Fokus på friske råvarer er stigende, og intet sted finder man friske fisk, godt kød og hjemmelavede specialiteter som hos landets slagtere og fiskehandlere.

Desværre er der grundet manglende iværksættertrang imidlertid risiko for, at flere byer fremover må undvære specialforretninger med kød og fisk. Fra 2011 til 2017 er antallet af slagterforretninger faldet med 16,7 procent, mens antallet af fiskehandlere er faldet med 6,9 procent.

Det viser tal fra Danmarks Statistik. Den udvikling undrer FødevareDanmark, der er paraplyorganisation for blandt andet slagternes og fiskehandlernes brancheforeninger.

“Det er en ærgerlig udvikling, for det er min opfattelse, at befolkningen ude i byerne savner specialbutikkerne, når de forsvinder. Jeg tror desværre, at folk frygter at starte op selv, fordi de tænker, at en lokal slagter eller fiskehandler ikke kan løbe rundt. Men der er masser af eksempler på specialforretninger, der har succes,” siger Ulrik Olesen, der er marke-tingchef i FødevareDanmark.

Mindst iværksætterlyst i Europa

Men det er ikke kun i slagter- og fiskeribranchen, at iværksætterlysten halter. Ifølge tal fra Dansk Erhverv har kun 3 procent i den erhvervsaktive alder startet ny virksomhed inden for de seneste 42 måneder, og danskerne er tidligere kåret som de mindst iværksætterlystne i hele Europa.