BoxMasters nummererede slagpuder har vist sig at være ideel for patienter, der ønsker at forbedre koordination og balance.

StairMasters BoxMaster er blevet populær for sine faste nummererede slagpuder, som giver brugerne mulighed for at slå uendelige kombinationer af slag på et stationært, justerbart tårn. BoxMasters holdbarhed er blevet testet af “hard hittere” som Hugh Jackman, Chris Eubank Jr. og boksetræner Michael Delguyd, men nu har en ny brugergruppe opdaget fordel af ​​en af de hårdeste maskiner i branchen: Patienter med Parkinsons.

Foto: Shutterstock.

Parkinsons syge er en neurodegenerativ lidelse forårsaget af forringelsen af ​​de hjerneceller, der producerer dopamin. Mange med sygdommen lider af symptomer som rystelser, ledstivhed og gangproblemer, hvilket i sidste ende kan føre til tab af motorisk funktion, da dopamin også styrer bevægelse og koordinering ud over den velkendte rolle som en følelsesmæssig regulator. Parkinson er en sygdom uden kur, og fordi det påvirker over 10 millioner mennesker over hele verden, er der i dag stor fokus på at undersøge sygdommen i håb om bedre forståelse af dens udvikling.

Og det er her, at BoxMaster har en effekt. For det er ikke kun hårdtslående boksere, som er på udkig efter ekstra hård træning, der kan have glæde af den. Det har vist sig, at klasser designet til Parkinson patienter og bygget op omkring BoxMasteren har en positiv effekt ved at udvikle fodarbejde og forbedre koordinationen hos deltagerne, selv de vokale muskler bliver styrket, når de enkelte kombinationer skal råbes ud.

Denne form for boksning uden kropskontakt lader til at være neuro-beskyttende, sænker sygdommens progression og giver mulighed for en bedre livskvalitet hos deltagerne.

Netop BoxMasterens nummererede slagpuder er nøglen til den positive effekt, da numrene på puderne giver brugerne mulighed for at sammensætte den kombination af slag, de ønsker, med dens specifikke pudeplacering beregnet til de forskellige typer af slag (jabs, kryds, hooks og uppercuts). Ligesom de nummererede puder betyder, at brugeren hele tiden skal være opmærksom på, hvor deres næste slag skal falde. Hvilket gør den ideel til patienter, der forsøger at forbedre koordination og balance.

Og i modsætning til f.eks. en traditionel sandsæk, der ikke giver noget specifikt kontaktmål, og som kan svinge vildt, når den rammes, hvilket kan være til fare for patienter, der lider af motoriske symptomer og som ikke kan flytte sig hurtigt.

Så er Boxmaster stationær og justerbar, så brugeren kan hæve eller sænke rammen til den rette højde til standsning, hvilket giver stabilitet til patienter, der er mindre komfortable med et bevægeligt mål.

I en nylig undersøgelse fra Lissabon, Portugal, hvor BoxMaster blev benyttet til at fastslå anvendelighed af boksetræning i forbindelse med behandling af Parkinsons patienter, udtalte deltagerne, at “brugen af BoxMaster gjorde indlæring af boksesekvenser lettere på grund af numrene på boksepuderne.”

Efter at have benyttet udstyret i tre måneder, én gang om ugen, konkluderede undersøgelsen, at det var acceptabelt at anvende BoxMaster i Parkinsons behandlinger, og at anvendelsen lettede patienternes læringskapacitet uden nogen negativ virkning.

Lige så vigtigt som behandlingen af de motoriske symptomer på Parkinsons er behandlingen af de følelsesmæssige og mentale symptomer, der ofte udvikler sig i takt med nedgangen i en patients uafhængighed. I en artikel maj 2018 i Pittsburgh Tribune-Review blev BoxMaster fremhævet som en del af “Rock Steady” boksningsprogrammet på Oxford Athletic Club. ACE træner Maria Berexa, der kører dette program, fortæller: “Vi alle tager vores helbred for givet. Når man mister det, bliver mange tilbageholdende og deprimerede. Træningen får dem ud af huset og deltagerne danner sociale bånd med hinanden. Nogle var forfærdet i starten og ønskede ikke at komme, og nu elsker de det.”

Det er opmuntrende, at denne form for motionsboksning har vist sig effektiv i behandlingen. Fysisk fordi deltagerne oplever fremgang fra deres træning ofte efter måneder eller år med degeneration. Men også rent mentalt, fordi det netop ved de fleste kroniske sygdomme er vigtigt, at patientens evner til at se sig selv som mere end blot en krop med en sygdom – men istedet som en person, der er stærk og i stand til at få udbytte af livet på trods af deres sygdom.