Forskning fra en undersøgelse offentliggjort i foråret tyder på, at midaldrende voksne ved at motionere regelmæssig kan være i stand til ikke alene at opnå længere levetid, men også reducere deres risiko for at udvikle type 2-diabetes. Og det på trods af tidligere års fysisk inaktivitet.

Forskerne vurderede sundhedsdata fra 315.059 voksne imellem 50 år og 71 år, indsamlet via en undersøgelse af deres træningsvaner, og hvor træningsaktiviteter detaljeret blev fulgt igennem det seneste årti.

Blandt dem, der rapporterede om regelmæssige træningsmønstre fra deres ungdom og op igennem deres middelalder, var der 36 % mindre risiko for at dø af nogen årsager i forhold til dem, der rapporterede om inaktivitet.

Og samlet set havde denne gruppe 42 % mindre risiko for at dø af hjertesygdom og 14 % mindre risiko for at dø af kræft.

Men hvad der var ekstra interessant var, at dem, der tidligere havde rapporteret om inaktivitet og som først blev fysisk aktive i alderen mellem 40 og 61 år, var der også en 35 % mindre risiko for at dø af nogen årsager i forhold til dem, der rapporterede om inaktivitet.

Ligesom denne gruppe også havde 43 % mindre risiko for at dø af hjertesygdomme og 16 % mindre risiko for at dø af kræft.

En anden undersøgelse fra Mayo Clinic, offentliggjort i marts, antager, at bibeholdelse af muskelstyrke over tid kan bidrage til at reducere risikoen for at udvikle type 2 diabetes.

Forskere undersøgte styrken hos 4.681 voksne amerikanere med en gennemsnitsalder på 43 år.

De målte styrken via øvelser som  benpress, bænkpress og løbebånd og opdagede, at dem med moderat muskelstyrke var 32 % mindre tilbøjelige til at udvikle diabetes.

Hvorimod højere niveauer af muskelstyrke ikke yderligere synes at reducere risikoen.

De to forskningsresultater kommer efter adskillige andre nyere undersøgelser, der alle tyder på, at regelmæssig motion kan hjælpe den ældre del af befolkningen til længere levetid, udsætte fysisk svækkelse og reducere risikoen for at udvikle hjertesygdomme.