Ny forskning tyder på, at sauna ud over at være behageligt også kan være forbundet med flere sundhedsmæssige fordele.

En ny rapport, der blev offentliggjort i Mayo Clinic Proceedings, viser, at saunabadning er forbundet med en reduktion i risikoen for vaskulære sygdomme, såsom højt blodtryk og  ikke-vaskulære tilstande, såsom lungesygdomme og psykiske lidelser.

Desuden lindrer en tur i saunaen på visse hudsygdomme, gigt, hovedpine og influenza. Beviserne tyder også på, at regelmæssige saunature også er forbundet med en bedre livskvalitet.

Forskerholdet – ledet af forskere fra det finske Jyväskylä Universitetet og Bristol Universitet – gennemførte en omfattende litteraturvurdering af saunaens indvirkning på den generelle sundhed.

Resultater tyder på, at fordelene ved en tur i sauna hænger sammen med saunaens påvirkning af kredsløbs-, åndedræts- og immun­funktioner.

Regelmæssig saunabadning stabiliserer det autonome nervesystem, reducerer blodtrykket, inflammation, oxidativ stress, cirkulation af dårligt kolesterol og arteriel stivhed.

Desuden bidrager saunabadning til gavnlige niveauer af cirkulerende hormoner og andre kardiovaskulære markører. Og hvad der måske er mest overraskende, så producerer kroppen under en tur i saunaen fysiologiske reaktioner, der svarer til en moderat fysisk aktivitet, såsom at gå.

Yderligere giver den følelse af afslapning, der opstår ved et saunabesøg og en øget produktion af eksempelvis endorphiner.

Og forskerholdet i en tidligere undersøgelse påviste, at en kombination af saunabadning og fysisk aktivitet kan have flere sundhedsmæssige fordele i forhold til, når aktiviterne dyrkes alene.