Træning er kendt for at afhjælpe angst og dårligt humør blandt yngre kræftpatienter, men få undersøgelser har set på virkningerne af motion blandt ældre kræftpatienter, selvom de fleste kræfttilfælde forekommer hos voksne over 60 år.

Kræftbehandling kan øge risikoen for, at patienter oplever angst og uro, hvilket kan påvirke deres følelsesmæssigt og sociale velfærd. Og især ældre patienter oplever ofte flere bivirkninger ved kemoterapi end yngre mennesker.

Ofte kan ældre kræftpatienter opleve angst og andre stemningsforstyrrelser under behandlingen, men behandling af disse problemer med medicin kan potentielt forårsage farlige bivirkninger.

I en undersøgelse offentliggjort i “Journal of the American Geriatrics Society” undersøgte forskerne EXCAP-programmet, som er et hjemmebaseret træningsprogram, hvor patienterne får tildelt træningsudstyr med en instruktionsmanual, en skridttæller og 3 elastik træningsbånd med forskellige styrker.

Programmerne var designet individuelt til gradvist at øge den tid og intensitet, som deltagerne træner med over en periode. Ved hjælp af skridtmåler blev deres skridt registreret, og de blev pålagt en gradvis stigning på 5-20 % hver uge, igennem de 6 uger forsøget stod på.

Deltagerne skulle ligeledes udføre 10 obligatoriske øvelser dagligt med mulighed for at tilvælge 4 ekstra øvelser; og også her blev de opfordret til at øge intensiteten og antallet af gentagelser af de øvelser, de udførte med elastikbåndene gradvis i løbet af programmet.

Resultaterne viste, at udførsel af hjemme-baserede øvelser med lavt til moderat intensitet forbedrede humøret og nedsatte angst, samt gav forbedret social og følelsesmæssig velvære for de ældre kræftpatienter, der havde modtaget kemoterapi behandlinger.

Og ifølge forskerne var de ældre voksne, der startede programmet med de højeste niveauer af angst, i dårligst humør og med de laveste niveauer af social og følelsesmæssig velbefindende, der viste sig at have fået mest ud af træningsprogrammet.