Undersøgelser antyder, at udførelse af fysisk aktivitet på et hvert intensitetsniveau er knyttet sammen med en lavere risiko for tidlig død hos middelaldrende og ældre mennesker. Og nu har en nylig undersøgelse offentliggjort i det medicinske tidsskrift BMJ tilføjet lidt mere til stakken af voksende bevismateriale.

Det er velkendt, at en hver form for stillesiddende adfærd ikke er godt for helbredet; at være stillesiddende i 9,5 timer eller mere om dagen, eksklusiv søvn, har tidligere været forbundet med en øget risiko for død.

Der er forskere fra Norwegian School of Sports Sciences, der har analyseret, hvordan manglende fysisk aktivitet og stillesiddende tid er forbundet med risikoen for en tidlig død. 36.383 voksne i alderen 40+ med en gennemsnitlig alder på 62 var involveret i undersøgelsen, hvor deltagerne blev fulgt i gennemsnitligt 5,8 år.

Undervejs blev deltagernes træningsvolumen og aktivitetsintensitet målt. Ifølge teamet antyder resultaterne, at risikoen for en tidlig død var 5 gange højere for dem, der var inaktive sammenlignet med dem, der var mest aktive. Det skal dog bemærkes, at konklusionerne muligvis ikke gælder for yngre mennesker.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger lægger sig op ad de internationale anbefalinger for fysisk aktivitet. For voksne anbefaler FN’s sundhedsorganisation WHO således 150 minutters fysisk aktivitet om ugen ved moderat intensitet eller 75 minutter ved høj intensitet.

I 2017 viste Den Nationale Sundhedsprofil dog, at hele 29% af de voksne danskere ikke opfylder denne anbefaling. Det er nemt og bekvemt at opfylde anbefalingerne med et fitnessmedlemskab, men det kan også opnås ved at tage trapperne oftere eller gå i stedet for at køre.

Kort sagt, hvis du er middelaldrende og stillesiddende, så er det en god idé at sidde mindre, bevæge dig mere og oftere, hvis du vil leve længere og sundere. Og husk, at uanset hvad du vælger af aktiviteter, prøv at strække dig før og efter for at reducere risikoen for skader, og prøv at have det sjovt. Undersøgelser viser, at hvis du deltager i en aktivitet, som du nyder, er oddsene højere, for at du fortsætter med dem.