Antallet af danskere, der fitness træner er steget markant de seneste år. Og drømmen om en genvej til den muskuløse krop har desværre også fået nogle til at benytte sig af ulovlige dopingmidler.

Og hvor hård træning ofte kun har positive bivirkninger, så er det ikke uden store helbredsmæssige konsekvenser at benytte anabole steroider for at få ekstra gang i muskelvæksten.

For de såkaldte ’motionsdopere’ oplever nemlig store helbredsproblemer og dør tidligere end andre, der ikke tager doping og steroider, lyder konklusionen i en ny dansk undersøgelse, der er udgivet i Journal of Internal Medicine.

Der er forskere fra Bispebjerg Hospital, der har undersøgt helbredet hos 545 mænd, som har benyttet sig af steroider. Og de har sammenholdt resultaterne med sundhedstilstanden hos cirka 5.000 mænd, der ikke har indtaget nogen form for præstationsfremmende midler.

Resultaterne viste, at 7 ud af de 545 mænd, der havde taget steroider, døde i perioden mellem 2005 og 2018, hvilket ifølge forskerne er 3 gange så mange, som der statistisk burde være.

Derudover oplevede flere af mændene, der havde taget steroider, hjerteproblemer, impotens og infertilitet.

“Det er den største undersøgelse i Danmark til dato, og nu har vi et tydeligt bevis på, at der er alvorlige helbredsmæssige konsekvenser ved at tage anabole steroider,” udtaler Henrik Horwitz, der er afdelingslæge ved klinisk farmakologisk afdeling på Bispebjerg Hospital, og som har stået i spidsen for undersøgelsen, til Jyllands-posten.

“For første gang har vi et konkret bevis på, at problemet med doping i befolkningen belaster vores sundhedsvæsen i betragtelig grad. De kommer ind i sundhedssystemet tidligere, og de kommer ind med udfordringer, som de ellers ikke ville have haft,” siger Michael Ask, der er direktør for organistionen Anti Doping Denmark (ADD), ifølge Jyllandsposten.