12 mindre og mellemstore fitnesscentre i Sønderjylland er blevet opkøbt eller etableret af kæden Local Fitness. De styres fra hovedkontoret i Padborg med fokus på synergier og en unik tilgængelighed.

Tekst / Foto: Per Andreasen, freelance tekstforfatter i Strongest Copy.

Dynamikken mellem Sønderjyllands små provinsbyer har givet succes for fitness-kæden Local Fitness. Kæden er siden 2011 vokset fra 2 til 12 centre. Og planen er at fortsætte med at udfylde hullerne i Danmarkskortet mellem de store kommercielle træningscentre med relevante tilbud.

”Vi vil konsolidere branchens små træningscentre. Der åbner, handles og lukkes mange centre i Danmark, og vi kan se en idé i at samle dem. Det giver vores medlemmer bedre åbningstider, udstyr og muligheder,” forklarer kædeindehaver Kaare Dahle.

Målgruppen for Local Fitness er almindelige motionister i byer fra 2.000 indbyggere. De fleste af dem pendler mellem deres hjem og job eller studie. Derfor har det stor værdi for dem at kunne træne i både hjembyen og en anden provinsby. Medlemmerne har de senere år selv skubbet på udviklingen i Sønderjylland ved at efterspørge centre i nærliggende byer. Flere sønderjyske byer er i kikkerten, men Local Fitness gør også klar til et tigerspring.

Fitness center Padborg Localfitness Fitnews
Local Fitness Padborg er kædens største center. Den nedlagte Fakta i Nørregade er ombygget til 700 m2 træningscenter.

”Der er basis for at have mange flere centre af vores størrelse i Danmark. Vi vil gerne være dem, der tager de små byer, som ingen andre gider at fokusere på. Vi ser lige nu på muligheden for at åbne flere centre på samme tid i en anden landsdel, så synergieffekten er der med det samme,” siger Kaare Dahle.

Tilgængeligheden er afgørende

Local Fitness udmærker sig ikke kun ved at have centre tæt på medlemmerne. De giver også en meget høj grad af tilgængelighed for både nuværende og potentielle medlemmer. Medlemmerne slipper for at ærgre sig over glemte medlemskort, for dørene til hvert center åbnes med fingeraftryk mellem kl. 5 og kl. 24.

Centrene er bemandet i det tidsrum, som giver mening for medlemmerne i det enkelte center. I Local Fitness Kruså, som ligger i den lokale sportshal, er der bemanding to dage om ugen, mens andre centre er bemandet de fleste ugedage. Derudover har kæden sørget for at være ekstraordinært tilgængelig online. Hvert center svarer hurtigt på Facebook Messenger, ligesom videoovervågningen bliver fulgt i hele åbningstiden af en fast kontrolgruppe.

Fitnesscenter Localfitness Fitnews

Ikke-medlemmer har heller ikke svært ved at lægge deres penge hos Local Fitness – som det ellers kan være tilfældet hos en del kommercielle centre med begrænset bemanding. De kan betale for en enkelt dags træning på www.localfitness.dk og modtager en kode til døren med det samme.

Bagsiden af den høje tilgængelighed er, at det er nemt for gratister at følge med betalende medlemmer ind. Her har Local Fitness slået sig fast som en kæde, man ikke skal forsøge at snyde. Alle, der hjælper andre ind – uanset om de uregistrerede er medlemmer eller ej – får et kontrolgebyr på 750 kroner for hver person, de lukker ind. Hvis det fortsætter, og gratisterne ikke er medlemmer, bliver personen, som lukker dem ind, både bortvist og politianmeldt.

”Det kan virke som hårde regler, men det er et spørgsmål om at give vores medlemmer gode vaner. Ingen er interesserede i at betale mere i medlemskab for, at vi skal kontrollere, om de uregistrerede faktisk er medlemmer. Vi oplever en stor forståelse for det,” siger Kaare Dahle.

En whistleblower-ordning er med til at sikre, at de betalende medlemmer ikke bare får et trygt og pænt center i hele åbningstiden, men også andre former for belønning, når de angiver snyd og hærværk.

Mange vil sælge fitnesscentre

Kaare Dahle ejer udover Local Fitness også IT-selskabet e-inkasso og er med egne ord iværksætter af Guds nåde. Han havde selv styrketrænet i mange år, da han så forretningsmuligheden i sit lokale center i Padborg. I 2016 købte han træningscenteret i Rødekro Svømmehal, og med i handlen fik han centrets indehaver, Cliff Nyborg.

