Efterspørgslen overstiger udbuddet og der forventes et stigende behov for flere PTér i de kommende år. Overvejer du at bevæge dig ud på dette lukrative marked, så kan det være en god idé at læse eksperternes bud på, hvad der forventes af dig og hvad markedet kommer til at efterspørge i fremtiden.

At hyre en personlig træner til at hjælpe med at komme i form, øge styrken eller forbedre sundheden er snart lige så normalt som at hyre en elektriker til at fikse strømmen i hjemmet.

Flere og flere har fundet ud af, for at få succes med sin fysiske målsætning er det nødvendigt med et spark bagi, og en til at styre skuden på rette vej. Mange helt almindelige danskere vælger oftere end nogensinde før at få hjælp af en professionel træner. Det er for de fleste alle pengene værd at betale mellem 300-1000 kr. i timen og tage et forløb med en, der kan motivere og skabe fornyet glæde for fysisk træning.

Titlen Personlig Træner er ikke en beskyttet titel, og det betyder også, at alle i princippet kan kalde sig ved den titel. Det kan være en udfordring, idet de fleste mennesker ikke kender til, hvilken faglig baggrund der som minimum bør ligge som fundament hos en personlig træner. Den manglende faglighed resulterer i en masse nonsens og selvopfundne teorier i fitnesscentrene. Derfor er det altid fordelagtigt at tage en personlig træneruddannelse, hvor fagligheden er høj og underviserne har den rette faglige træningsviden ud over at have en mængde praktisk erfaring i baggagen.

Kæderne får brug for flere Personlige Trænere
Der ses en fortsat stigende efterspørgsel på personlig træning ude i fitnesscentrene, og det er overalt i Danmark. Tidligere var det kun et storby-fænomen, men man må sige, at der er begyndt at ske noget i provinsen. Behovet for veluddannede personlige trænere er stigende i hele landet, og netop nu er der mangel på trænere og større efterspørgsel end udbud.

Efterspørgslen kræver, at kæderne fitnessdk og Fitness World samt de fleste andre fitnesscentre fremover skal ansætte mange flere personlige trænere, men de ansætter ikke hvem som helst. En central person i ansættelsen af personlige trænere i en af landets fitnesskæder udtaler;

”Det er kun de passionerede personlige trænere, som bliver ansat hos os, der får succes. Det gælder naturligvis også for dem, der vil starte op på egen hånd. Man skal ikke kun brænde for træning og selv være dygtig til at træne. Du skal også brænde for at hjælpe dine klienter i mål – og derefter sætte nye mål sammen med dem. Den dag din klients træning er blevet vigtigere end din egen, så er du en rigtig coach.”

Ikke blot et job for de unge
Der er stor forskel på, hvad årsagen er til, at et medlem vælger at hyre en personlig træner. Det kan være, at vedkommende skal være bryllupsklar, skal genoptræne efter en fødsel, har et mål om at løbe et maraton eller blive generelt stærkere og mere fit at se på. Lige så vel som der er forskel på typer af træningsmål, er der også stor forskel på typer af medlemmer.

”For fitnesscentrene er det vigtigt at kunne matche medlemmer med de helt rigtige personlige trænere, så både kompetencer og personlighed stemmer overens. Derfor er der brug for mange forskellige typer af personlige trænere i branchen – både i forhold til personlighed og kvalifikationer. Det er ikke kun en beskæftigelse for unge – tværtimod! Mange medlemmer ønsker trænere med en vis modenhed, som afspejler dem selv. Derfor er det en oplagt mulighed for personer med en del livserfaring i baggagen at tage en god faglig personlig træneruddannelse og starte på at hjælpe andre med deres træningsmål og livsstilsændring,” forklarer Kasper Danborg fra Fitness Institute, som er en af landets uddannelsesinstitutioner inden for fitnessbranchen.

