessen for Zumba har været aftagende, så er det en klasse hvor trinnene er forholdsvis lette. Du kan også vælge hold efter den musikgenre som tiltaler dig f.eks.: HipHop, Funk, Jazz, Latin, eller Street dance.
Selvom stilarterne er meget forskellige, så er musikken inspirerende og såvel arme, som ben og resten af kroppen er i bevægelse når du
 danser.
 Prøv dig gerne frem indtil du finder de trin og rytmer der motiverer dig bedst.
Plus: Træner kropsbevidsthed og giver rytmeforståelse og alsidig koordinationstræning, samt ikke mindst et smil på læben mens du træner.
Minus: Har du knæ problemer, eller en meget begrænset koordinationsevne, anbefales disse hold ikke.

Kampsports inspireret holdtræning

Der findes en lang række kampsports inspirerede holdtrænings muligheder i landets fitness centre. Udgangspunkter er som regel enten, bokse inspireret træning, med serier af slag, hurtigt fodarbejde og hvor der benyttes sjippetove, handsker, pletpuder, boksebolde og sandsække. Her afvikles træningen ofte som cirkeltræning.
Der findes også klasser hvor undervisning er inspireret af karate og kickboxing og Capoiera, og som involverer serier, med slag- og spark.
Plus: Du træner hurtighed, og koordination og kondition, ofte i form af løb og hop med høj intensitet.
Minus: Har du led problemer. Bør du begynde med noget lettere.

Spinning og Indendørs cykling

Spinning, BodyBike, biking, indoor cycling - kært barn har mange navne og det gælder også for indendørs cykling på hold.
Her cykles på en stationær cykel til musik. Intensiteten reguleres via hastighed og belastning. Fokus er på konditionstræning og en vanddunk og et håndklæde et must!
Er du nybegynder, så vær opmærksom på at ikke alle begynderhold er helt er på begynderniveau.

Plus: Effektiv konditionstræning, let koordination og lav belastning på led (i forhold til løb/hop), og velegnet til de fleste.
Minus: Relativt ensidige bevægemønstre, med meget fokus på underkroppen. Der er ingen træning af overkroppen og kan derfor give en dårlig kropsholdning og bør derfor kombineres med anden træning.

Smidighed

Hold som yoga og pilates har fokus på smidighed, afspænding, muskelkontrol samt balancen mellem krop og sind.
Træningen foregår uden musik og giver balance, styrke og smidighed, med lige vægt på krop og sjæl.
Er du i tvivl om hvilken yoga form du skal vælge kan du læse mere her.
Pilates har lidt mere fokus på styrke, især af coremuskulaturen, mens et hold som BodyFlow blander elementer fra yoga, pilates og tai-chi. Også special hold med Tai Chi og Qi Gong har de senere år fundet vej til holdsalene. Men selvom træningen kan syntes langsom og rolig, så er det intensivt, og det er altid en god idé at starte på et begynderhold.
Plus: Effektiv fysisk, såvel som mental træning, der giver særdeles god kropskontrol.
Minus: Det kan tage lidt tid vænne sig til et langsommere tempo, hvis man tidligere har dyrket andre mere tempofyldte holdaktiviteter.

Steptræning

Steptræning har været en udbredt og populær form for holdtræning helt tilbage fra halvfemserne. Steptræning startede oprindelig med en aerobic instruktør, der havde dårlige knæ og brugte det som genoptræning.
På en stepklasse udføres der som regel enkle koreografier til musik der gør dig glad. Er du begynder skal du starte på et basis stephold hvor du lærer trine og teknik.
Plus: Effektiv pulstræning og god koordinationstræning
Minus: Kan være belastende for led (men kan også være skånsomt for led, afhængigt af program).

Styrke

Hvis du keder dig når du dyrker styrketræning på egen hånd, så findes der mange hold med fokus på styrke og muskelopbygning, hvor du træner med stænger og håndvægte, ligesom der findes rene TRX-timer.
Kig efter navne som BodyPump, Bodyfit og Strength. Ligesom en del fitnesscentre tilbyder crossfit-inspireret træning.
Plus: Giver muskelstyrke og -udholdenhed.
Minus: Muskeltræning med mange gentagelser kan resultere sjusk med teknikken på grund af træthed, og frarådes derfor ved ryg- og andre led problemer.

Sved på panden og bevægelse

I 80'ernes hed det aerobic og var det helt store hit. Er du på jagt efter den form for pulstræning så kig efter hold som hedder Low impact, HighLow, Power Dance, Body Attack og lignende – her får du sved på panden og trænet konditionen, såvel som koordination, dynamisk balance og bevægelighed.

Plus: Effektiv pulstræning og alsidig koordinationstræning.
Minus: Kan være belastende for led.

Udendørs Holdtræning

Ikke mindst efter corona nedlukningen er der kommet godt gang i tilbuddene omkring udendørs træning i de danske fitnesscentre. Og udbuddet er efterhånden ganske varieret. Du kan løbe, gå og deltage i forskellige holdtyper under fri himmel.
Plus: Du får masser af frisk luft og af og til lidt solskin.
Minus: Det danske vejr...
Ovenstående er blot et lille udbud af de mange tilbud der findes, indenfor holdtræning. Men netop fordi de enkelte centre og kæder ofte benytter deres egne betegnelser, så er det altid en god idé at spørge sig frem – personalet er der for din og de andre kundens skyld og hjælper gerne med at finde det hold der passer bedst til dine ønsker.

Sådan kommer du godt fra start.

Når du har fundet det helt rigtige hold, så gælder det om at starte på det rigtige niveau. Spørg ind til sværhedsgraden af de enkelte niveauer og find det som passer bedst til din træningstilstand.
Det er vigtigt at du som begynder finder et niveau som hverken er for højt eller for lavt. For hvis du skal have succes med at gøre regelmæssig træning til en del af dine sunde vaner, så skal din træningen være motiverende og det bliver den kun hvis du vælger et hold der passer til din aktuelle form og træningsniveau.

Godt at vide...

En del fitnesscentre har introhold til deres mest populære timer, hvor instruktøren er ekstra opmærksom på nybegyndere, og hvor du bliver grundigt instrueret i de enkelte øvelser.
15585

FOREVER FIT


Modtag Forever Fit e-bogen på 60 sider og få ny inspiration til din træning. Den indeholder 3 effektive træningsprogrammer, med illustrerede øvelsesbeskrivelser. 30 lækre sunde og kalorielette opskrifter og en komplet kostplan til de næste 180 dage.


Tilmeld dig nyhedsbrevet nu og modtag e-bogen helt gratis