Cliff localfitness fitnews
Bettina Lemke, centerleder i Padborg og Kruså og Cliff Nyborg, kædeansvarlig i Localfitness,

I dag er Cliff Nyborg kædeansvarlig og en uundværlig partner i driften af Local Fitness. Sammen sørger de hele tiden for at sætte flere ting i system og automatisere de arbejdsgange, som de skal igennem tit.

”Vi får for eksempel mange henvendelser fra folk, der har opstartet deres eget center og nu er kørt trætte i det. De skal udfylde en formular på vores hjemmeside, så vi meget hurtigere kan se, om der er mulighed for en god forretning i at købe deres center. Ellers går vi ikke videre med det,” siger han.

Local Fitness er ikke alene om at have åbnet træningscentre i de små sønderjyske byer siden 2011. Men hvor Local Fitness har fokuseret på at skabe et ens udtryk – ved løbende at opgradere til maskiner fra Matrix og spinningcykler fra Tomahawk – har konkurrenterne tit indkøbt brugt udstyr eller satset på nicher, som de små byer ikke kan bære. En del konkurrenter har åbnet centre i protest mod reglerne i Local Fitness, men også her har de brændt fingrene.

Localfitness udstyr fitnews
Alle Local Fitness centre er udstyret med nye maskiner fra Matrix og opdaterede afsnit til frivægte.

”Det lyder flot, men det er en dårlig forretning. Så vil man have personale hele tiden, folk må gerne gå ind med udendørssko, og der skal aldrig være afgifter til nogen. Efter et halvt år er man brændt ud, fordi man arbejder i døgndrift. Gulvtæpper og løbebånd skal allerede skiftes, og man er bitter på alle dem, der snyder,” siger Kaare Dahle.

”Når vi har flyttet vores centre i nye lokaler, har andre åbnet deres egne centre i vores gamle lokaler. Vi kan se, at det for det meste ikke bliver godt – og de er til salg efter meget kort tid,” beretter Cliff Nyborg.

Den slags centre står ikke højt på ønskesedlen hos Local Fitness. Til gengæld undersøger de blandt andet muligheden for at købe eller etablere et center i Sønderborg, hvor kæden endnu ikke er repræsenteret.

Attraktive fitnesscentre for firmaer

En del af successen for Local Fitness skyldes store firmaers opbakning. Et medlemskab, betalt af arbejdsgiveren, er blevet attraktivt for sønderjyderne, fordi de nemt kan finde et center at træne i – eller få rabat gennem arbejdspladsen– hvilket ikke er tilfældet med de større kæder. For firmaerne er det en fordel, at de kan dække det meste af Sønderjylland med én aftale.

”Vi får mange nye aftaler, hvor firmaerne selv henvender sig til os. De vælger os, fordi vi har fået en størrelse, som giver dem værdi. De kan ikke styre aftaler med otte forskellige centre,” forklarer Cliff Nyborg.

De fleste centre i Local Fitness har de samme faciliteter. Holdsal, spinningsal og et træningsområde med maskiner og frivægte. Enkelte centre er så små, at de ikke har holdsale, men så har de stadig en spinningbiograf, hvor medlemmerne for det meste selv kan sætte en time i gang.

spinningsal Localfitness fitnews
De fleste af kædens centre har spinningbio, hvor medlemmerne kan stige på en time, når det passer dem.

”For mig at se er vores vigtigste tilbud, at vi har et indbydende og funktionelt center i lige netop din by. Her er styr på tingene og lækkert at være. Derfra tilpasser vi hvert center til medlemmernes behov,” siger Kaare Dahle.

I Local Fitness kan medlemmerne både få personlig træning, professionel kostvejledning og small group-træning. For det meste kan det arrangeres i deres lokale center, men nogle hold må sammensættes i de lidt større centre. Både Kaare Dahle og Cliff Nyborg lægger stor vægt på, at alle opgaverne skal løses af medarbejdere med den relevante uddannelse og erfaring.

”I takt med vores vækst er der flere opgaver, som skal lægges ud til det enkelte center. Men vores centerledere er gode til at kende deres egne kompetencer og begrænsninger. De tager fat i kollegerne på tværs af kæden, når de for eksempel kan mærke, at de ikke er de bedste til at hjælpe medlemmet med en bestemt skavank,” siger Cliff Nyborg.


Om Local Fitness

Stiftet i 2011 som en del af Sport Og Fitness med to centre: Padborg og Kruså.

I 2016 udtrådt af Sport Og Fitness. Ændret navn til Local Fitness.

I 2018 udvidet til 12 centre i Tinglev, Tønder, Rødekro, Haderslev, Aabenraa, Gråsten, Starup og Løjt.

Flere centre er på vej – bl.a. i Gram.

Træningscentrene er typisk 300-500 m2.

Små 200 ansatte på kædeplan og en ledelse på 10 personer.