Tekst: Anders Nedergaard, PhD og specialkonsulent

En ubehagelig trend er desværre i fuld gang med at brede sig i det danske fitness miljø. Det er, at man sprøjter organiske olier ind i musklerne, typisk armene, for at gøre dem større, ofte med et kosmetisk resultat, der lader en del tilbage at ønske.

Samlet set betegnes fænomenet blandt bodybuildere site enhancement oil eller SEO. Det har i de sidste måneder været genstand for betragtelig mediebevågenhed, efter flere TV og radioudsendelser dedikeret til emnet. Det er delvist betinget af, at man indenfor de sidste par år har opdaget, at synthol kan give nogle meget alvorlige, kroniske bivirkninger.

Hvad er synthol? Og hvor kommer det fra?

Fænomenet startede under navnet Synthol, der både bruges “folkeligt” (i bodybuilding miljøet) som fællesbetegnelse for alle typer olier, der sprøjtes i musklerne. Men det er også navnet på et specifikt olieprodukt, der bliver solgt af den kendte forhenværende bodybuilder Dave Palumbo.

I resten af artiklen her bruges betegnelsen “synthol” generelt om olie til SEO brug. Det “rigtige” Synthol brand er lavet af 85% olie (en olie med mediumlængde fedtsyrer, MCT’er), 7,5% alkohol og 7,5% lidokain, så opløsningen er antiseptisk og smertestillende. Men mange bruger blot steril paraf­finolie i stedet. Det har et smeltepunkt på 25-37 grader og skal smeltes før injektion.

Det først kendte eksempel, der krediteres med at have brugt synthol, var motionsbodybuilderen Dave Palumbo. Han blev kendt for at have nogle ekstremt mærkeligt formede arme, der nåede 67 cm i omkreds og en facon, der bar tydeligt præg af, at de var fyldt af noget andet end bare muskler.

Han insisterer dog på, at han ikke brugte synthol, men at olien i hans arme stammede fra voldsomme mængder steroider, han sprøjtede i dem (op til 20 ml om ugen). Om det passer eller ej (jeg tvivler personligt) er for så vidt ligegyldigt, da nettoresultatet var det samme, nemlig at han endte med nogle arme og skuldre, der var helt helt misdannede og tydeligvis fyldt med olie i en grad, hvor man tænker:

“Hvad fanden har han tænkt på? Det ser jo ud som om, at han har fyldt musklerne med ekspansionsskum og hvepsestik?”

Et senere meget kendt eksempel, der har indrømmet brugen af synthol og flere andre former for SEO, er den nu afdøde bodybuilder og Youtube stjerne Rich Piana.

Han så ikke misdannet ud på samme måde som Greg Valentino, hvilket skyldes, at han havde ikke kun olie i armene og skuldrene, men stort set alle musklerne i overkroppen, selv i underarmene. Det ser dog langt fra naturligt ud, og på hans videoer kan man se, hvordan hans muskler slet ikke bevæger sig, som muskler “bør”.

Synthol og SEO i bodybuilding

Brugen af SEO og synthol har to ansigter. Det ene er i den kompetitive bodybuilding, hvor man er interesseret i en krop, der ser symmetrisk og velproportioneret ud. I dén sammenhæng er der ofte muskler, der halter, i hvert fald indenfor konteksten af bodybuildingens æstetik, f.eks. læggene eller bagskuld­rene.

Dér kan det (ud fra sportens perspektiv) være meningsfuldt at få en muskelgruppe “op”, så kroppen samlet set fremstår mere harmonisk. Det er dog ironisk, at de fleste bodybuilding forbund ikke tillader SEO teknikker, herunder implantater.

Men realistisk set opdager man nok sjældent en smule synthol i bagskulderen eller læggen, og det rapporteres, at en stor del af de professionelle bodybuildere nok har en smule hist og pist.

Det andet ansigt er blandt motionsbodybuildere. Her bruger man dem typisk til at få større arme – og kun dét. Her ser man ofte, at brugen eskalerer i en grad, hvor brugeren ender meget ofte med arme, der ser helt mærkelige ud og meget tydeligt ikke er lavet af muskler.

Igen er slutresultatet ofte en situation, hvor man udefra tænker “Kan de ikke se, at det ikke ligner muskler?” Du kan høre mit interview med den danske motionsbodybuilder Kristian – og hvorfor han fortryder at have sprøjtet olie ind i kroppen – i dette afsnit af Fitness M/K.

Den typiske bruger her er mand og bruger allerede steroider og lider sandsynligvis af en grad af muskeldysmorfi, populært kaldet megarexi.

Det betyder, at man dels oplever sit selvværd knyttet til, hvor store muskler man har, samt at man vitterligt ikke kan se, hvor stor man selv er. Dysmorfier generelt kan let fokuseres omkring kropsdele, på samme måde som man kan have en dysmorfi omkring bryststørrelse og får større og større implantater, eller en dysmorfi omkring piercinger.

