For dem, der sværger til strækøvelser, ind­går det at strække kroppen godt igennem hver dag på lige fod med andre gode va­ner som at sove godt, spise sundt, bade og børste tænder.

Fordelene forekommer da også at være betydelige. For dem med stillesiddende job mindsker det bivirkningerne af begrænsede daglige bevægelser, kompromitterede arbejdsstillinger og gentagne monotome arbejdsrelaterede bevægelser. Og for dem, der allerede er fysisk aktive, optimerer det ydeevnen, genopretter kroppens naturlige holdning og bringer den tilbage i balance.

Øget bevidsthed skaber nye behov

Den øgede fokus på strækøvelser er en ganske naturlig udvidelse i takt med flere og flere bliver bevidste om at træne kroppen mere holistisk. For ser man på optimal træning af kroppen, så er der 4 elementer, som alle grundliggende bør have fokus på: 1. Grundkondition fra f.eks. cardiotræning i centeret, eller løb/cykling i naturen. 2. Styrke fra f.eks. vægttræning. 3. Tilstrækkelig fleksibilitet til at have fuld bevægelighed. 4. Ikke mindst korrekt kropsholdning, og det er her, hvor assisterede strækøvelser kommer ind.

Man kan i generelle termer tale om, at de brede masser først opdagede fordelen ved at have en god kondition i slutningen af 60érne og først i 70érne, da den første joggingbølge og de første store motionsløb så dagens lys. Og at styrketræning først for alvor begyndte at tiltale det brede marked i slutningen af 80érne og starten af 90érne. Og nu siger meldingerne fra det amerikanske marked, at interesse og bevidsthed omkring fleksibilitet og korrekt krops­holdning vokser eksplosivt. Og det er ikke kun de ældre, der har fået øjnene op for vigtigheden af at strække de stive muskler. Også de unge arbejder i stigende grad på deres fleksibilitet og kropsholdning, som en modvægt til deres stillesiddende livsstil.

Et godt sted at begynde

Netop fleksibilitetstræning er da også et godt sted at starte for mennesker med en stillesiddende hverdag, når de påbegynder træning, ikke mindst fordi et øget bevægelsesområde er en vigtig faktor for f.eks. at opbygge styrke på en sikker facon og med nedsat risiko for at få skader. Ifølge meldingerne fra det amerikanske marked er det dog ikke kun folk med stillesiddende arbejde, der tiltrækkes af muligheder for at få hjælp med strækøvelserne. Atleter kommer for at forbedre deres ydeevne og forlænge deres karriere; andre kommer for at redde deres led – muskelspændinger komprimerer leddene og slider dem for tidligt, og muskel ubalancer skaber problemer og smerter. Mens andre igen kommer blot fordi det føles så godt at blive strakt.

Effektivt og populært

Lou DeFrancisco, der er direktør for StretchLab – en californisk kæde af stretchstudier, beretter om, hvorfor det ikke er overras­kende, at assisterede stræk er blevet så populære. ”Hvis du spurgte 100 menne­sker, om de havde det bedre efter en session med assisterede stræk, ville samtlige sige ja,” siger han. Og fortsætter med at fortælle om, hvordan interessen er blevet øget af det boom, der har været indenfor HIIT-træningen indenfor de sidste 10 år. “Når folk følger træningsprogrammer, der minder om professionelle atleters, så er de også mere tilbøjelige til at tænke på de hjælpemidler, som sportsudøvere har til deres rådighed. Og derfor viser de mere interesse for aktiviteter, der aktivt kan fremme deres restitutionstid.”

I lyset af den skepsis, som man altid bør forholde sig, når det kommer til nye trends, så kan det være nærliggende at stille spørgsmål om, hvorfor folk er villige til at betale for at blive strakt, i stedet for selv at strække ud?  Udviklingen på det amerikanske marked giver da også svar på dette spørgsmål. Dels viser det sig, at rigtigt mange er afskåret fra selv at strække ud, fordi de ikke ved, hvad de skal gøre, eller fordi det kan føles smertefuldt. Men hovedsagelig skyldes det, at assisteret strækning er mere effektivt, da kroppen med den rette assistance kan lindres forbi de naturlige modstandspunkter. Og det har da også vist sig, at selv mennesker, der dyrker yoga og pilates, tilkøber ekstra strækydelser, fordi det kan give dem øget fleksibilitet til deres hverdags træning.

Fra uafhængige iværksættere til big business

Udviklingen inden for assisteret stræk er gået utroligt hurtigt, f.eks. var Kika DuBose´s Stretch Studios det første i New York, da det åbnede i 2011, og folk anså hende nær­mest som værende vanvittig, hvis hun kunne tro, at hun kunne leve af one-on-one stræk lektioner. Men i dag har de store operatører i branchen også fået øjnene op for den forbruger bevidsthed og øget efterspørgsel, som små uafhængige iværksættere som f.eks. Kika DuBose har skabt.

StretchLab – der oprindeligt blev oprettet af en PTér med en klient, der kunne lide at blive strakt – er blevet erhvervet af Xponential Fitness. Og for et år siden lancerede franchisekæden Massage Envy deres eget strækkoncept – Streto Methodn, udviklet i samarbejde med en anerkendt kiropraktor, en massageterapeut og en ergonom.

Og selvom det som regel tager lidt tid, før tendenser fra USA rammer det danske marked, skal du nok ikke vente for længe, hvis du vil være first mover på dette område. For meldingerne fra det engelske marked viser, at Ti Pilates tilbyder allerede tjenesten, StretchLab er på jagt efter franchisetagere, og Virgin Active har tilføjet en stretch- og selvmassageklasse til menuen, der omfatter triggerpoint-terapi, dynamiske og statiske strækninger.


3 tendenser på fitnessmarkedet

Konkurrencen om kunderne er spidset til på det danske fitnessmarked de seneste år og segmentering ligeledes. I dag handler det mere og mere om at tilbyde noget de andre ikke har, og ikke mindst om at optimere indtjening på eksisterende kunder.

Vi har kigget lidt på tre nye hurtigt voksende områder, der oplever vækst på det amerikanske marked, og søgt at belyse fordele og ulemperne ved dem. Fælles for alle tre tendenser er, at de matcher behovene hos den voksende og lidt mere elitære kundegruppe, der ønsker adgang til alt, hvad de atleter de sammenligner sig med har adgang til.

Og to af dem er også et udtryk for den mere holistiske tankegang, der i disse år breder sig i en fitnessverden, hvor kunderne i stigende grad efterspørger nye tiltag, som kan få pul­sen ned i stedet for op. For alle tre tendensers vedkommende er der tiltag, som kan implementeres relativt nemt og til en ganske overkommelig investering. Og ikke mindst har de alle tre synergier til markedets eksisterende kundeunderlag.

Selvom det som regel tager lidt tid, før tendenser fra USA rammer det danske marked, skal du nok ikke vente for længe, hvis du vil være first mover på et af områderne.

Læs om de to andre tendenser – kryoterapi og floatation.