Det burde være indlysende, at det er en dårlig ide at sprøjte paraf­finolie ind i musklerne for at få dem til at se større ud. Men ikke desto mindre dukkede der i midten af juli endnu en gang en række historier op i medierne omkring mentalt underfrankerede unge mænd, der havde gjort netop dette i håbet om at syne større.

Der er som udgangspunkt ikke noget galt med paraffinolie, hvis det benyttes som afføringsmiddel, brændsel i lamper eller til at oliere gulvklinker.

Men injicere paraffinolie i f.eks. biceps har det, udover at skabe det kosmetisk bløppede fænomen, der kaldes for en “oliearm”, og som selv et utrænet øje kan opfange på lang afstand, også den langt værre konsekvens, at olien skader nyrerne og skaber en slags ’undtagelsestilstand’ i kroppen, så den opsuger farligt høje koncentrationer af kalk i kroppen.

Peter Marckmann, overlæge i nyresygdomme på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, er stærkt bekymret over en gruppe på fem meget syge unge mænd, der jævnligt bliver indlagt på hospitalets nyreafdeling.

“De kommer til os med akutte symptomer på kalkforgiftning og ringe nyrefunktion. Paraffinen går ind i vævet og skaber en betændelsestilstand, hvilket får kroppen til nærmest at opsuge alt kalk, man får i sig gennem kosten, og så vælter kalken ellers ind i blodbanerne,” forklarer han.

“Så vidt vi hører, kan der være 100-200 mænd i Region Sjælland, som har indsprøjtet pa­raffinolie. Mit budskab er at få dem til at gå til lægen. Nogle har måske ikke fået nyreskader endnu, og det må vi gøre, hvad vi kan for at forhindre. Andre vil have nyreskader, og dem skal vi se at få i behandling hurtigst muligt. Men det vigtigste af alt er, at der ikke er flere, som finder på det.”

Også Herlev Hospital, Aarhus Universitetshospital, Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og Hillerød Hospital behandler flere paraffinskadede unge.

Den yderste konsekvens er død som følge af nyresvigt, siger overlæge Ebbe Eldrup på Herlev Hospital, der behandler flere af de danske mænd fra bodybuilder-miljøet, som har valgt at skyde genvej til større muskler ved hjælp af paraffinolie.

Ingen at de patienter, der er i behandling kan regne med at blive helbredt. Behandlingen kan blot holde deres kalkniveau stabilt.

“Vi kan behandle deres kalktal, så de ikke skader deres nyrer, og så de slipper for de alvorligste bivirkninger. Men vi kan ikke helbrede dem,” siger overlæge Ebbe Eldrup til TV2.dk.