Fitness og sundhed er blevet en mainstream aktivitet i dagens samfund – og ikke mindst i et land som USA, hvor næsten en tredjedel af befolkningen er voldsomt overvægtige, syntes behovet at være umætteligt. Men også herhjemme er der fortsat vækst, og mere end 820.000 danskere er i dag medlemmer af et fitnesscenter. Vi har set lidt på branchens seneste nøgletal og giver et bud på 8 nye tendenser, der allerede nu spås stort vækstpotentiale på det amerikanske marked.

Det er da også ganske tydeligt, at netop to faktorer som overvægt og inaktivitet er de store drivere i markedets vækst. Der er indenfor de seneste 10-15 år sket et stort skred i de bagved liggende trends, der præger markedet. Hvor der tidligere i 80érne og 90érne var stort fokus på, at udbyttet af træning mest skulle være af visuel karakter, som f.eks. i bodybuilding og aerobic, hvor det handlede om at være trimmet, muskuløs og slank – så har den vestlige verdens store problemer med overvægt og inaktivitet medført et fokusskift således, at langt flere brugere i dag også har fokus på de alment sundhedsfremmende fordele ved at træne. Tager man f.eks. det amerikanske marked, så er det ganske åbenlyst, at en udvikling fra 60érne, hvor ca. 10% af befolkningen var overvægtige, til de skræmmende tal i dag, har været stærkt medvirkende til væksten. For denne udvikling understreger et voksende behov for den nemme adgang til træningsfaciliteter som fitnessindustrien tilbyder.

Væksten er da også et tydeligt udtryk for, hvordan branchen modnes og har vist sig i stand til at tilpasse sig medlemmernes forskellige behov. De to seneste internationale brancheundersøgelser fra henholdsvis IHRSA og EuropeActive, den europæiske fitness brancheorganisation, har desuden ganske overraskende vist, at ud over low budget og high-end luksus fitness, så er der også stadig plads i markedet for fitnesscentre i mellemprisklassen – et område, der ellers tidligere har været dømt ude af brancheeksperter.

 

Fremtiden byder på mere træning tilpasset individuelle ønsker

En af de sværeste discipliner er at forudse fremtidens udvikling – ikke mindst på det fitnessmarked, der tidligere har vist, at nye trends på ganske kort tid kan vende op og ned på brugernes træningsvaner.

Et nyt redskab, træningsprogram eller teknik kan lynhurtigt blive populært, hvis det skaber resultater hos brugerne eller skaber en underholdende træningsoplevelse.

CrossFit er et godt eksempel på en træningsform, der eksploderede i popularitet med kombinationen af høj intensitets træning, øvelsesvariation, anderledes omgivelser og ikke mindst resultater hos brugerne var nogle af nøglerne bag denne vækst.

Da vi her på redaktionen tilslutter os Storm P´s vise ord: “Det er svært at spå – især om fremtiden!”, så har vi denne gang allieret os med en række kompetente personer på det amerikanske fitnessmarked, der omfatter såvel personlige trænere, redskabsproducenter, fitness skribenter og klubejere for at få deres bud på, hvad der kommer til at hitte indenfor den nærmeste fremtid.

 

# 1. Wearable teknologi og resultatmåling

Forbrugerne vil have meget mere end blot en pulsmåler. Nu skal der måles kalorieforbrænding, søvnkvalitet og udbytte af træning. Altsammen noget du kan læse mere om i artiklen “Get virtual” længere fremme i denne udgave af magasinet.

 

# 2. Online personlig træner bliver mere udbredt

Oprindeligt da online personlig træning blev introduceret, blev det betragtet som en dårlig erstatning for at have en “rigtig” personlig træner. Men ny teknologi har gjort det meget mere attraktivt at tilbyde personlig træning online eller på en mobil platform. Og i takt med at de personlige trænere vil blive bedre til at udnytte teknologien, spås der stor vækst på dette område.

# 3. Funktionel træning bliver erstattet af loaded movement træning

Denne træningsform, hvor der arbejdes i mønstre på tværs af tyngdeloven, anses af mange for at være afløseren for begrebet funktionel træning, der efterhånden er blevet udvandet og koblet på en lang række aktiviteter, som passer bedre ind i en cirkusforestilling end et fitnesscenter.

 

# 4. Holdtræningsklasser vil blive mere tilpasset den enkelte brugers behov

Hvor deltagelse i en holdklasse tidligere betød, at brugeren bevægede sig i samme retning på samme tidspunkt og i samme hastighed som de andre på holdet. Så tegner alt til at fremtidens holdklasser vil blive mere individualiserede. Teknologien som vi allerede kender den fra spinningklasserne, hvor hver deltager kan arbejde indenfor sin egen komfortzone, kommer også til at blive udbredt til andre holdklasser.

 

# 5. Personlig One-on-one træning vil aftage og blive erstattet af mindre grupper

Hvor vi herhjemme stadigvæk oplever en markant vækst i one-on-one personlig træning, så meldes der fra det amerikanske marked om, at dette især i større kæder i højere grad bliver afløst af mindre grupper, der træner under ledelse af én personlig træner. En naturlig udvikling der supplerer den manglende brugervejledning, som i stigende grad er blevet barberet væk fra gulvet i de større kæder. Faktisk har flere af de eksperter, vi har talt med, udtrykt forventning om, at omsætningen på træning i mindre grupper i 2016 vil overstige den tilsvarende one-on-one personlig træning på det amerikanske marked.

 

# 6. Mindre fokus på ren HIIT træning og mere fokus på genopretning af træningsskader

Høj intens interval træning (HIIT) har været utroligt populært de senere år, ikke mindst fordi træningen skaber resultater. Men for meget og for ofte HIIT træning kan lede til overtræning og småskader, som er en af forklaringerne på, at mange, der tiltrækkes af træningsformen, hurtigt stopper igen. Recovery (genopretning) har været en af de mest oversete træningsfaktorer, og nu er der heldigvis kommet fokus på, at det element er vigtigt, hvis kunderne skal have en succesoplevelse.

 

# 7. Træning med egen kropsvægt vil fortsætte sin vækst

Ikke mindst på grund af TV-koncepter som Ninja Warrior, Spartan Race og forskellige forhindringsbaneløb vil der også fremover være stort fokus på det område. Og der forventes også vækst i udbydere, der satser helhjertet på centre udelukkende med faciliteter til træning med egen kropsvægt.