Større fokus på faglighed
Kasper Danborg er med sin uddannelse i træningsfysiologi stor tilhænger af dokumenteret forskning så langt denne rækker og påpeger hans syn på vigtigheden af, at der i takt med at fitnessmarkedet vokser, sættes et endnu større fokus på fagligheden i fitnesscentrene. ”Der er en udtalt grad af myter, postulater og uholdbare argumenter i fitnessbranchen. Alle har en holdning til eks. sundhed, vægttab og træning, og så opstår der en masse bullshit og halve sandheder. Det holder ikke bare at sige: ”Det virker for mig!” og så tro, at det er argumentet, der trumfer videnskaben. Det er fint, at noget virker ”for dig”, men der er måske mere mellem himmel og jord end ”dig”. Hvis man ikke kan finde saglige og lødige argumenter for en sag, så hellere sig: ”Jeg ved det ikke” – end at opfinde egen teori herfor og postulere det, man formoder er rigtigt.”

”På grund af et dybtfølt behov for mere faglig underbygget viden i fitnessbranchen har vi bygget Fitness Institute, og vi underviser i teori, som kan bruges i praksis, og lade lødig evidens være fundamentet for at uddanne nye trænere. Når den faglige viden så ikke slår til eller at der ikke findes evidens for en teori, så kommer erfaringerne ind i billedet til at sandsynliggøre et givent udfald.”

Nye specialcentre er også aftagere
Det er ikke kun vigtigt for fitnesskæderne at have dygtige certificerede personlige trænere ansat, det gør sig nemlig også gældende i det stigende antal PT-centre, som skyder op overalt i landet. Et PT center er typisk kendetegnet ved at være et lidt mindre sted med et antal personlige trænere til stede, som står for al centerets træning. Her er man som personlig træner enten selvstændig og lejer sig ind eller er ansat at PT centerets ejer. Fælles er, at der typisk er en mere familiær og nærværende stemning blandt trænere og medlemmer. Og den form for specialisering vinder i stigende omfang interesse blandt almindelige danskere, som gerne vil træne et sted, hvor der hilses på hinanden, og der ofte er færre tilstede i centeret samtidig. Sådanne centre er f.eks. Sporting Health Club og The Gym i København, der efterspørger engagerede og målrettede personlige trænere, som vil skabe en reel karriere som træner og gå hele vejen med det som fuldtidsbeskæftigelse. Det kræver uddannelse, men i lige så høj grad dedikation, engagement og viljen til at arbejde for at bygge en ”virksomhed” op. Det er ikke unormalt, at en personlig træner som arbejder for det og har ”drivet”, kan have en årsløn eller omsætning på over en halv million. Men det kræver meget mere end bare at ”være glad for at træne”.

Marc Palm som er en af ejerne af Sporting Health Club fortæller: ”I SHC er du træner i et professionelt miljø, hvor du på trods af at være selvstændig træner har mulighed for at få vejledning og hjælp fra både kollegaer, samt os som ejere står til rådighed. Så er du erfaren eller nyuddannet træner vil vi kunne hjælpe dig til at optimere din forretning. Specielt hvis du selv er klar til at lægge den tid og energi i det, som der kræves for personlig succes.”

Kunne det være noget for dig?
For at arbejde som personlig træner i f.eks. fitnessdk eller i et specialiseret PT-center, skal du, udover at have passion for træning og en stærk personlighed, have en uddannelse som personlig træner. Der er imidlertid stor forskel på uddannelserne i Danmark. Nogle har ikke mange undervisningslektioner og kører meget via selvstudier (e-learning), mens andre tilbyder mere holdundervisning og flere timer på skolen sammen med underviserne. Når du skal vælge uddannelsessted, så se på fagligheden af underviserne – om de er universitetsuddannede (cand. scient’er f.eks.) – og på hvor mange timer, du får for pengene. Det er antallet af lektioner og undervisernes faglighed, som langt hen ad vejen skal være med til at gøre dig til den bedste personlige træner.

Den nok mest anerkendte uddannelse i Danmark får du hos Fitness Institute. De er internationalt certificerede og har specialiseret sig i fitnessuddannelser med et højt fagligt og professionelt niveau. Det tager ca. 15 uger at blive personlig træner med to undervisningsdage om ugen, og dertil skal du træne ved siden af for at indøve det, du lærer på studiet.