marathonVM i Halvmarathon i København byder på en sjælden mulighed for at måle luftforurening på en bilfri dag

Miljøpunkt indre By-Christianshavn vil undersøge hvor ren luften er, når tusindvis af løbere på lørdag løber igennem gaderne i Københavns gader. VM i halvmarathon er en enestående mulighed for at måle luftforureningen på en dag, hvor det meste af byen er afspærret for biler.

Beboerne der til dagligt bor i City lider under luftforurening fra alle dem, som kører i bil til byen. Men hvor voldsom påvirkning har biltrafikken på luftforureningen i den indre by. Det er der en unik chance for at måle når VM i halvmarathon afvikles lørdag den 29. marts imellem klokken 12 og 15.15

“Det er ikke særlig ofte, at vi har sådan en mulighed. Og det giver os en chance for at sætte fokus på, at bilerne gør en forskel for kvaliteten af luften”, udtaler centerleder Anne-Mette Wehmüller. til Metro Express og tilføjer, at der er mange strækninger i København, hvor forureningen overskrider EUs grænseværdier.

“Vi ved, at luftforureningen er årsag til over 20 gange så mange tidlige dødsfald som trafikulykker. Så når vi laver en måling under halvmarathon, kan vi samtidig gøre opmærksom på, at forurening også handler om sundhed.”

Samtidigt, slipper de flere tusinde løbere for følgebilernes udstødningsgasser. For firmaet LeasePlan leverer nemlig 19 elbiler, der skal følge løberne til målstregen.

Det er første gang nogensinde ved så stort et løb, vil der udelukkende blive anvendt elbiler. Ud over at gøre det mere attraktivt for de tusindvis af løbere, vil det samlede CO2-forbrug for løbet også mindskes, hvilket gør begivenheden til noget særligt og ikke mindst et VM værdigt.

”København er kendt for at være en grøn by, og derfor er det også naturligt, at vi har det med i planlægningen, når vi afholder så stor en begivenhed. Vi er glade for at kunne tilbyde motionsløbere fra 72 forskellige nationer de bedste forudsætninger for en behagelig løbetur med færre udstødningsgasser” siger Jakob Larsen, direktør i Dansk Atletik Forbund.

 

Største VM nogensinde

Den renere luft vil komme mange løbere til gavn. Aldrig før har så mange løbere fået mulighed for at deltage i et VM Halvmaraton. For første gang i VM-historien får de op til 300 eliteløbere nemlig selskab af den folkelige bredde, der tæller op til 30.000 motionsløbere fra hele verden.

Løbet starter og slutter foran Christiansborg, og på turen kommer løberne både forbi Tivoli, Kgs. Nytorv, Østerbro og Frederiksberg.