Fysisk træning og god form kan beskytte mod Alzheimers sygdom, ifølge en undersøgelse fra Center for Human Psychopharmacology (CHP) ved Swinburne University of Technology i Au­stralien.

Forskningen fra CHP viser, at faldet i visse aspekter af hukommelsen kan forklares ved en kombination af overordnet fysisk kondition og stivheden af de centrale arterier.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i Journal of Alzheimers Disease, undersøgte teorien om, at en god grundform kunne associeres med bed­re kognitive evner via en sundere aorta.

En gruppe på 102 voksne (73 kvinder og 29 mænd), der var mellem 60 og 90 år, hjemmeboende og uafhængig af hjælp, blev rekrutteret til undersøgelsen.

Deltagernes grundform blev vurderet med en 6 minutters gåtest, hvor deltagerne gik frem og tilbage mellem to markører placeret 10 meter fra hinanden i 6 minutter.

Kun deltagere, der gennemførte alle 6 minutter, blev inkluderet i undersøgelsen, hvor stivheden af deres arterier og kognitive præstationer blev vurderet.

Forskerne opdagede, at kombinationen af fysisk form og aorta-stivhed sammen med BMI tal og køn forklarede en tredjedel af hukommelsesvaria­tionen hos ældre mennesker.

Greg Kennedy, der er hovedforfatter på undersøgelsen, udtaler:

“I takt med at alderen sætter ind, daler hukommelsen og andre kognitive aspekter langsomt med en stigende risiko for at udvikle sig til demens senere i livet.”

”Præcis hvorfor dette sker er uklart, men forsk­ning tyder på, at motion og god fysisk form er beskyttende,” siger Kennedy.

”En sundere, mere elastisk aorta bør også teoretisk set beskytte de kognitive funktioner ved at reducere de negative virkninger, som for højt blodtryk kan have på hjernen.”

”Folk er generelt i mindre god fysisk form og har stivere arterier, når de bliver ældre, hvilket synes at forklare den forskel i hukommelsesevne, som normalt tilskrives det at blive ældre. Desværre er der for øjeblikket ingen effektiv farmakologisk indgriben, der på længere sigt har vist sig at være effektivt til at reducere denne nedgang eller bremse demens. Men resultaterne af denne undersøgelse indikerer, at det, at ved­blive med at være i så god fysisk form som muligt, meget vel kan være en vigtig måde at opretholde vores hukommelse og andre hjernefunktioner i de senere år,” slutter Kennedy.