Millioner af mennesker verden over oplever, at deres vejrtrækning hæmmes af astma. En undersøgelse fra James Cook University viser, at svaret på, hvordan deres lidelser kan afhjælpes, kan findes under havet.

I en undersøgelse offentliggjort i International Journal of Environmental Research and Public Health påviste forskerne efter at have testet 642 mennesker, der spiste mere fisk, at det reducerede deres risiko betydeligt for at udvikle astma.

”Cirka 334 millioner mennesker verden over har astma, og cirka en fjerdedel af en million mennesker dør af det hvert år. Astmaforekomst er næsten fordoblet i løbet af de sidste 30 år, og ca. halvdelen af ​​astmapatienter opnår ikke nogen fordel af de tilgængelige medikamenter til behandling af det. Så der er en voksende interesse for ikke-medikamentielle behandlingsmuligheder,” forklarer forklarer professor Andreas Lopata fra undersøgelsen i en pressemeddelelse.

Udviklingen med at der spises mere fastfood og mindre frisk mad, vækker global bekymring. Og at forskerne i denne undersøgelse netop havde fokus på indtagelse af fisk,skyldes at de mener, at stigningen i den globale astma vækst er knyttet til at, der på grund af de ændrede spisevaner indtages for meget omega-6 fra vegetabliske olie og for lidt at de “gode” omega-3 der findes i fisk og andre maritime fødevarer.

Foto: Rajesh TP / Pexels.

Resultaterne viste, at visse typer Omega-3 fra fiskeolie signifikant reducerede risikoen for at udvikle astma-lignende symptomer med op til 62%; og at et øget forbrug af omega-6 var forbundet med en 67% højere risiko for at udvikle astma.

Resultater understøtter ifølge professor Lopata, andre studier, der antyder den inflammatoriske rolle som omega-6 har i udviklingen af ​​astma, og giver mere bevis for, at omega-3 har beskyttende egenskaber, men han tilføjer også, at der er behov for mere forskning i hvilke effekter specifikke typer omega-3 har og hvordan dets fordelagtige roller kan optimeres såvel som hvordan de negative effekter af omega-6 at minimeres.

”Men selv hvis man tager de forurenende stoffer som kviksølv, der findes i nogle fiskebestande, med i betragtning så opvejer fordelene ved indtagelse af fisk og skaldyr langt mere de potentielle risici,” afslutter professor Lopata.