Under alle omstændigheder ender dette brugsmønster ofte med meget mærkeligt udseende arme.

Hvad sker der med synthol i kroppen?

Når man bruger synthol til at bringe en kropsdel op med henblik på bodybuilding, indsprøjtes det i mængder på 5-20 ml over flere gange.

Blandt motionistbodybuildere, der skal have store arme, er det oftere i større portioner på helt op til 100 ml per gang, gentaget så mange som man nu synes, man har brug for. Blandt de sidstnævnte kan det samlede injicerede volumen nå adskillige liter i en biceps eller triceps muskel.

Hvorom alting er, så tilskyndes det, at man masserer musklen ef­ter indsprøjtning, så det fordeles. Man sigter gerne efter at ramme midten af musklen, så al olien ender indenfor fascien, den seje bindevævskapsel, der omgiver musklerne. Nogle gange siver den dog ud og lægger sig i andre væv f.eks. ned i underarmen og hånden.

Inde i musklerne fordeles olie i dråber fra under en millimeter og op til et par cm. Herefter vil noget af olien blive absorberet og gradvist optaget af kroppen, og noget af den vil blive indkapslet af kroppens immunsystem på samme måde som et fremmedlegeme, og den olie, der er fanget i indkapslinger, vil blive der i meget lang tid – måske resten af livet.

Det forklarer også, hvorfor nogle brugere oplever, at det lige så stille forsvinder, mens andre oplever at det bliver i musklerne.

For naive unge mænd, der er af den overbevisning, at de omtalte injektioner er genvejen til større muskler, kan en hurtig søgning på ”synthol freaks” på nettet varmt anbefales.

Er synthol giftigt? Ja!

Hvis man rammer en blodåre, når man sprøjter syntholen ind, kan man let få en blodprop i lungen og udløse atrieflimmer, men der er udover det ingen akut farlighed ved det. Dernæst er der naturligvis en åbenlys risiko for infektion, hvis produktet ikke er sterilt.

I udgangspunktet gør det ikke andet end at fylde. Man kan godt spekulere i, at store mængder olie potentielt kan ændre musklers biomekanik en smule til det bedre ved at give mere favorable retninger at trække i, så man måske kan løfte lidt mere.

Men når man kigger på scanninger af muskler, der har fået mange synthol injektioner, ligner de i praktisk en schweizerost med mas­ser af synlige huller i muskulaturen. Det er svært at forestille sig, at det ikke påvirker musklernes nerver eller blodforsyning negativt, men det er ikke undersøgt tilbundsgående endnu.

I BB-miljøet støder man undertiden på historier om, at synthol kan udvide musklernes fascier, så musklerne lettere kan vokse senere. Ud fra mit eget kendskab til, hvordan muskler vokser og respon­derer, må det siges at være en relativt utroværdig forklaring, al den stund at der ikke er noget, der tyder på, at musklernes fascier er en begrænsende faktor i forhold til muskelvækst.

Den alvorligste bivirkning ved synthol er, at det kan medføre kronisk D-vitamin forgifting. Når kroppen danner en indkapsling omkring et fremmedlegeme, kan immuncellerne i indkapslingen danne nogle Vitamin D-metabolitter, der fører til øget optag af kalk fra tarmen.

Det kan føre til en lang række symptomer, samt udvikling af arvæv og forkalkning i nyrerne. Man kan ikke engang få nye nyrer transplanteret, for de ville også bare kalke til. Hvis man døjer med det her, så er man altså i problemer. I udgangspunktet kan man kun symptombehandles med en calcium (og givetvis protein)-reduceret kost, samt kronisk behandling med binyrebarkhormon.

Den eneste måde reelt set at behandle problemet på er, at fjerne de dele af musklerne, hvor indkapslingerne sidder. Afhængig af hvordan de er fordelt i musklerne, kan de betyde, at man skal fjerne meget store dele af de aktuelle muskler med tilsvarende funktions­tab og lidet flatterende kosmetisk outcome.

Hvis perspektivet er, at man ellers skal på livslang binyrebarkhormon behandling og calcium reduceret kost, kan det dog godt ende med at være en meningsfuld udvej. I Danmark tilbydes kirurgisk behandling ikke endnu, men det findes i flere andre lande.

Synthol er dumt og farligt

Synthol/SEO er dumt og farligt og bærer nogle endnu større sundhedsmæssige risici end motionsdoping i almindelighed. Det er en trend, vi er nødt til at addressere helt klart i branchen og sige fra overfor.

Unge mænd og kvinder må simpelthen ikke nå til det sted, hvor de tænker, at det da lige kunne være en god ide at lege ama­tørplastickirurger og sprøjte store mængder olie i arme, skuldre, bryst, barm eller balder.