Det er ingen hemmelighed, at overvægt eller fedme generelt er usundt, men en nylig undersøgelse offentliggjort i International Journal of Obesity fremhæver, hvor skadeligt det kan være. For i rapporten antydes, at unge voksne, der klassificeres som overvægtige, sandsynligt dør op til 10 år tidliger end deres jævnaldrende.

”Vi vidste godt, at overvægt har indflydelse på helbredet, men ikke at det for unge voksne overvægtige har så stor indflydelse på forventet levealder,” fortæller Thomas Lung fra George Institute of Global Health.

Den forventede vægtmængde voksne vil tilføje hvert år, afhængigt af deres aktuelle vægt, alder og køn, blev beregnet ved en statistisk model under hensyntagen til den aktuelle forventede levealder i Australien og sammenholdt med den højere dødelighed blandt dem, der er overvægtige. Den forventede levealder for individer i 20’erne, 30’erne, 40’erne, 50’erne og 60’erne indenfor fire kategorier, der spænder fra sunde til alvorligt overvægtige, blev forudsagt, og antallet af tabte år i hver aldersgruppe blev også beregnet for hver aldersgruppe og sammenlignet med dem, der er normalvægtige.

Mens disse statistikker er baseret på tal fra Australien, kan de ifølge forskerne også tænkes anvendt i andre høj indkomst lande. De vigtigste fund viste: At mænd og kvinder i 20’erne med en gennemsnitlig til sund kropsvægt kan forventes at leve yderligere 57-60 år, mens dem, der befandt sig i den overvægtige kategori i gennemsnit kan se frem til at miste seks år for kvinder og otte år for mænd. Og det så endnu værre ud for kategorien af svært overvægtige, hvor kvinderne forventes at miste otte år og mænd forventes at miste 10 år af den forventede levealder.

Australien har siden 1995 oplevet en tredobbelt stigning indenfor fedme, og forskerne håber, at deres undersøgelse kan skabe øget offentlig opmærksomhed omkring dette folkesundhedsproblem.

”Der er antagelsen om, at overvægt og fedme er et problem for de middelaldrende, og at folk i 20’erne og 30’erne befinder sig på toppen af deres liv. Men i øjeblikket er kun 43 % af australske mænd i 20’erne og 34 % af dem i 30’erne, der er indenfor det, vi kaldet et sundt vægtområde, hvilket er bekymrende. Og vores model forudsiger, at udbredelse af fedme hos voksne vil stige til 35 % i 2025. Vi er nødt til at handle nu og have en strategi til forebyggelse af fedme, der er målrettet voksne i alle aldre og især unge voksne,” konkluderer Dr. Lung.