Har du ikke tid eller er du ikke helt på toppen til din løbetur eller din træning i dag? Så antyder denne undersøgelse, at en tur i saunaen kan være lige så fysisk udmattende som et træningspas og medfører fordele for hjertet og blodtrykket. Det betyder dog imidlertid ikke, at du skal have de store forhåbninger om, at saunaturen hjælper med vægttab eller erstatter regelmæssig træning.

I et studie offentliggjort i tidsskriftet Complementary Therapies in Medicine, fandt Dr. Sascha Ketelhut fra Martin Luther University, at en person, der har tilbragt 25 minutter i en sauna, gennemsnitligt oplevede den samme stigning i hjerterytme og blodtryk, som de ville have opnået på en romaskine; og når sauna-sessionen var afsluttet sænkede hjerterytmen og blodtrykket sig igen på lignende måde som efter træning.

Ifølge forskerne medfører en tur i saunaen i modsætning til den almindelige opfattelse ikke til en reduktion, men til en stigning i blodtryk og hjerterytme med en deraf følgende stigning i iltforbrug.

I studiet blev 19 deltagere overvåget, mens de slappede af i saunaen i 25 minutter og derefter, mens de brugte 30 minutter på at køle ned; viste det sig, at det fysiske stress fra saunaens varme og fugtighed svarede til en jævn og progressiv stigning i blodtryk og hjerterytme, som syntes at svare til det, der ville ske under træning.

”Vores studie viser, at en saunasession er en fysisk belastning, hvis langsigtede positive virkninger ligner sportsaktiviteter,”fortæller Ketelhut.

Denne undersøgelse bygger videre på resultater fra andre studier, der har påvist, at saunasessioner reducerer risikoen for hjertesygdomme og til at reducere risikoen for slagtilfælde betydeligt. Og at selv personer med lavt blodtryk kan bruge en sauna efter konsultation med deres læge.

”Saunaer kan faktisk bruges af alle, der kan tolerere moderat fysisk stress uden ubehag. Personer med lavt blodtryk skal dog være forsigtige bagefter, da deres blodtryk derefter kan falde under det niveau, det var inden saunabesøget,” udtaler Ketelhut.

Men selvom nogle af de effekter, der kendes fra fysisk træning, kan opnås ved en tur i saunaen, er det ikke en erstatning for fysisk træning, især ikke for dem, der ønsker at tabe sig. For muskelaktivitet er nødvendigt for vægttab, bemærker forskerne.

Foto: Pixabay