Trappeløb, vertical running, er en gammel kending som middel til konditionsforbedring blandt atleter fra mange sportsgrene.

Træningseffekten er i top; kredsløb, muskler og knogler bliver styrket, ligesom energiforbruget er højt, over 500 kcal pr. halve time.

I danske og internationale TV-programmer om vægttab og livsstilsændringer er trappetræning en genganger. Internationale organisationer promoverer aktivt trappegang, vertical fitness, som sundhedsfremmende motion, der mindsker risikoen for hjertekarsygdom, forhøjet blodtryk, diabetes og knogleskørhed (WHO).

I Danmark er interessen for trapper som motionsredskab taget til i kølvandet på outdoor fitness-bølgen, og i udlandet er 10’ernes undergrundsfænomen i løbet af 2018 vokset til en seriøs trend: Vertical eller tower running vinder frem som populær sportsgren med sponsorater og pengepræmier.

Tower Running er ikke et nyt fænomen. Det første foregik i 1905 i Eiffeltårnet i Paris, mens det mest ikoniske tårnløb begyndte i New York i 1978; Empire State Building Run Up.

Det nye er, at tårnløb (enkeltstarter, multiløb, timeløb) nu tiltrækker både topatleter og rekordmange motionister. I 2018 var der fra få hundrede (ESBRU) op til 4000 deltagere (Taipei 101) per løb.

I 2018 deltog verdensranglistens nummer 22, Martin Pedersen, Esbjerg, i de største internationale trappeløb med imponerende tider: I Broadgate Tower, London, vandt han i november den hårdeste disciplin, vertical mile, 10.524 trin, 877 trin 12 gange i træk i raketfart, cirka 4 min. pr. tur; 200 trin pr. minut.

ISF, The International Skyrunning Federation, den officielle autoritet inden for skyrunning og bjergløb, har siden 2009 stået bag Vertical World Circuit, tårnløb i verdens mest ikoniske skyskrabere; spektakulære idrætsarenaer i centrum af storbyer som Hong Kong, Shanghai, Seoul, Los Angeles, Houston, Paris og London. Towerrunning World Association, står for Towerrunning Tour:

I 2018 var der over 200 trappeløb på verdensplan, og der forventes endnu flere i 2019, også med dansk deltagelse.